Είναι γνωστό πως η Ελληνική Νεολαία αποτέλεσε διαχρονικά καθοριστικός παράγοντας για την συνέχεια του έθνους μας και της πατρίδας μας. Οι Εθνικές μας οργανώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα συνέλαβαν καθοριστικά για την διαμόρφωση μιας καθαρά ελληνικής εθνικής παιδείας, καθώς και βοήθησαν με το δικό τους τρόπο σε απελευθερωτικούς αγώνες και επαναστάσεις, όπου πολλοί εκ των νέων μας θυσιάστηκαν για την πατρίδα και ολάκερο το έθνος μας.
Η ΕΟΝ, Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά, με στόχο την ηθική προπαρασκευή των νέων με ομοψυχία και πειθαρχία. Ο εθνικός αυτός ηγέτης έκρινε απαραίτητη για την πρόοδο του τόπου και για την σωστή άμυνα την ενότητα των Ελλήνων, όπου εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διαφορές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η ΕΟΝ δημιουργήθηκε για να ξεπεραστεί ο εθνικός διχασμός που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη λόγω της προσάρτησης νέων εδαφών στο ελληνικό κράτος και λόγω των πολλών Ελλήνων προσφύγων από διάφορες περιοχές, κυρίως μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
Μέσω αυτής της οργάνωσης τα παιδιά δημιουργούσαν ένα ομαδικό πνεύμα, την εθελοντική προσφορά και την αλληλεγγύη. Αυτά τα πετύχαιναν μέσω του αθλητισμού, την γυμναστική, τους ελληνικούς δημοτικούς χορούς, τα θεατρικά δρώμενα, τις κατασκηνώσεις, τις ομάδες και μπάντες μουσικής, τις παρελάσεις, τις οικιακές ασχολίες και την μαγειρική, την αγάπη προς τη φύση και την δεντροφύτευση. Αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων ήταν η αναγνώριση των συνανθρώπων τους, η εκτίμηση και η διάκριση των ικανότερων τους. Υπήρχε σεβασμός και πειθαρχία απέναντι στην ιεραρχία, πράγμα που ήταν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης εκείνη την εποχή.
«Η Νεολαία είναι το Μέλλον του Έθνους. Η Νεολαία είναι εκείνη εις την οποίαν προ παντός θα δώσωμεν την Ψυχήν μας όλην και όλα μας τα μέσα δια να σώσωμεν το Μέλλον του Έθνους».
Συνεχίζοντας θα κάνω αναφορά για δύο νέους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Πετράκη Γιάλλουρο. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης , ήταν ένας Έλληνας Εθνικιστής, αγωνιστής της ΕΟΚΑ που στόχο είχε την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και την Ένωση της μεγαλονήσου μας με την Ελλάδα. Σαν μαθητής του Γυμνασίου, έζησε έντονα τους δύσκολους καιρούς που περνούσε η Κύπρος μας στην προσπάθεια της να κρατήσει το ελληνικό λάβαρο της ελευθερίας ψηλά. Πίστευε στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου για ένωση και όλη του η πορεία σημαδεύτηκε με το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.
Σε καμία άλλη εποχή της κυπριακής ιστορίας δεν συμμετείχαν τόσοι διαλεχτοί νέοι όσο στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959. Μοναδικός στόχος αυτών των ηρώων ήταν δύο πράγματα, Ελευθερία και Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πνεύμα της εποχής, ο Ευαγόρας έγινε ένας φλογερός αγωνιστής και εθνικιστής, ένας ακτιβιστής και επαναστάτης, που με την σπουδαία του προσωπικότητα παρέσυρε πολλούς συμμαθητές του και συμπατριώτες του στον τίμιο αγώνα. Ο αγώνας του Ευαγόρα έγινε με διάφορους τρόπους, η ανήσυχη ψυχή του και οι προβληματισμοί του μεταφέρονταν στους συναγωνιστές και φίλους του. Τις σκέψεις και τα αισθήματα του τα βλέπουμε μέσα από τα ποιήματα του που αντηχούν και σήμερα στις ψυχές των Ελλήνων.
«Των αθανάτων το κρασί
Το ‘βρετε σεις και πίνετε.
Ζωή για σας ο θάνατος
Κι αθάνατοι θα μείνετε»
Το ‘βρετε σεις και πίνετε.
