Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ Τ/Κ
Η απαγόρευση αυτή τορπιλίζει τις συνομιλίες του Χριστόφια με τον Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί πως στις 8 Αυγούστου η Ελληνική πλευρά επέτρεψε στους τ/κ να περάσουν διά μέσου του Λιμνίτη στον τουρκικό θύλακα των Κοκκίνων γιά να εορτάσουν την σφαγή των Ελλήνων την περίοδο 1963-64 !
Δίκαια τότε οι κάτοικοι του Πύργου Τηλλυρίας προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν γιά την διέλευση των βαρβάρων από τα εδάφη τους. Όμως οι πιέσεις του κρατικού μηχανισμού και η επιστράτευση του Μητροπολίτη Κύκκου , Νικηφόρου , ότι με τις όποιες δυναμικές αντιδράσεις θα τορπιλλίζονταν το ..καλό κλίμα ε/κ και τ/κ , οδήγησαν στις χαλαρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας , με πανό στα τουρκικά περί φιλίας και συναδέλφωσης !
Δυστυχώς οι αγαθές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων δεν φαίνεται να συγκίνησαν τους τουρκοκύπριους , ούτε βέβαια τα συνθήματα στα τουρκικά , με αποτέλεσμα να αρνηθούν να διευκολύνουν τους χριστιανούς προσκυνητές .
Με ποιούς << συμπατριώτες >> του λοιπόν , συνομιλεί ο επικίνδυνος γιά το Έθνος , Χριστόφιας ; Πού είδε την αγαστή συνεργασία και το συνεταιρικό κράτος ;
Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει ο κοινοτάρχης των τ/κ , Μεχμέτ Αλή Ταλάτ :
<< Κανένας λαός δεν επιτρέπεται να είναι υποχρεωμένος να ζει υπό το ζυγό άλλης χώρας και για το λόγο αυτό σέβομαι τη βούληση των λαών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και τους κατανοώ, επειδή παρόμοιες καταστάσεις έζησαν και οι Τουρκοκύπριοι >>.
ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ...
H πρώτη φάση της επιχείρησης, ο «Πυρσός A'», άρχισε τη νύχτα 2 προς 3 Αυγούστου 1949 στον Γράμμο και ήταν παραπλανητικού χαρακτήρα αποσκοπώντας να πείσει τις δυνάμεις των κομμουνιστών ότι ήταν η κύρια επίθεση ώστε να τον καθηλώσει στις θέσεις του ή και να παρασύρει άλλες δυνάμεις των "ανταρτών" από το Βίτσι που θα έσπευδαν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους. H επιχείρηση ανατέθηκε σε μονάδες του A' Σώματος Στρατού, το οποίο, με δύο μεραρχίες και μία ανεξάρτητη ταξιαρχία υποστηριζόμενες από άλλα τμήματα πεζικού, πυροβολικό, άρματα μάχης και αεροπορία, αντιμετώπισε τις δυνάμεις των ανταρτών, δύο μεραρχίες επίσης, αλλά με μειωμένη σύνθεση, δύο ανεξάρτητες ταξιαρχίες, δεκαέξι πυροβόλα, δύο όλμους και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυροβόλα.
Η επιχείρηση κράτησε έξι ημέρες και οι κυβερνητικές δυνάμεις όχι μόνο κατόρθωσαν να καθηλώσουν τις δυνάμεις των κομμουνιστών αλλά και κατέλαβαν σημαντικές στρατηγικές θέσεις στον Βορειοανατολικό και στον Νότιο Γράμμο.
Στις 10 Αυγούστου εξαπολύθηκε ο «Πυρσός B'», η κύρια φάση της όλης επιχείρησης, που είχε στόχο να εξοντώσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο Βίτσι, σε θέσεις εξαιρετικά οχυρές, και την οποία ανέλαβε το B' Σώμα Στρατού.
H μάχη υπήρξε σκληρή και πεισματική και από τις δύο πλευρές, αλλά η υπεροχή του κυβερνητικού στρατού η αρτιότερη εκπαίδευσή του, και ιδιαίτερα των ειδικών δυνάμεων καταδρομών, του εξασφάλισαν τη νίκη. Οι μονάδες του κυβερνητικού στρατού κατέλαβαν τις σημαντικότερες οχυρές θέσεις, κατόρθωσαν να βρεθούν στα νώτα του εχθρού, και στις 16 Αυγούστου το Βίτσι είχε εκκαθαριστεί πλήρως από τους αντάρτες. Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους ωστόσο, υπό το καταιγιστικό πυρ των αντιπάλων τους, κατόρθωσε να διαφύγει. Πρώτος σταθμός του ήταν η μικρή χερσόνησος Πυξός, ανάμεσα στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα. Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να μείνει για πολύ λόγω των αεροπορικών επιθέσεων και του κινδύνου απόβασης των κυβερνητικών δυνάμεων. Τελικά οι διασωθέντες του Βίτσι, μέσω Αλβανίας, κατόρθωσαν να φτάσουν στον Γράμμο.
Οι απώλειες σε αυτή τη φάση της επιχείρησης, κατά το ΓΕΣ, ήταν για τον κυβερνητικό στρατό 256 νεκροί αξιωματικοί και στρατιώτες και 1.336 τραυματίες, ενώ για τον ΔΣΕ οι νεκροί ήταν 1.182 και οι αιχμάλωτοι 634. Ακόμη, στα χέρια του κυβερνητικού στρατού έπεσαν 40 πυροβόλα, 33 αντιαρματικά, 16 αντιαεροπορικά, 115 όλμοι και άλλα είδη οπλισμού.
H τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης, ο «Πυρσός Γ'», που στρεφόταν και αυτή κατά του Γράμμου, όπου τώρα είχαν συγκεντρωθεί όλες οι δυνάμεις του ΔΣΕ, ήταν και η οριστική καταδίκη όσων αιματοκύλισαν την Ελλάδα. Οι προοπτικές για τον ΔΣΕ διαγράφονταν ζοφερές, αλλά οι πορωμένοι κομμουνιστές δεν το έβαζαν κάτω, με τον Ζαχαριάδη να προβαίνει στο ακόλουθο διάγγελμα:
«Ο εχθρός συγκεντρώνεται στο Γράμμο για μια αποφασιστική αναμέτρηση. Στο Γράμμο έχουμε όλες τις δυνατότητες να καταφέρουμε το θανάσιμο πλήγμα στον εχθρό. Εχουμε αρκετές δυνάμεις και μέσα. Πιο πλεονεκτικό έδαφος. Στο Γράμμο απέτυχε πέρσι ο μοναρχοφασισμός. Στο Γράμμο φέτος του καταφέραμε σοβαρό πλήγμα [...]. Στο Γράμμο από τις 2 μέχρι τις 8 Αυγούστου έσπασε τα μούτρα του. Εχουμε και την πείρα του Βίτσι και το σοβαρό μάτωμα που προκαλέσαμε στον εχθρό στο Βίτσι [...]. Εδώ μπορούμε και πρέπει να θάψουμε το μοναρχοφασισμό».
