Την εξωτερική και αμυντική πολιτική των ΗΠΑ δεν την καθορίζουν πρόσωπα αλλά ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας που βρίσκεται γύρω από τον εκάστοτε Πρόεδρο. Ωστόσο τα πρόσωπα διαδραματίζουν όπως και να το κάνουμε σημαντικό ρόλο, βάζουν την “πινελιά” τους κι έχουν συμπάθειες, αντιπάθειες και προτιμήσεις. Κάπως έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση του Τ. Μάτις από το Πεντάγωνο δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα.
Όχι δεν θα τον χαρακτηρίσουμε…φιλέλληνα. Ούτε φιλότουρκο. Ο Μάτις, πεζοναύτης πρώτα απ΄ όλα που είχε πολεμήσει στο Ιράκ και είχε “αποκτήσει” το παρατσούκλι “τρελό σκυλί της Φαλούτζα”, γνωρίζει την περιοχή μας και τήρησε τις απαιτούμενες ισορροπίες. Επί των ημερών του η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία “απογειώθηκε”.Προς όφελος των ΗΠΑ προς το παρόν… Την ίδια στιγμή ήταν από εκείνους που προσπαθούσαν να πείσουν το Κογκρέσο ότι δεν πρέπει να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.
Ο Μάτις είχε πολύ καλή επαφή με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, τον οποίο ο προκάτοχος του Μάτις, ο Άστον Κάρτερ είχε αρνηθεί να συναντήσει. Αντιθέτως ο πεζοναύτης Μάτις όχι μόνο τον κάλεσε αμέσως στο Πεντάγωνο αλλά “έδεσε” πολύ καλά μαζί του. Βοήθησαν πολύ οι γνώσεις του Καμμένου για τη μάχη της Φαλούτζα. Ο Αμερικανός υπουργός εντυπωσιάστηκε και μάλλον κολακεύτηκε όταν άκουσε τον Έλληνα ομόλογό του να του εξιστορεί λεπτομέρειες των επιχειρήσεων…
Ο Μάτις είχε εξαιρετική επαφή και με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Η τύχη το ΄φερε κι έτσι κι ένας στενός συνεργάτης του Α/ΓΕΕΘΑ είχε συνεργαστεί πριν χρόνια στο ΝΑΤΟ με τον Μάτις. Δεν είναι τυχαίο ότι όσες φορές ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγε στις ΗΠΑ, ο Μάτις τον είδε στο γραφείο του κι όχι στο …πόδι. Είχαν πολύ ουσιαστικές συζητήσεις για την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών ΕΔ. Κάποιες κινήσεις είχαν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη , αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά από την αποχώρηση Μάτις.
Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα. Η αποχώρηση-απομάκρυνση Μάτις συμπίπτει με μια εμφανή αλλαγή στάσης του Τραμπ έναντι της Τουρκίας. Η απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία που αφήνει ακάλυπτους τους Κούρδους ήταν η αφορμή για την παραίτηση του Μάτις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός που δείχνει ότι στον Λευκό Οίκο, έχουν αρχίσει να βλέπουν με διαφορετικό τρόπο την σχέση με την Τουρκία.
Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ,αλλά πρέπει να ανησυχούμε και κυρίως να διαχειριστούμε την κατάσταση με τα νέα δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου