Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Χωρίς στρατηγική επιβίωσης η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί

 του Σάββα Ιακωβίδη



Η ηγεσία μας είναι έμφοβη και αδύναμη ενώπιον της Τουρκίας. Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρότατη υπαρξιακή απειλή με ευδιάκριτο, πλέον, τον κίνδυνο της τουρκοποίησης. Αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και η Ελλάδα. Οφείλουμε να χαράξουμε στρατηγική επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού με μέγιστο στόχο την απελευθέρωση και διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προτεινόμενη διζωνική ομοσπονδία οδηγεί στην τουρκοποίηση και προτεκτορατοποίηση της νήσου.


Πάντα επίκαιρος Σουν Τζου: «Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μην τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε 100 μάχες. Αν δεν ξέρεις τον εχθρό σου αλλά ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε έχει ίσες πιθανότητες νίκης όσο και ήττας. Αν ξέρεις τον εχθρό σου και δεν ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε θα ηττηθείς σε κάθε μάχη». Απείρως διαχρονικός, ο Θουκυδίδης: «Δεν υπάρχει ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων ή ανθρώπων από το κοινό συμφέρον». Αυτή είναι η πιο ρεαλιστική αποτύπωση των διακρατικών και διεθνών σχέσεων. Ψιλά γράμματα για την αμαθή και αβαθή Κυβέρνηση και ειδικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η κυπριακή ηγεσία από την έναρξη του Κυπριακού, στη δεκαετία του ’50, πορεύεται, όπως και η Ελλάδα, χωρίς συγκεκριμένη και συγκροτημένη, μακράς πνοής στρατηγική.
Αντίθετα, η Τουρκία, από το 1956, διά των γνωστών εκθέσεων Νιχάτ Ερίμ, ανεξάρτητα από ηγέτες και καθεστώτα, ξεκαθάρισε τον αταλάντευτο στόχο της: Επανάκτηση της Κύπρου ως γεωπολιτικού και στρατηγικού προγεφυρώματος για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της να αναδειχθεί σε περιφερειακή, ακόμα και σε παγκόσμια δύναμη. Ακόμα ένα τραγικό παράδειγμα ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδιασμού από τον Ν. Αναστασιάδη: Την περ. Τετάρτη, το κατοχικό καθεστώς, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, επέβαλε «δασμούς» σε προϊόντα προς τους εγκλωβισμένους μας, κατά παραβίαση, ξανά, της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, την οποία ουδέποτε σεβάστηκε. Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση; Η τουρκική πρόκληση ΘΑ καταγγελθεί σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα. Αλλ’ η «κωλοσυρμαθκιά της τουρκικής κουφής» ήταν ευδιάκριτη από καιρό, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Crans-Montana.
Οι Τούρκοι απαγόρευσαν τη Θεία Λειτουργία στον Άη Μάμαντα, απαγόρευσαν βιβλία προς τα παιδιά των εγκλωβισμένων, απέρριψαν εκπαιδευτικούς μας και τώρα επέβαλαν «δασμούς». Χειρότερα: Μιλούν ανοικτά, πλέον, για συνομοσπονδία και συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών. Είναι εμφανές ότι, η κατοχική δύναμη διά των εδώ εγκαθέτων της επιχειρεί τρία τινά: Πρώτον, δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Δεύτερον, προκαλεί ξανά τις αντιστάσεις της. Τρίτον, επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών, οι Τούρκοι πήραν το ευκρινές μήνυμα: Δεν θα έχουν κανένα κόστος, αφού η ελληνική πλευρά πάλι καταφεύγει στις βολικές αλλ’ ατελέσφορες καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς.
Την περ. Τετάρτη, το  Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Εστία Ελλάδος Κύπρου, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοργάνωσαν στην κατάμεστη αίθουσα ΟΥΝΕΣΚΟ του Παν/μίου Λευκωσίας, μια σημαντική συζήτηση για το Κυπριακό, σε συνάρτηση προς τα ελλαδο-κυπρο-τουρκικά, τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή μας, τα ευρωπαϊκά και τα ενεργειακά. Συζήτησαν τέσσερεις ακαδημαϊκοί: Ανδρέας Θεοφάνους, Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, Χάρης Παπασωτηρίου και Γιώργος Κέντας. Ο καθηγητής Θεοφάνους επέμεινε ιδιαίτερα στη λειτουργία αφηγήματος για το Κυπριακό, εύληπτου και κατανοητού στους Κυπρίους και ειδικά στους ξένους. Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα νέου οικονομικού μοντέλου ικανού να στηρίξει μια νέα στρατηγική αντίστασης και επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού.
Επ’ αυτού, ο καθηγητής Γιαλλουρίδης ήταν αδαμάντινος: Να γνωρίσουμε τον εχθρό μας Τούρκο, να κατανοήσουμε τη νοοτροπία του, τους στόχους και τις μεθοδεύσεις του ώστε να τον αντιμετωπίσουμε αποτρεπτικά με συμμαχίες και συγκλίσεις συμφερόντων. «Τα κράτη», υπογράμμισε, «λειτουργούν όπως οι κοινωνίες. Αν είσαι φοβισμένος, κανείς δεν σε σέβεται. Η ηγεσία μας είναι έμφοβη και αδύναμη ενώπιον της Τουρκίας. Η Κύπρος οφείλει να πείσει την Ελλάδα για αναζωογόνηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, διότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρότατη υπαρξιακή απειλή με ευδιάκριτο, πλέον, τον κίνδυνο της τουρκοποίησης. Αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και η Ελλάδα. Οφείλουμε να χαράξουμε στρατηγική επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού με μέγιστο στόχο την απελευθέρωση και διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προτεινόμενη διζωνική ομοσπονδία», κατέληξε, «οδηγεί στην τουρκοποίηση και προτεκτορατοποίηση της νήσου».
Ο καθηγητής Γ. Κέντας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και υπογράμμισε πως, για πρώτη φορά η Ελλάδα, διά του ΥπΕξ Ν. Κοτζιά, κατέθεσε ολοκληρωμένο έγγραφο πολιτικής, διά του οποίου τέθηκε κατά τρόπο ξεκάθαρο απαίτηση τερματισμού των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Τάχθηκε έντονα υπέρ ενός ανθεκτικού κράτους, ικανού να αντιμετωπίσει προκλήσεις και απειλές και επισήμανε πως η Κύπρος θα επιβιώσει αν οι νόμιμοι κάτοικοί της εκδηλώσουν συλλογική αντίληψη κρατικής αφοσίωσης. Τέλος, ο καθηγητής Παπασωτηρίου ανέλυσε τις δραματικές εξελίξεις και τις συγκρούσεις κρατών και συμφερόντων στην περιοχή μας, πώς και πόσο αυτές θα επηρεάσουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ανέδειξε τη σημασία της κυπριακής ΑΟΖ σε συνάρτηση προς τις χώρες της περιοχής μας.
Η Τουρκία, εδώ και έξι δεκαετίες, διεξάγει αδίστακτο πόλεμο κατά της Κύπρου. Φτάσαμε στο παρά ένα της τουρκοποίησης εξαιτίας και εγκληματικών λαθών και δικών μας ηγετών. Ας ανατρέξουμε ξανά στον Κινέζο στρατηγό Σουν Τζου: «Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Αυτό επιδιώκει η Τουρκία. Ποιοι Έλληνες ηγέτες θα εξουδετερώσουν αυτόν τον εφιάλτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...