H επίθεση εξαπολύθηκε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου. Την επομένη κιόλας ημέρα μία μεραρχία του κυβερνητικού στρατού κατόρθωσε να υπερκεράσει τη γραμμή άμυνας του ΔΣΕ και να βρεθεί στα μετόπισθέν του, όπου κατέλαβε την Πόρτα Οσμάν, κύριο σημείο εξόδου των ανταρτών προς την Αλβανία. Απέναντι στον κίνδυνο να αποκλειστεί και η μοναδική απομένουσα δίοδος Μπάρα, και οι δυνάμεις του ΔΣΕ να βρεθούν περικυκλωμένες, το Πολιτικό Γραφείο του KKE τις διέταξε να εκκενώσουν τον Γράμμο και να περάσουν στην Αλβανία. Στις 29 Αυγούστου ο ΔΣΕ είχε εγκαταλείψει το άλλοτε τρομερό οχυρό και ορμητήριό του. Με την κατάληψη του υψώματος Κάμενικ, την επομένη, ο κυβερνητικός στρατός είχε καθαρίσει τον Γράμμο.
Ο συμπολιτευόμενος ΔΗΣΥ και ποιοι εκβάλλουν «πατριωτικά κοάσματα»
ANTΙ-ΣΤΑΣΕΙΣ
TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ένα κόμμα εθνικά υγιές, πολιτικά αμιγές και πατριωτικά υψιπετές. Λίγο μετά την τουρκική εισβολή, ιστορικοί ηγέτες σάλπισαν εγερτήριο ανασύνταξης και εθνικής συγκρότησης. Κάλεσαν όλους τους γνήσιους Έλληνες πατριώτες, όπου και αν ανήκαν, να πυκνώσουν και να δυναμώσουν το Δημοκρατικό Συναγερμό. Διασάλπισαν πως «την πατρίδα ουκ ελάττω» παραδώσουν. Διακήρυξαν πως «μητρός τε και πατρός τε και άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον η πατρίς». Και διατράνωσαν πως στόχος ήταν η απαλλαγή του τόπου από τον Αττίλα. Ο ΔΗΣΥ ήταν ένας κόσμος ωραίων ανθρώπων, ανιδιοτελών και πατριωτών. Κόσμημά τους, οι ήρωες και οι αγωνιστές. Αγλάισμά τους, η πατρίδα και η θρησκεία. Και κορωνίδα τους, η Ελλάδα και η αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Πέρασαν τα χρόνια, ο ΔΗΣΥ δοκιμάστηκε στο καμίνι της εξουσίας, διεφθάρη, διέφθειρε και κατερείπωσε αρχές και αξίες, επί των οποίων θεμελιώθηκε και έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής και κομματικής κατάπτωσης, όταν μερίδα της ηγεσίας του συνήργησε, με εκβιασμούς και εκφοβισμούς, ώστε η συρτοθηλειά του σχεδίου Ανάν να σφίξει γερά γύρω από το λαιμό του κυπριακού Ελληνισμού.
Δεν τα κατάφερε. Αποδοκιμάστηκε, αλλά δεν ορρώδησε. Αυτή η μερίδα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ επετέθη σαρωτικά και εκθεμελιωτικά κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου και, ω! της κατάντιας του Τάσσου, τον κατηγορούσε πως δεν αξιοποίησε το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, που εκείνη ψαλμωδούσε και εκείνη επιθυμούσε να επιβληθεί. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, μερίδα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ξελαρυγγιζόταν καθημερινά και ωρυόταν για τα πάντα: Για το Κυπριακό και τους επικίνδυνους χειρισμούς του Τάσσου ή τη στασιμότητα, που μας οδηγούσε αφεύκτως στη διχοτόμηση. Για τα εσωτερικά ζητήματα. Για την άρνηση του Τάσσου να ενταχθούμε στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Για τη μη αξιοποίηση του παράγοντα της Ευρώπης. Για την κατάντια, δήθεν, της οικονομίας. Ακόμα και για τους λαθρομετανάστες που μας έστελνε πεσκέσι η «φίλη» Συρία φώναζε ο Ν. Αναστασιάδης και οι συν αυτώ. Ο Τάσσος ήταν μία λαίλαπα, γι’ αυτό και έπρεπε να φύγει. Για να έρθει «πρόεδρος λύσης», αρεστός στους ξένους και αποδεκτός από τους Τούρκους.
Και ποιος ήταν αυτός; Μα, ο Δ. Χριστόφιας, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ! Είναι γνωστά τα παιγνίδια σε βάρος του συμπαθούς Γιαννάκη Κασουλίδη, οι υπονομεύσεις και οι διαβολές εναντίον του, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Όπως γνωστές είναι οι θέσεις Αναστασιάδη για τον «ιστορικό συμβιβασμό» ή την «ιστορική υπέρβαση». Όπως είναι γνωστή η έκπληξή του επειδή ο Ι. Κασουλίδης πέρασε στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο το Χριστόφια. Ήταν προφανές και στους αόμματους πως ο Ν. Αναστασιάδης θα επιθυμούσε αναμέτρηση Τάσσου-Χριστόφια παρά Κασουλίδη-Χριστόφια, ώστε να γίνει η επιθυμητή «υπέρβαση» του ΔΗΣΥ υπέρ του Χριστόφια. Με τα εντεύθεν παραφερνάλια της εξουσίας... Γιατί τα θυμόμαστε όλα αυτά με πολλή θλίψη και απογοήτευση; Τα θυμόμαστε επειδή την περ. Πέμπτη ένας βουλευτής του ΔΗΣΥ, ο κ. Γ. Κ. Γεωργίου, δημοσίευσε ένα κείμενο στη «Σ», με τίτλο: «ΔΗΣΥ: Πόλος ευρύτερης συσπείρωσης». Αφού ανυμνούσε τον ΔΗΣΥ ως κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό γίγνεσθαι, που βλέπει μπροστά και ενώνει, εξυμνούσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τις προσπάθειές του για έναρξη συνομιλιών.
Στη συνέχεια επιδόθηκε σε πολιτικές γαλιφιές προς τους πολίτες, που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, υποβάλλοντάς τους πως δεν έχουν σχέση με μια πορεία μη λύσης και ότι αρνούνται τη διχοτόμηση. Παρατήρησε πως «τα πατριωτικά κοάσματα (...) περί ‘‘περί προετοιμασίας του εδάφους’’ και τα ηρωικά ‘‘δεν’’ θα πρέπει να αποκαλυφθούν». Απορούμε: Ποιοι... κοάζουν πατριωτικά; Γιατί ο συμπαθής βουλευτής δεν τους αποκαλύπτει; Επέμενε πως «αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η επιτάχυνση της διαδικασίας των συνομιλιών (...) πάντοτε μέσα στα πλαίσια του πατριωτικού ρεαλισμού». Τι εννοεί με τον «πατριωτικό ρεαλισμό»; Ποια είναι τα πλαίσια και τα όριά του; Ποιες είναι οι παράμετροί του; Μήπως εννοεί το άταφο πτώμα Ανάν; Ισχυρίζεται πως «η επιβράδυνση των συνομιλιών με τα διάφορα γνώριμα προσκόμματα, προς τέρψιν των κοασμάτων των ηρωικών αρνήσεων», δεν θα αποτρέψουν την κατοχή και το διαμελισμό. Στόχος του ΔΗΣΥ, λέγει, είναι η δικαίωση της Κύπρου, η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση.
