Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Γκρίζοι Λύκοι: Απειλή για όλη την Ευρώπη…

 



Στην πραγματικότητα, το κίνημα των Γκρίζων Λύκων υπάρχει εδώ και καιρό. Έχει μακρά ιστορία λουτρών αίματος σε όλη την Τουρκία και τώρα είναι ένα αυξανόμενο κίνημα σε όλη την Ευρώπη καθώς και στον Νότιο Καύκασο. Αυτή η ιδεολογία [Τουρανισμός, ή η ευρύτερη τουρκική πατρίδα] πιστεύει στην ανωτερότητα μιας υποτιθέμενης τουρκικής φυλής και θέλει να ενώσει όλους τους Τούρκους κάτω από μια χώρα, το «Τουράν», που εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι τον Ειρηνικό. Αυτές οι ιδέες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι και τις δράσεις της. Το ιδεώδες του «Τουράν» είναι ακόμα ζωντανό στην τουρκική πολιτική σκηνή. Πριν από μια συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στις 17 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Devlet Bahçeli, πόζαραν με έναν χάρτη του λεγόμενου «τουρκικού κόσμου», ή του Τουράν, μπροστά από τις κάμερες.


«Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν μακρά ιστορία τρομοκρατίας εναντίον εθνοτικών θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά οι ικανότητές τους έχουν εξελιχθεί. Είναι ισχυρότεροι από ό,τι στη δεκαετία του 2000. Η πολιτική συμμαχία του MHP με το ΑΚΡ πριν από τρία χρόνια τους νομιμοποίησε, δίνοντας στους Γκρίζους Λύκους μια νέα ώθηση. Είναι στρατιωτικοποιημένοι, δηλαδή έχουν στρατιωτική δομή, ασκούν επιρροή και κινούνται πλέον παγκοσμίως. Η αποστολή τους είναι ο παντούρκικος ισλαμισμός και οποιοσδήποτε χριστιανός εθνοτικός που υπάρχει στη σφαίρα που στοχεύει κινδυνεύει». —  International Christian Concern. Είναι καιρός τα πολιτισμένα έθνη να δουν πιο προσεκτικά τις βίαιες επιθέσεις και τις απειλές των Γκρίζων Λύκων εναντίον μειονοτήτων και αντιφρονούντων διανοουμένων εντός και εκτός Τουρκίας.

Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων υπάρχει και είναι ισχυρό. Έχει μακρά ιστορία λουτρών αίματος σε όλη την Τουρκία και τώρα είναι ένα αυξανόμενο κίνημα σε όλη την Ευρώπη καθώς και στον Νότιο Καύκασο. Η ιδεολογία του Τουρανισμού, ή της ευρύτερης τουρκικής πατρίδας, πιστεύει στην ανωτερότητα μιας υποτιθέμενης τουρκικής φυλής και θέλει να ενώσει όλους τους Τούρκους κάτω από μια χώρα, τον «Τουράν», από την Ευρώπη μέχρι τον Ειρηνικό. Αυτές οι ιδέες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οργάνωση των Γκρίζων Λύκων και τις δράσεις της.

Τον περασμένο μήνα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε μια τροποποίηση στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2022 (NDAA) που θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς της ακροδεξιάς, εξτρεμιστικής ομάδας που δρα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας: των Γκρίζων Λύκων. Η τροπολογία, που εισήγαγε η Κόγκρεσγούμαν Dina Titus (D-NV), απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους — συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης για το εάν οι Γκρίζοι Λύκοι πληρούν τις κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Γκρίζοι Λύκοι (Bozkurtlar) είναι το άτυπο όνομα μιας τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης που ονομάζεται Εστίες Ιδεαλιστικών (Ülkü Ocakları). Ως πολιτικό κίνημα, αναφέρεται ως Ιδεαλιστικό Κίνημα και είναι υπεύθυνο για πολλές πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 1981. Το 1968, οι Ιδεαλιστικές Καρδιές ιδρύθηκαν ως η μαχητική πτέρυγα του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που σήμερα είναι σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις εγκληματικές δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε στο Twitter ότι η ομάδα των Γκρίζων Λύκων είχε απαγορευτεί στη Γαλλία. «Ενισχύει τις διακρίσεις και το μίσος και εμπλέκεται σε βίαιες ενέργειες», έγραψε σε σχετική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ένα μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων έξω από την πόλη της Λυών βανδαλίστηκε με κίτρινα γκράφιτι και φιλοτουρκικά συνθήματα.

Τον ίδιο μήνα, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνδέονται με την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» πρότειναν να συμπεριληφθούν οι Γκρίζοι Λύκοι στον τρομοκρατικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει τις βίαιες πράξεις και την ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων, των οποίων η επιρροή αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την Ευρώπη». Στις 18 Νοεμβρίου, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καλούσε την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου τις θυγατρικές οργανώσεις της ομάδας των Γκρίζων Λύκων, να αποτρέψει τη διαδικτυακή της δράση και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές της.

Ο βουλευτής του Γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, ανέφερε πως πιστεύει ότι η ομάδα είναι η μεγαλύτερη δεξιά εξτρεμιστική οργάνωση στη Γερμανία, που αριθμεί έως και 20.000 μέλη. Η μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα των Γκρίζων Λύκων, σύμφωνα με την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, είναι η ADÜTF (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων της Γερμανίας – Federation of Democratic Idealist Turkish Associations of Germany), με περίπου 170 ενώσεις και 7.000 μέλη. Ο Özdemir πρόσθεσε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες δολοφονίες στην Τουρκία, αλλά δεν περιόρισαν τις δραστηριότητές τους σε αυτή τη χώρα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...