Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Η δομή των ειδικών δυνάμεων

 


Για να πάει κάποιος σήμερα στις Ειδικές Δυνάμεις πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια περνώντας έως περιοδεύων ή ως επαγγελματίας στρατιωτικός.(ΣΣΕ-ΣΜΥΝ) Εκεί συμπληρώνοντας το έγγραφο του εφέδρου για την επιλογή του σε ποιό κλάδο των ενόπλων δυνάμεων, θέλει να υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία του.( Στρατός ξηράς, Ναυτικό, αεροπορία , ειδικές δυνάμεις ).


Ακόμα και αν δεν αναγράφεται στην επίδοση φύλλου στον στρατεύσιμο για το κέντρο Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όταν αυτός παρουσιαστεί σε άλλο κέντρο υπάρχει στρατολόγος αξιωματικός από τις ειδικές δυνάμεις για να στρατολογήσει εθελοντές που θέλουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Η θητεία σήμερα για έναν έφεδρο καταδρομέα είναι εννέα μήνες. Παλιότερα ήταν δεκαοκτώ το οποίο ήταν και πιο σωστό για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση ενός έφεδρου καταδρομέα. Σήμερα οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν τον μακρύ βραχίονα του Στρατού ξηράς , Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δομή των Ειδικών Δυνάμεων σήμερα στον Στρατό ξηράς έχει έως εξής:

1. Δυνάμεις πεζοναυτών: εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του πολεμικού Ναυτικού. Τα τάγματα πεζοναυτών είναι το 505 ΤΠΝ,521 ΤΠΝ, 575 ΤΠΝ, και 32 ΤΥΠ και υπάγονται στην ταξιαρχία Μοράβας στον Βόλο. Κάποτε οι Πεζοναύτες φορούσαν τον τιμημένο μπλε μπερέ ενώ σήμερα φοράνε και αυτοί τον πράσινο μπερέ.

2. Δυνάμεις Καταδρομών. Χωρίζονται στους ορεινούς καταδρομείς που ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα. Οι ορεινές μοίρες Καταδρομών είναι η Β’ ΜΚ,Δ’ ΜΚ ,Ε’ ΜΚ .(Θεσσαλονίκη, Νάουσα , Δράμα)

3. Αμφίβιοι καταδρομείς. Αποστολή τους είναι η προστασία των ελληνικών νησιών . Ειδικεύονται στην κατάληψη ανακατάληψη βραχονησίδων. Υπάρχουν οι αμφίβιες μοίρες Καταδρομών Η’Μ.Α.Κ, Α’ Μ.Α.Κ , Γ’ Μ.Α.Κ , Θ’ Μ.Α.Κ ,Ι’ Μ.Α.Κ,, Ζ’ Μ.Α.Κ (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Νέα Πέραμος Αττικής).

4. Αλεξιπτωτιστές. Λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση στην σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΒΕΑ) στα αλεξίπτωτα και η αποστολή τους είναι η αεραπόβαση με διάφορα εναέρια μέσα. Οι μοίρες Αλεξιπτωτιστών καταδρομέων είναι η θρυλικές 1η Μ.ΑΛ και η 2η Μ.ΑΛ. ( Χανιά, Ασπρόπυργος)

5.Ειδικο Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (Ε.Τ.Α). Είναι τμήμα της 13ης διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων. Αποτελεί την πιο επίλεκτη μονάδα του Ελληνικού Στρατού . Αποστολή τους είναι η αναγνώριση μακράς ακτίνας πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Τα Ε.Τ.Α λόγω της ειδικής αποστολή τους στελεχώνονται μόνο από μόνιμα στελέχη. Παλιότερα υπήρχε και έφεδρο προσωπικό ( Νέα Πέραμος Αττικής).

Πολεμικό Ναυτικό: Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών οι γνωστοί σε όλους μας βατραχάνθρωποι. Η εκπαίδευση τους στο σχολείο είναι επίπονη και σκληρή κρατά έξι μήνες. Αποστολή τους Έρευνα και Διάσωση, ανορθόδοξος πόλεμος, αμφίβιες επιχειρήσεις , εξουδετέρωση ναρκών. Δρουν σε ξηρά θάλασσα και αέρα.

-Υπάρχει και η αντίστοιχη μονάδα του Λιμενικού η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστόλων, που σε εμπόλεμη κατάσταση ενσωματώνεται στο πολεμικό Ναυτικό.

–  Πολεμική Αεροπορία Έχει την 31 Μοίρα επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) και εδρεύει στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα. 

 

πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...