Όταν ο κ. Γεωργίου αναφέρεται σε «πατριωτικά κοάσματα» οφείλει να είναι προσεκτικός και να μην ξεχνά πως κάποιοι άλλοι, παλαιότεροι από αυτόν, είχαν αναμέλψει πατριωτικές θέσεις. Μήπως και εκείνες ήταν... «κοάσματα»; Δηλαδή, όταν ο Γλ. Κληρίδης, π.χ. με ιερή συγκίνηση απάγγελλε συχνά τα περί «μητρός τε και πατρός τε»... κόαζε πατριωτικά; Όταν διασάλπιζε «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω»... κόαζε πατριωτικά; Δηλαδή, το να είναι κάποιος πατριώτης, είναι αμάρτημα, είναι βδέλυγμα, είναι μίασμα; Σεβασμός, κύριε βουλευτά, προς τον ιστορικό ηγέτη του ΔΗΣΥ και προς τις στρατιές των πατριωτών συναγερμικών. Σεβασμός! Αλλά μιλά και για το Κυπριακό, ο κ. Γεωργίου. Γιατί δεν λύεται; Γιατί δεν το λύει ο Πρόεδρος λύσης, ο Δ. Χριστόφιας, που ο ΔΗΣΥ ασθμαίνων και ασμένως τον στηρίζει; Αφού ο Πρόεδρος έχει τη στήριξη σχεδόν όλων, πλην κάποιων... κοαζόντων πατριωτών, γιατί δεν θα τα καταφέρει; Γιατί δεν λειτουργεί, επιτέλους, αυτός ο περιλάλητος «πατριωτικός ρεαλισμός»; Γιατί ο ικανός Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν πείθει τον φίλτατό του, υποτελή Ταλάτ, να συναινέσει σε λύση; Γιατί δεν έπεισε παλαιότερα τον Ερντογάν, όταν συναντήθηκε μαζί του;
Όλοι θέλουμε λύση, που να αντέχει στο χρόνο. Γιατί δεν επιτυγχάνεται; Επειδή, τάχα, κάποιοι... κοάζουν πατριωτικά; Όχι, βέβαια. Αυτό που δεν λέγει ούτε ο Γ. Γεωργίου ούτε ο Ν. Αναστασιάδης είναι ότι η Τουρκία απαιτεί πλήρη έλεγχο ή και κατοχή της Κύπρου. Απαιτεί υποταγή μας στις αξιώσεις της. Αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που στηρίζουν «και με τα 20 τους νύχια» δεν έχει σχέδιο Β’, σε περίπτωση ναυαγίου, γιατί ο συμπολιτευόμενος ΔΗΣΥ δεν του υποβάλλει το δικό του σχέδιο; Έχει τέτοιο σχέδιο, πέρα από τα γνωστά συνθήματα; Γιατί δεν απαιτεί αξιοποίηση της Ε.Ε.; Γιατί σιωπά για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη; Γιατί κλειδοστόμιασε για τις ολέθριες κατολισθήσεις του Δ. Χριστόφια; Γιατί βουβάθηκε ενώπιον της βαναυσότητας του Ερντογάν, του Γκιουλ, ακόμα και του πεφιλημένου τους, «ευρωπαϊστή»(!) Ταλάτ; Γιατί σιωπά για το νέο εξευτελισμό και παραμερισμό του Εθνικού Συμβουλίου;
Γιατί ο ΔΗΣΥ δεν λέει λέξη για πολλά σκανδαλώδη, που αυτή η κυβέρνηση της «δίκαιης κοινωνίας» διαπράττει; Κεφαλαιώδης απορία: Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει τη χαμηλοβλεπούσα, συνένοχη και κλακαδόρικη συμπολίτευση ή κάποια ημέρα, προσεχώς, θα ξυπνήσει και ως Αναστασιάδειος ταύρος εν υελοπωλείω θα εφορμήσει και θα αντιπολιτευθεί τον... φουστανελά Χριστόφια; Θα ζήσουμε να δούμε και αυτή τη μετάλλαξη μερίδας της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.
«Αδειασμα» στον Γκρούεφσκι μέσω Τίτο
Του Σταυρου Τζιμα
«Mεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου εγκατέλειψε την περιουσία του στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές είτε μέσω καταδικαστικών αποφάσεων είτε μέσω ειδικών διατάξεων, όπως είναι το Νομοθετικό Διάταγμα Περί Επανοικήσεως των Παραμεθόριων Περιοχών δήμευσαν την περιουσία αυτή προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, δεν υφίσταται νομική βάση για έγερση απαιτήσεων από την πλευρά μας και τούτο γιατί:
α) Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που δεν αποδέχθηκαν την υπηκοότητά μας, επ’ ουδενί δεν νομιμοποιούμαστε να εγείρουμε εν ονόματί τους τέτοιες απαιτήσεις και από θέση αρχής πρέπει να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
β) Σε ό,τι φορά στους πρόσφυγες που αποδέχθηκαν την υπηκοότητά μας, με την έγερση απαιτήσεων εν ονόματί τους θα παραβιάζαμε την αρχή σύμφωνα με την οποία το κράτος δεν έχει δικαίωμα να παρέχει νομική συνδρομή στους πολίτες του για ζητήματα που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα που εκείνοι δεν ήταν πολίτες του…».
Καθώς η ηγεσία της ΠΓΔΜ κατέστησε από τις αρχές της εβδομάδας με ψήφισμα της Βουλής επίσημη πολιτική των Σκοπίων τη διεκδίκηση περιουσιών στην Ελλάδα, προσφύγων που στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου κατέφυγαν στη γείτονα, επίσημα γιουγκοσλαβικά έγγραφα, όπως το προαναφερόμενο, που έρχονται στο φως από τα αρχεία του Βελιγραδίου, αποκαλύπτουν ότι από εκείνη την εποχή ακόμη η Γιουγκοσλαβία θεωρούσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για έγερση τέτοιων απαιτήσεων.
Γνωμάτευση
Καταλήγοντας, η παραπάνω γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ προς την κυβέρνηση της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που συμπεριλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδων με τίτλο «Το Μακεδονικό στα Ξένα Αρχεία-απόρρητα έγγραφα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας (1950-1967)», της συνιστά «να προσεγγίσουμε το ζήτημα αυτό πρωτίστως από πολιτική και όχι νομική σκοπιά επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο με το να θέσουμε το θέμα της αποζημίωσης για την περιουσία τους θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι έχουμε αποδεχθεί ότι αυτοί θα παραμείνουν σ’ εμάς και στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται οι Ελληνες να αποδεχθούν συζήτηση για την καταβολή αποζημίωσης για την περιουσία τους και να εξαλείψουν ένα σημαντικό γι’ αυτούς ζήτημα».