Ζωή για σας ο θάνατος
Κι αθάνατοι θα μείνετε»
Παράλληλα ένας άλλος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που αποτελεί υπόδειγμα για την δράση του και τα πιστεύω του, για τον κάθε ένα από εμάς ήταν ο Πετράκης Γιάλλουρος. Σημαιοφόρος των Ελλήνων μαθητών, πρωτοστάτησε στις μαθητικές διαδηλώσεις. Ήταν ο υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Καθήκοντά του ήταν η οργάνωση των μαθητών του σχολείου του, η γραφή και διδασκαλία τραγουδιών αγωνιστικού περιεχομένου, η διανομή φυλλαδίων, η απόκρυψη και διακίνηση οπλισμού, η μεταφορά της αλληλογραφίας και η οργάνωση μαχητικών μαθητικών διαδηλώσεων.
Μετά από το κλείσιμο του Παγκύπριου Γυμνασίου και του Γυμνάσιου Αμμοχώστου στις 5-6 Φεβρουαρίου 1956, λόγω της πατριωτικής δράσης των μαθητών, είχε ως συνέπεια να πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 1956 διαδήλωση των μαθητών, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο αυτού του τεράστιου αγωνιστή. Κατά τη διάρκειά της διαμαρτυρίας έστησαν οδοφράγματα και λιθοβολούσαν τους Άγγλους στρατιώτες. Εκείνοι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Κατά την αποχώρηση, Άγγλος στρατιώτης στόχευσε και πυροβόλησε τον Πετράκη Γιάλλουρο στο μέρος της καρδιάς. Ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα περίπου, κραύγασε «Ζήτω η Ένωσις» και έπεσε. Ήταν ο πρώτος μαθητής που το αίμα του πότισε το ελληνικό χώμα της Κύπρου μας.
«Να αγωνιζόμαστε πρέπει μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας», έλεγε συνεχώς προς την μητέρα του ο νεαρός Πετράκης.
Η οργάνωση της ΕΟΝ αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να δρουν οι μαθητές στις μέρες μας. Ζούμε δύσκολες εποχές όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως κοινωνικά και εθνικά έχουμε μαράνει. Πρέπει ως νεολαία να έχουμε εθνική ομοψυχία και να αγωνιστούμε για την διατήρηση του Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο. Σε δυσκολότερες εποχές η Ελληνική Νεολαία κράτησε τα Εθνικά λάβαρα ψηλά και παρέσυρε μαζί της χιλιάδες νέους στον αγώνα. Εμείς με τη σειρά μας έχουμε χρέος προς αυτούς που πέρασαν να ξεσηκώσουμε με τη σειρά μας την ελληνική μας νεολαία. Να πούμε ένα ΟΧΙ στον κατακτητή και στις ξένες δυνάμεις. Να δείξουμε στους ξένους ότι αυτή η γή, αυτό το νησί δεν ανήκει σε κανέναν άλλο παρά μόνο στους Έλληνες.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Πετράκης Γιάλλουρος πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τον κάθε Έλληνα Εθνικιστή, δίνοντας μας δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες αυτών των ηρώων. Ως Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ αποδίδουμε φόρο τιμής σε τέτοιους αγωνιστές, παραδειγματιζόμαστε από τις πράξεις τους και τις ιδέες τους. Η Ε.Ο.Ν. για εμάς αποτελεί πρότυπο στον τρόπο οργάνωσης και στην εθνική καλλιέργεια των νέων. Με τη σειρά μας και εμείς οργανώνουμε την νεολαία και καλλιεργούμε στους νέους σωστά πρότυπα, τους αφυπνίζουμε από τον λήθαργο στον οποίο μας έχουν μεταφέρει, και με οδηγό σαν άστρο τους αγωνιστές μας πορευόμαστε στο δρόμο της αρετής και της λευτεριάς.
«Πρέπει μέσα εις την κοινωνίαν να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος, ούτως ώστε όλη η Κοινωνία να στρέφη τα βλέμματά της πρός σάς με αγάπην και ενθουσιασμόν.
Πρέπει να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τα σπίτια σας, πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τάς οικογενείας με τας οποίας συνδέεσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος όπου ευρίσκεσθε».«Η Νεολαία» Έτος 1ον, Φύλλον 10, 17 Δεκεμβρίου 1938.
Πρέπει να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τα σπίτια σας, πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τάς οικογενείας με τας οποίας συνδέεσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος όπου ευρίσκεσθε».«Η Νεολαία» Έτος 1ον, Φύλλον 10, 17 Δεκεμβρίου 1938.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου