Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Οι χαμένες επικράτειες – “Άβατα”, κουκουλοφόροι και συμμορίες Ρομά



 

Τον 17ο αιώνα, η Γαλλία ήταν μια χώρα διχασμένη μεταξύ Διαμαρτυρομένων και Καθολικών. Στο παρελθόν, ο διχασμός είχε οδηγήσει στους θρησκευτικούς πολέμους (1562-1598) και στην σφαγή της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου (24 Αυγούστου 1572). Μετά το διάταγμα ανεκτικότητας που εξέδωσε ο Ερρίκος Δ’ στη Νάντη το 1598, οι Προτεστάντες απολάμβαναν μεγάλης ανεξαρτησίας και μπορούσαν να κάνουν εξωτερικό εμπόριο ακόμα και με την εχθρική (προτεσταντική) Αγγλία.

Ρόλο πρωτεύουσας έπαιζε η La Rochelle, που τον Μάιο του 1621 κήρυξε την ανεξαρτησία της.
Την παγίωση αυτής της ανεξαρτησίας, ο Καρδινάλιος Ρισελιέ την θεωρούσε État dans l’état, δηλαδή “κράτος εν κράτει” και δάκτυλο βρετανικής και ολλανδικής παρέμβασης. Το 1627 αποφάσισε να την περιορίσει δυναμικά. Μετά από έναν χρόνο πολιορκίας –περιστατικό που περιγράφει και ο Αλέξανδρος Δουμάς στους “Τρεις Σωματοφύλακες”– επήλθε η πτώση, καθώς ο λιμός είχε αποδεκατίσει τον πληθυσμό της πόλης, από 28.000 σε μόλις 5.400.


Η προτεσταντική ανεξαρτησία θα περιοριζόταν δραστικά, αν και το ζήτημα θα παρέμενε ακανθώδες μέχρι και την Γαλλική Επανάσταση. Τέτοιους μηχανισμούς μπορούμε να ανιχνεύσουμε από τον Αμερικανικό Εμφύλιο μέχρι την δική μας Κυβέρνηση του Βουνού, αλλά θα υποθέταμε ότι στην σημερινή Ελλάδα αποτελούν παρελθόν. Όμως, σε μια δεύτερη ανάγνωση τους βλέπουμε ξανά.

Οργιάζουν οι κουκουλοφόροι

Συνηθίζουμε να ανησυχούμε για απώλεια εθνικής επικράτειας στο Αιγαίο από την Τουρκία, αλλά μια άλλη απώλεια είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Εκείνη μέσω “κρατών εν κράτει”, διότι πλέον μιλάμε για άνω του ενός. Στις 26/11/2021 κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές ξυλοκόπησαν φοιτητές που είχαν μαζευτεί σε προαύλιο χώρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να παίξουν επιτραπέζιο παιγνίδι, το “Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο”.

Η συνέχεια εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...