Οι περιουσίες των «Αιγαιατών προσφύγων», όπως προκύπτει και από την παρέμβαση της νομικής υπηρεσίας του γιουγκοσλαβικού ΥΠΕΞ, ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 ακόμη ένα αγκάθι για τη γιουγκοσλαβική διπλωματία που αντιμετώπιζε το δίλημμα: από τη μια πλευρά θέτοντας το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων ακύρωνε το αίτημα για την καταβολή από το ελληνικό κράτος αποζημίωσης για τις περιουσίες τους. Από την άλλη προβάλλοντας το αίτημα των αποζημιώσεων για τα περιουσιασκά στοιχεία των «Αιγαιατών» αποδεχόταν ουσιαστικά την οριστική εγκατάστασή τους στην επικράτεια του γιουγκοσλαβικού κράτους.
Απαντώντας η κυβέρνηση των Σκοπίων σε άκρως απόρρητο έγγραφό της παραδέχθηκε τις νομικές δυσκολίες που ανέκυπτε, πλην όμως έκρινε σκόπιμη τη γιουγκοσλαβική παρέμβαση για πολιτικούς λόγους με στόχο την ακύρωση στην πράξη των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης που κατά την άποψή της αποσκοπούσαν στην ολοκληρωτική αφομοίωση της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Αναφέρουν μεταξύ άλλων στο εγγραφό τους προς το Βελιγράδι τα Σκόπια. «Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση ακόμη και αν οι προσπάθειές μας δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, επειδή πρόκειται για ένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα στο οποία μπορούμε μεταξύ άλλων να αμφισβητήσουμε σοβαρά την πεποίθηση της ελληνικής πολιτικής ότι το ζήτημα της μακεδονικής μειονότητας στην ολότητά του θα επιλυθεί όπως εκείνη επιθυμεί, απλά όταν της δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.
Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών που συντάχθηκε το 1951 (DAMSPS, PA, 1951, Fascikla 29, dosije 21, signatura 419307) η προσφυγική ομάδα στη ΛΔΜ σχηματίστηκε μετά εξι αλλεπαλληλα προσφυγικά κύματα.
Προσφυγικά κύματα
- Το πρώτο κατά το διάστημα 1941-1944 όταν η περιοχή τελούσε υπό βουλγαρική κατοχή και επρόκειτο για πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Μοναστηρίου. Είχαν κατά κύριο λόγο φιλοβουλγαρικό προσανατολισμό και ήταν συνεργάτες των Γερμανών και των Βουλγάρων στη διάρκεια της Κατοχής.
- Το δεύτερο προσφυγικό κύμα τοποθετείται στα μέσα του 1944 έως τις αρχές του 1945 και επρόκειτο για αντάρτες του τάγματος Γκότση και του Πέγιοφ, αλλα και εκείνους που διέφυγαν μεσούσης της «λευκής τρομοκρατίας» στη διάρκεια του 1945.
- Το τρίτο κύμα μετοίκησε στη ΛΔΜ στα τέλη του 1946 και στις αρχές του 1947. Ηταν άτομα που κατάγονταν από την Ανατολική Μακεδονία και είχαν εγκατασταθεί στη Βουλγαρία κατά την Κατοχή ή άτομα που είχαν συναργαστεί με τις βουλγαρικές κατοχικές αρχές στην Ελλάδα και τα οποία φοβούμενα τα αντίποινα των ελληνικών ενόπλων ομάδων, είχαν ακολουθήσει τον βουλγαρικό στρατό μετά την αποχώρησή του απο την ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια ματοίκησαν στη ΛΔΜ.
- Το τέταρτο κύμα αφορούσε στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην ΛΔΜ κατά τα έτη 1947 και 1948, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα του εμφυλίου πολέμου.
- Στο πέμπτο κύμα προσφυγων κατατάσσονταν οι «μακεδονικής εθνότητας μαχητές του ΔΣΕ» οι οποίοι διαφώνησαν με την τακτική του ΚΚΕ και την επίθεση της Κομινφόρμ στη Γιουγκοσλαβία και αποχώρησαν από την Ελλάδα τη διετία 1948-1949.
- Το έκτο προσφυγικό κύμα αφορούσε τους μαχητές του ΔΣΕ που κατέφυγαν στη ΛΔΜ μετά τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων. Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι από τον συνολικό αριθμό των 28.595 ατόμων που κατέφυγαν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος η συντριπτική πλειονότητα αυτών αποτελείτο από «Αιγαιάτες» και οι υπόλοιποι ήσαν Ελληνες. Ενα μεγάλο μέρος των τελευταίων, γύρω στους 4.000 αποχώρησαν απο τη γιουγκοσλαβική επικράτεια μετά τη ρήξη Τίτο-Στάλιν με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη Γιουγκοσλαβία 24.595 πρόσφυγες.
Από την εφημερίδα << ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ >>
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Να το απόρρητο Ελληνο-αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του θέματος του ονόματος της FYROM
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει η Condoleeza Rice, το τελικό σχέδιο για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, το σχέδιο θα υποβληθεί στο συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. πιθανώς για να περάσει ως ψήφισμα.
Το σχέδιο δημιουργήθηκε σε μια σειρά επαφών μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων (χωρίς συμμετοχή Σκοπιανών) και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008, σε μια μυστική σύσκεψη, που έγινε στην Ουάσιγκτον, παρουσία της Κοντολίζα Ράις και της ομολόγου της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και μελών του πανίσχυρου -αυτή την εποχή- ελληνικού λόμπι.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν προσεκλήθη και το πιθανότερο είναι, να μη γνωρίζει ακόμη τίποτε από το περιεχόμενο του σχεδίου!Οι Έλληνες (βοηθούντων μερικών εκ των ισχυροτέρων γερουσιαστών των Η.Π.Α.) πέτυχαν να πείσουν τους Αμερικάνους, ότι η FYROM, είναι το αδιάλλακτο (intransigent) μέρος, το οποίο βάζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, για να αποφύγει μια αντιδημοφιλή (για την κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ.) διευθέτηση του ζητήματος.
Όταν ο Γκρούεσκι κατάλαβε ότι απομονώνεται, προσπάθησε να διευρύνει τις συνομιλίες συμπεριλαμβάνοντας διμερή θέματα, που δεν αφορούν τον Ο.Η.Ε. όπως η απόδοση των περιουσιών των (δήθεν) εξόριστων Σλαβομακεδόνων, η αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας μέσα στη Μακεδονία, η αναγνώριση "Μακεδονικής" ορθόδοξης εκκλησίας από την ελληνική κ.α.
