Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΝΟΜΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟ Ε.ΛΑ.Μ.


Στο παραπέντε της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνωμάτευση του, ξεκαθάρισε τι εστί κόμμα.
ΛΑΣΟΚ, ΚΥΠΡΟΣ και ΕΛΑΜ θα περιληφθούν τελικά στο ψηφοδέλτιο ως κόμματα, ενώ ως ανεξάρτητος συνδυασμός θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο το  Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός».
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είχε το πρωί συνάντηση με τους Λάζαρο Σαββίδη και Δημήτρη Δημητρίου για το τι εστί κόμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δόθηκε το απόγευμα στην Υπηρεσία Εκλογών.
 Ως ανεξάρτητος συνδυασμός θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο μόνο το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός».
Ο Γενικός Εφορος Εκλογών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στην απόφαση του αναφέρει ότι παρ' όλο ότι στο κείμενο του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμου συναντάται ο όρος ''πολιτικό κόμμα'', εντούτοις δεν δίδεται νομικός ορισμός.
Επομένως, προσθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας - σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών - η ερμηνεία του όρου αυτού στο νόμο αυτό, μέχρι και την έναρξη της ισχύος του περί πολιτικών κομμάτων νόμου 2011, δινόταν από την επιστήμη και τη νομολογία.
''Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα, λέγει (ο Γενικός Εισαγγελέας), ότι η έννοια του πολιτικού κόμματος στο περί εκλογών των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμο, είναι εκείνη που δίδεται με τον ορισμό του όρου 'πολιτικό κόμμα' στον περί πολιτικών κομμάτων νόμο του 2011''.
Ενόψει τούτου και λαμβανομένου υπόψην ότι οι αιτήσεις τους έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό, αναφέρει στην απόφασή του ο Γενικός Εισαγγελέας - πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, και παρ' όλο ότι δεν έχει δοθεί απάντηση μέχρι σήμερα, οι σχηματισμοί Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥΠΡΟΣ) και Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη (ΛΑΣΟΚ) μπορούν να θεωρηθούν ως πολιτικά κόμματα.
Ο Γενικός Εφορος Εκλογών διευκρίνισε ακόμα, πως σε ό,τι αφορά το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το οποίο έχει υποβάλει σήμερα και κατόπιν προφορικής συνομιλίας του με τον Γενικό Εισαγγελέα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πόσο συμπληρωμένη είναι η αίτηση.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι επειδή έχει εξετάσει την αίτηση και διαπίστωσε ότι έχουν υποβληθεί όλα τα στοιχεία που ζητούνται από τη σχετική νομοθεσία, ''θεωρώ ότι θα αναγνωρίσω και το ΕΛΑΜ ως κόμμα''.
Καμία άλλη αίτηση έχει υποβληθεί ενώπιον του ΥΠΕΣ ή του Εφόρου Εκλογών διευκρίνισε, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε άλλη αίτηση από σχηματισμούς, δεν θα αναγνωριστούν ως κόμματα αλλά συνδυασμοί ανεξαρτήτων, κατέληξε ο Λάζαρος Σαββίδης.
Αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 και 30 το μεσημέρι θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων. Στο μεταξύ, ο Πέτρος Κληρίδης άναψε το πράσινο φως ώστε να δοθούν, με περιορισμούς, οι εκλογικοί κατάλογοι στα κόμματα. Δεν θα περιλαμβάνεται ο αριθμός ταυτότητας του ψηφοφόρου, η ημερομηνία γεννήσεως και το ονοματεπώνυμο του πατέρα.

SIGMA LIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...