Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Οι Ειδικές Δυνάμεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο

 


Την άνοιξη του 2021 είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία –μεταξύ άλλων– προβλέπει την αυτονόμηση των Ειδικών Δυνάμεων και την υπαγωγή τους στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Στη νεοπαγή Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα υπάγονται οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.


Στη διοίκηση έχουν δοθεί ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (ΝΗ-90 Chinook), ώστε να αποτελέσουν τη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group). Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιούνται και από άλλες μονάδες για επιχειρήσεις. Τη νέα Διοίκηση διοικεί αντιστράτηγος, ο οποίος έχει την θέση συμβούλου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε θέματα ειδικών επιχειρήσεων. Η Διοίκηση θα έχει δύο σκέλη: μια μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και ένα δεύτερο πιο “υγρό” σκέλος που θα περιλαμβάνει τμήματα της Διεύθυνσης Υποβρυχίων Καταδρομών, το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού και τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.

Η νέα Διοίκηση έχει ως τομείς επιχειρήσεων τις άμεσες επιθετικές ενέργειες, την ειδική επιτήρηση και αναγνώριση, τον ανορθόδοξο πόλεμο και τη στρατιωτική αρωγή προς χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις. Ο τελευταίος αυτός τομέας ανοίγει προοπτικές συμμετοχής μονάδων της Διοίκησης σε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, πράγμα που θα συνέβαλε στην εκπαίδευσή τους.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...