Το σχέδιο έχει πέντε "πυλώνες" :
1. Η Π.Γ.Δ.Μ. θα αλλάξει το συνταγματικό όνομά της, σε "Republic of Northern Macedonia" (άλλες παραλλαγές -πονηριές!-, που δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές η Ελλάδα, όπως η "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" απορρίφθηκαν). Εκπεφρασμένη θέση της ηγεσίας των Σκοπίων βέβαια, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν τέτοια λύση. Η επιθυμία των Σκοπίων, είναι να συμφωνήσουν σε μια ονομασία η οποία στην πράξη θα εκπέσει στο σκέτο "Μακεδονία". Δεν επιθυμούν το επίθετο μπροστά από το "Μακεδονία" για να μην συμπροφέρεται στον εθνικό προσδιορισμό. Π.χ. το north macedonia, θα τους κάνει "northmacedonias".
2. Στην Π.Γ.Δ.Μ. θα δοθεί μια μεταβατική περίοδος (10 ετών! λέει το σχέδιο και αυτό δεν μας αρέσει), χρόνος που απαιτείται για να τροποποιήσει το σύνταγμά της και να αλλάξει όλες τις επίσημες διμερείς συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς και κράτη.
3. Η Π.Γ.Δ.Μ. θα λάβει πρόσκληση να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία.
4. Ο επιθετικός προσδιορισμός "Μακεδονικός/ή/ό" επιτρέπεται να χρησιμοποιείται και από τις δύο χώρες και για εμπορικές και για μη εμπορικές χρήσεις.
5. Οι δύο χώρες θα αποκηρύξουν κάθε εδαφική ή άλλη διεκδίκηση, που αφορά εντός της επικρατείας της άλλης χώρας (με απλά λόγια, θα διακηρύξουν ότι δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα στο έδαφος των Σκοπίων, ούτε Βορειομακεδονική στο έδαφος της Ελλάδας, πέρα από τον αυτονόητο σεβασμό των συνόρων).
Το σχέδιο είναι Ελληνοαμερικανικής έμπνευσης, θα βρει ριζικά αντίθετη τη σημερινή ηγεσία των Σκοπίων, οπότε μην παραξενευτείται καθόλου, αν ξαναδείτε εκλογές σε δυό μήνες στα Σκόπια. Ο Γκρούεσκι είναι αναγκασμένος, να προσφύγει σε "ηρωική έξοδο". Όχι ότι θα αρέσει στους Έλληνες βέβαια!
Οψόμεθα εις Φιλίππους, που έλεγε κι ένας Μακεδόνας।
Αναρτήθηκε από taxalia! στις Τρίτη, Αύγουστος 26, 2008
http://taxalia.blogspot.com/
Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Την φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ευρωπαίοι συναγωνιστές από την Σουηδία , την Γερμανία , την Ιταλία και την Ρουμανία.
Μέσα στην μαγευτική φύση του Τροόδους διεξήχθησαν πεζοπορείες , αναβάσεις και καταβάσεις σε βράχους με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας , αγώνες πολεμικών τεχνών ενώ το βράδυ , όλοι ανεξαιρέτως τίμησαν την παραδοσιακή κυπριακή σούβλα .
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν απόψεις γιά το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της Κύπρου που αποτελεί το τελευταίο Ευρωπα΄ι΄κό σύνορο.
Η κατασκήνωση έγινε κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του κράτους του Χριστόφια το οποίο με κάθε τρόπο ήθελε να αποφύγει την συγκέντρωση των Κυπρίων , Ελλαδιτών και Ευρωπαίων Εθνικιστών.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι με πρωτοβουλία της κομμουνιστικής νεολαίας της ΕΔΟΝ , είχε δοθεί συνέντευξη τύπου στις αρχές του καλοκαιριού όπου με την συμμετοχή των νεολαιών του Δημοκρατικού Συναγερμού , του ΔΗ.ΚΟ , της ΕΔΕΚ και του Ευρωπα΄ι΄κού κόμματος , είχε ζητηθεί η απαγόρευση της Εθνικιστικής κατασκήνωσης .
Εμείς αποδείξαμε , με την άρτια οργάνωσή μας , ότι ούτε από απειλές επηρεαζόμαστε ,ούτε μπορεί το οποιοδήποτε κόμμα της συμφοράς να σταθεί εμπόδιο στον αγώνα μας , γιά μία Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.
ΕΛΛΗΝΕΣ << ΞΥΠΝΑΤΕ >> !
"ΞΥΠΝΑΤΕ" διότι:
Δηλώσεις
όπως,
'Αδιανόητη η λύση του κυπριακού χωρίς επιστροφή της Μόρφου'
όπως,
'ΕΓΩ είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος,ΕΓΩ αποφασίζω,ΕΓΩ δεν δέχομαι μαθήματα από κανένα,
όπως,
'Συνεταιρικό κράτος από το 1960'
όπως,
'Είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ λύση αλλιώς διχοτόμηση'
όπως,
'Ευθύνες ε/κ γιά τα γεγονότα '63-'64'
όπως,
'Ας πάψουμε να κυνηγούμε χιμαίρες'
καθώς και δεσμεύσεις όπως,
παζάρεμα-αποδοχή του διεθνούς εγκλήματος του εποικισμού (50000),
πολιτικής ισότητας της μειοψηφίας του 18% με το 82%(εκ περιτροπής προεδρία)
ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ
στην ηττοπάθεια του λαού , του Στρατού,του Έθνους
ΕΙΝΑΙ δείγματα απολυταρχικών καθεστώτων και συμπεριφορών που προσπαθούν να μας επιβάλουν,
ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ δυσοίωνες εξελίξεις για το Μέλλον μας αφού έχει ξεπεραστεί η εσχάτη γραμμή εντιμότητας μας , αυτή της Ελευθερίας-Δικαιοσύνης(ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΛΥΣΗ)!
Το χειρότερο:
ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ,
Δεν αρκεί μόνο,
η δυσαρέσκεια μας και η αγωνιώδης παρακολούθηση των ανιστόρητων εξελίξεων!
Ο Ε Λ Λ Η Ν
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Π.Σ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ << ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ>>
Στις 6/7/2008 το πλοίο της GA Ferries έπιανε Σύρο, αλλά ερχόταν από Ρόδο, Κώ, Λέρο και Πάτμο.
Με το που μπαίνουμε μέσα σοκ: Εκατοντάδες κεντρασιάτες, Αφγανοί και Κούρδοι η πλειοψηφία των επιβατών. Πάνω από 300 άτομα είχαν καταλάβει όλα τα σαλόνια αλλά και το κατάστρωμ। Περνώ από σαλόνι σε σαλόν. Ξαπλωμένοι πάνω σε καναπέδες, σε 3-4 πολυθρόνες ο καθένα। Η μπόχα στο πλοίο απερίγραπτη. Οι τουαλέττες των ανδρών μονίμως κατειλημμένες. Νερά παντού. Ανεβαίνω στο κατάστρωμα. Ίδια κατάσταση: Δεκάδες λαθρομετανάστες!Βρίσκουμε μια γωνιά. Τα κορίτσια μου λουφάζουν σε μια πολυθρόνα. Αρνούνται να πάνε πουθενά ασυνόδευτες. Νεαρά αντρικά μάτια τις επεξεργάζονται.Οι Έλληνες κλεισμένοι στις καμπίνες τους. Βλέπω έναν καμαρώτο, παλιά καραβάνα, να στέκεται σε ένα σταυροδρόμι και να προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση. Ρωτώ:-Τι χάος είναι αυτό σήμερα, πως βρέθηκαν όλοι αυτοί στο καράβι;-Τι να πω κύριε τι να πω. Όλη νύχτα φυλάμε καραούλι να τους περιορίσουμε αλλά αδύνατο. Είναι πάνω από 300 άτομα σε σύνολο 500 επιβατών. Προσπαθούμε να τους μαζέψουμε τουλάχιστον σε ένα-δυο σαλόνια αλλά αυτοί δεν ακούνε κανένα. Το βράδυ έκαναν πλιάτσικο στις αποθήκες και στα ψυγεία. Μέχρι και προσωπικά πράγματα του προσωπικού έκλεψαν.-Μα καλά δεν τους ελέγχει κανένας; Το κράτος;-Ποιο κράτος κύριε, δεν έχετε καταλάβει πως δεν υπάρχει κράτος! Μπάστε σκύλοι αλέστε! Σε κάθε δρομολόγιο έχουμε 50 άτομα, άλλες φορές 100. Μερικές φορές τους συνοδεύει και κάποιος συνοριοφύλακας, αλλά αυτή τη φορά μπήκαν πάνω από 300 άτομα από τα νησιά ανεξέλεγκτοι. Αλωνίζουν όλο το καράβι.-Δηλαδή αν κατάλαβα καλά και μόνο από το δικό σας καράβι περνούν 500 άτομα την εβδομάδα...Μέσα στο πλήθος των ανδρών να και μια γυναίκα με ένα παιδάκι. Δεν φορά μαντήλα. Το παιδάκι ειναι στην ηλικία του μικρού μου γιού. Σκέφτομαι να του πάρω ένα αυτοκινητάκι. Αλλά παρατηρώ καλύτερα τη σκηνή. Η μάννα έχει πιάσει ψιλή κουβέντα στο κινητό καπνίζοντας αριμανίως. Όποτε και να περάσω από εκεί, η κυρία μιλάει στο κινητό και καπνίζει. Δίπλα ένα παιχνίδι. Φαίνεται καινούργιο αλλά το παιδάκι του έχει βγάλει τα μάτια. Και τώρα καταστρέφει κάτι τασάκια και τα διακοσμητικά πλαστικά φυτά σε μια γωνιά του πλοίου, ενώ η μάννα του συνεχίζει το κους -κους στα Κουρδικά, αδιαφορώντας για τις ζημιές. Τσαντίζομαι και φεύγω.Φτάνουμε στον Πειραιά. Βγαίνουμε από την γωνιά που είχαμε λουφάξει για να φύγουμε. Το ίδιο κάνουν και οι Αφγανοί. Βγαίνουν σαν κύριοι. Κανείς δεν τους ρωτά και ελέγχει ποιοί είναι και από που έρχονται και το κυριώτερο, που πάνε.Που πάνε όλοι αυτοί;Τα διηγούμαι στον κουμπάρο μου τον Αλέξη που μένει στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.- Εμείς να δεις τι έχουμε πάθει. Ενοικίασε ένας Αφγανός το κάτω διαμέρισμα στο ισόγειο και τώρα μπαινοβγαίνουν δεκάδες. Πρέπει να κοιμούνται πάνω από 30 και διαφορετικά άτομα κάθε μέρα. Η πολυκατοικία κέντρο διερχομένων. Άγνωστες -και μεταξύ τους - φάτσες έρχονται και φεύγουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ένα βράδυ δύο προσπαθούσαν να μπουν και η πόρτα δεν άνοιγε γιατί κάποιοι κοιμόντουσαν πίσω της. Μέχρι και μια οικογένεια Αιγυπτίων που μένει δίπλα διαμαρτυρήθηκε στην διαχειρίστρια γιατί από την μπόχα δεν τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρα. Η αρρώστια καραδοκεί.Θυμήθηκα και τον συνεργάτη μου, τον Έλληνα Πομάκο Μουσουλμάνο που πριν 3 μήνες μια τέτοια ομάδα Αφγανών ή Κούρδων τον λήστεψε με μαχαίρι, τον ξυλοκόπησε και τον άφησε αιμόφυρτο 200 μέτρα από το σταθμό του μετρό Μεταξουργείο. Του πήρε βδομαδες να συνέλθει από το σοκ.Η αδελφή του στάθηκε πιό τυχερή όταν διέρρηξαν μέρα μεσημέρι το διπλανό διαμέρισμα της φίλης της -επίσης Πομάκας- και τους πέτυχε στην σκάλα της εισόδου την ώρα που γύρναγε από τον φούρνο. Παρ' όλο που φορούσε μαντήλα να δείτε πως την αγριοκοίταξαν. Ένα λεπτό νωρίτερα να είχε γυρίσει...
Φρίκη και τρόμος στους Έλληνες κατοίκους। Έπεσε η πόλη σε χέρια αγροίκων και βαρβάρων। Σε εθνότητες που η βία είναι μέρος της κουλτούρας, της ιδεολογίας, της θρησκείας και του "πολιτισμού" τους।Λέω στον κουμπάρο μου γιατι δεν παίρνουν τα παιδιά τους να φύγουν από την περιοχή. Πετάγεται η γυναίκα του η Ανθή:-Ο παππούς μου δούλευε χρόνια σαν το σκυλί για να κάνει αυτό το σπίτι. Ο πατέρας μου με γραμμάτια εξώφλησε και το διπλανό διαμέρισμα. Είμαστε τρίτης γενιάς Αθηναίοι, στον Άγιο Παντελεήμονα, και τα παιδιά μας τέταρτης. Δεν θα μας αναγκάσουν αυτοί με την βία να φύγουμε. Να φύγουν εκείνοι.Συνειδητοποιώ πως το Youth Hostel στον ίδιο ακριβώς δρόμο, την δεκαετία του 50-60 λειτουργούσε σαν μαιευτήριο. Εκεί είχα γεννηθεί και εγώ μία μέρα το 1961. Ο δρόμος που κάποτε ήταν δρόμος ζωής έγινε δρόμος θανάτου. Σε μιά πόλη που δεν υπάρχει πιά και που έχει παραδοθεί στο πλιάτσικο και στη βία.Σε μια πόλη που και ο φυγόδικος, και ο φονιάς, και ο ληστής, και ο λαθρέμπορος, και ο κλέφτης, και ο μαφιόζος, και ο τρομοκράτης, και ο δουλέμπορος, και ο ρουφιάνος, και ο ρατσιστής, και ο υπερεθνικιστής, και ο φουνταμενταλιστής, και ο φαλλοκράτης, και ο κηφήνας και ο τυχοδιώκτης του Αμερικάνικου Όνειρου, ξεπλένεται και αναβαπτίζεται στην κολυμπήθρα που λέγεται "πολιτικός πρόσφυγας", εκμεταλλευόμενος το δράμα των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη τους περισσότερους των οποίων δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα, γιατί δεν διαθέτουν ούτε την φυσική κατάσταση, ούτε τα κυκλώματα, ούτε τα χρήματα να γίνουν λαθρομετανάστες και φτηνό εργατικό δυναμικό για το μεγάλο κεφάλαιο. --Ανάρτηση Από τον/την PAN στο
Π.Σ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ τη 8/18/2008 09:45:00 μμ
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008
<< ΕΙΣΑΙ ... ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΕΙΣ >>
Να σημειωθεί πως πριν από δύο μήνες η συγκεκριμένη Κύπρια - από Ελλαδίτη πατέρα - ταξίδευσε με την ίδια ταυτότητα στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα .
Στις έντονες διαμαρτυρίες της νεαρής , ο αγενέστατος αστυνομικός απάντησε ως εξής : << Εσύ είσαι... καλαμαρού ,δεν δικαιούσαι να ταξιδεύσεις στην Ελλάδα με κυπριακή ταυτότητα >> .
Προσέξτε ύφος και ήθος ανθρώπου που τοποθετήθηκε στην πύλη εξόδου ενός ευρωπα'ι'κού κράτους !! . Είναι φανερό ότι γιά τον κομμουνιστή αστυνομικό οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Ελληνισμό αποτελεί κόκκινο πανί γιά τον ίδιο.
Τελικά η κοπέλλα δεν μπόρεσε να ταξιδεύσει στην μητέρα Ελλάδα , έχασε την πτήση της και τις προγραμματισμένες διακοπές της , διότι έχει την Ελληνική ιθαγένεια και έπεσε πάνω στον κομμουνοτραφή αστυνομικό .
Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό του ανθελληνικού κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο του Χριστόφια όπου οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ , προωθούνται σε θέσεις κλειδιά έτσι ώστε η κυβέρνηση να ελέγχει πλήρως την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά.
Αεροπλανικές γραφικότητες των FYROM Σκοπιανών
Το θέμα της αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης, το ανέδειξε πρώτο το taxalia, ΕΔΩ:
http://taxalia.blogspot.com/2008/07/sos_25.html.
Τότε πήραμε μηνύματα, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο κι ότι πρόκειται για μυθεύματα ορισμένων εφημερίδων των Σκοπίων.
εδώ, ρωτούσαμε αν κατοχυρώσαμε διεθνώς το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και επίσημη απάντηση δεν πήραμε! http://taxalia.blogspot.com/2008/07/blog-post_4867.html
...
Και να που ο Μιλόσοσκι, θέτει το θέμα, με τον πιό επίσημο τρόπο, με επιστολή του στον Μάθιου Νίμιτς. Η απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ κ.Κουμουτσάκου, ήταν μονολεκτική: "γραφικότητες....".
...
Είναι όμως απάντηση αυτή στην κλιμακούμενη σχιζοφρενή προπαγάνδα των Σκοπίων, που με το ασύλληπτο θράσος τους, δηλώνουν, ότι "η χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προκαλεί σύγχυση σε εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι μπερδεύονται και νομίζουν ότι η Μακεδονία είναι στη Θεσσαλονίκη";
..
Είναι αυτή απάντηση στους γνωστούς Έλληνες ακαδημαϊκούς ψευτοδιεθνιστές, οι οποίοι ακόμη και σε αυτές τις γελοιότητες των Σκοπιανών, το βουλώνουν συστηματικά και δεν βρίσκουν λέξη να πούν; Θεωρούν μήπως σκόπιμο (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΙΛΩ) να αλλάξουμε και την ονομασία της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του Κ.Βελλίδη, που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1912 για να μην ενοχλήσουμε τους Σκοπιανούς;
..
Πάλι σας ενοχλούν οι αιμορροϊδες σας κύριε καθηγητά και δε βρίσκετε μια λέξη να γράψετε στα ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που με τόση ζέση φιλοξενούν τις μπουρδολογίες σας, όταν αυτές ενοχλούν τους Έλληνες;
Πάλι δεν βρίσκετε τίποτε το μεμπτό στην υπερεθνικιστική ανόητη συμπεριφορά των Σκοπίων;
..
Πάλι ψάχνετε με το μεγεθυντικό φακό καμιά δήλωση του "Ψωμιάδη" και του "Άνθιμου" για να αυνανιστείται διαβάζοντας τα δήθεν "δηκτικά" σχόλιά σας, απέναντί τους;
..
Τι στο διάολο έχουν τα μάτια σας και δεν βλέπετε τα καραγκιοζιλίκια των Σκοπίων;
ΜΑ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ;
Σάββατο 16 Αυγούστου 2008
ΕΛΑΜΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ισαάκ και Σολωμού απέδειξε πως στην Κύπρο τα πράγματα αλλάζουν.Εκατοντάδες νέοι από όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου κάτω από τον καυτό
Αυγουστιάτικο ήλιο , παράτησαν τις διακοπές τους γιά να βρεθούν στο Παραλίμνι.Φέτος ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά . Αυτό
ενόχλησε ιδιαίτερα το κόκκινο κράτος και τις παραφυάδες του με αποτέλεσμα να ληφθούν
έκτακτα μέτρα . Υπήρχαν αστυνομικοί σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων όπως βέβαια
και σε ολόκληρη περιοχή του Παραλιμνίου .
Η τακτική των αστυνομικών με πολιτικά που φωτογράφιζαν μερίδα των συμμετεχόντων
συνεχίστηκε γιά άλλη μία φορά. Ο πανικός που υπάρχει στην κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και των
γνωστών υποστηρικτών του , ΔΗ.ΚΟ και ΕΔΕΚ, είναι μεγάλος . Διότι βλέπουν με τρόμο πως
σημαντική μερίδα της νεολαίας αντιστέκεται στα άνομα σχέδιά τους γιά ομοσπονδιακή λύση
. Παράλληλα χαλάει το κλίμα << συμφιλίωσης >> με τους ...αδερφούς τουρκοκυπρίους
που προσπαθεί να μας επιβάλλει το κομμουνιστικό κατεστημένο . Τα συνθήματα εναντίον
των τούρκων , της ομοσπονδίας και της φάρας των κυπρίων πολιτικών γενικά ,ταρακούνησαν επίσης και τα ξένα κέντρα χρηματοδότησης των υποστηρικτών του καινούργιου <<ΝΑΙ>> στο μελλοντικό σχέδιο διάλυσης του κυπριακού Ελληνισμού.
Στο Παραλίμνι όμως κατέστη σαφές πως η Ελληνική αντίσταση γιγαντώνεται. Οι φοιτητικές
αυτόνομες παρατάξεις ,το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Η.Β., οι μαθητές της Ε.Φ.Ε.Ν. , το
νεοσύστατο Εθνικό Λα΄ί΄κό Μέτωπο ( Ε.ΛΑ.Μ. ) , οι Κύπριοι Μοτοσυκλεττιστές και οι
Πανελλήνιοι Σύνδεσμοι Οπαδών του Απόλλωνα (πολυπληθής αντιπροσωπεία) , της
Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ έδωσαν το εκρηκτικό παρών τους στέλνοντας παράλληλα το
μήνυμα στους ντόπιους πολιτικούς ότι δεν θα αφήσουν το Ελληνικό νησί μας στα χέρια
τους αλλά και στην άλλη πλευρά ότι η ώρα της τιμωρίας πλησιάζει .
Οι δολοφόνοι των δύο ηρώων παραμένουν ακόμα ελεύθεροι και απολαμβάνουν την ζωή
τους ενώ οι συγγενείς των Ισαάκ και Σολωμού θρηνούν τους ανθρώπους τους .
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Π.Σ. ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ
Από την σελίδα του Π.Σ. ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008
ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ;
Συγκλονιστικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της << ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ >> . Καταρρέει η κομμουνιστική προπαγάνδα του
ΑΚΕΛ σχετικά με την ειρηνική συμβίωση Ελλήνων και τούρκων
της Κύπρου . Οι τ/κ αποδεικνύουν ότι δεν είναι υπέρμαχοι της
λεγόμενης κυπριακής συνείδησης .
Απαισιόδοξοι οι Τουρκοκύπριοι για τις απευθείας συνομιλίες
Μεγάλη δημοσκόπηση της «Σ» ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα για το
Κυπριακό, τις προοπτικές επίλυσής του και τις επιμέρους πτυχές
του προβλήματος Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος μιας
μεγάλης, αναλυτικής και αποκαλυπτικής έρευνας ανάμεσα στην
τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της «Σ»
από το τουρκοκυπριακό ερευνητικό κέντρο KADEΜ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
Σήμερα παρουσιάζουμε τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων για τη
λύση που προτιμούν, για το τι προβλέπουν για τις συνομιλίες
Χριστόφια - Ταλάτ, για το τι θεωρούν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο
στη λύση του Κυπριακού και για τις απόψεις τους στα θέματα των
περιουσιών, των εποίκων και των ξένων στρατευμάτων.Όπως είναι φυσικό, οι απόψεις του μέσου Τουρκοκυπρίου
διαφέρουν σε πολλά σημεία από τις απόψεις του μέσου
Ελληνοκυπρίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι
σε ηλικία Τουρκοκύπριοι προτιμούν τη λύση των δύο κρατών παρά
την ομοσπονδία και ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι
μάλλον απαισιόδοξοι για την έκβαση των συνομιλιών Χριστόφια -
Ταλάτ. Πάντως, οι Τουρκοκύπριοι υπολογίζουν πολύ τον
παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση ως στοιχείο της λύσης του
Κυπριακού, ενώ οι απόψεις τους για τα θέματα των περιουσιών και
των εποίκων είναι ποικιλόμορφες.
Σχετικά με το Kυπριακό, ανάμεσα στις πιο κάτω επιλογές, εσείς
ποια προτιμάτε;
Η ιδανική λύση στο Κυπριακό: Για τους περισσότερους
Τουρκοκύπριους(43%), ιδανική λύση στο Κυπριακό θα ήταν η
ύπαρξη δύο χωριστών και ανεξάρτητων κρατών, δηλαδή η
διχοτόμηση. Μια σημαντική μειοψηφία(30%) θεωρεί ως ιδανική
λύση την ομοσπονδία και περίπου 16% θέλουν να παραμείνουν τα
πράγματα ως έχουν σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας στους
δέκα Τουρκοκύπριους υποστηρίζει ως καλύτερη λύση στο
Κυπριακό το ενιαίο κράτος. Σημειώνεται ότι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία
Τουρκοκύπριοι ευνοούν, σε αναλογία σχεδόν έξι στους δέκα, τη
διχοτόμηση. Πρόκειται για τα άτομα 55 χρονών και άνω, των
οποίων η αντίληψη προφανώς έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα
του '63-'64 και τον πόλεμο του '74. Αντιθέτως, τα πιο νεαρά άτομα
δείχνουν κάπως πιο ψηλή προτίμηση προς την ομοσπονδία ή το
ενιαίο κράτος. Υπέρ της διχοτόμησης τάσσονται έντονα οι
σημερινοί κάτοικοι της Κερύνειας και της Μόρφου, μάλλον διότι
ανησυχούν ότι οποιαδήποτε λύση θα συνεπάγεται επιστροφή
περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους. Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε
με βάση τον εκλογικό κατάλογο στις κατεχόμενες περιοχές και ως
εκ τούτου στο 14% περίπου του δείγματος οι γονείς τους
γεννήθηκαν στην Τουρκία. Πρόκειται, δηλαδή, για εποίκους. Το
ποσοστό υπέρ της ομοσπονδίας ή του ενιαίου κράτους ανάμεσα
στους εποίκους είναι φυσικά πολύ χαμηλό(15% υπέρ της
ομοσπονδίας και 4% υπέρ του ενιαίου κράτους). Όπως θα ανέμενε
κανείς, το ποσοστό υπέρ της ομοσπονδίας ή του ενιαίου κράτους
είναι συγκριτικά πολύ πιο ψηλό στο κόμμα του Ταλάτ (CTP) και στο
κόμμα του Ακιντζί
Tι γνώμη έχετε για τις συνομιλίες Xριστόφια-Tαλάτ;
Τι προβλέπουν οι Τουρκοκύπριοι για τις συνομιλίες Χριστόφια -
Ταλάτ: Μόνο ένας στους τρεις Τουρκοκύπριους πιστεύει ότι οι
συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαισιόδοξο εύρημα. Σημειώνεται,
όμως, ότι σε έρευνα του KADEM πριν από μερικούς μήνες, μόνο
15% ήταν αισιόδοξοι για θετική κατάληξη των επικείμενων
συνομιλιών।
Σε πόσο καιρό νομίζετε ότι θα λυθεί το Kυπριακό;
Πότε θα λυθεί το Κυπριακό; Περίπου τέσσερις στους δέκα
Τουρκοκύπριους πιστεύουν ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί ποτέ.
25% πιστεύουν ότι το Κυπριακό θα λυθεί σε 5-10 χρόνια, 23% σε
δύο ώς πέντε χρόνια και 9% σε ένα χρόνο. Δηλαδή, η πλειοψηφία
των Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση έστω και σε
βάθος χρόνου, ενώ μια σημαντική μειοψηφία δεν αναμένει καμία
λύση।
Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση;
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού: Θέλοντας να
ανιχνεύσουμε γιατί οι Τουρκοκύπριοι είναι μάλλον απαισιόδοξοι για
τη λύση του Κυπριακού, τους ρωτήσαμε ποιο είναι το μεγαλύτερο
εμπόδιο στη λύση. Όπως θα ανέμενε κανείς, οι μισοί περίπου
Τουρκοκύπριοι αποδίδουν τη μη λύση στη στάση των
Ελληνοκυπρίων. Όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι το 19% των
Τουρκοκυπρίων θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση είναι η
στάση της Τουρκίας. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο ψηλό στους
ψηφοφόρους του CTP (Ταλάτ) 27%, και στους ψηφοφόρους του
TDP (Ακιντζί), 57%. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολύ λίγοι
Τουρκοκύπριοι θεωρούν ως εμπόδιο για τη λύση τις εθνικές
διαφορές των δύο κοινοτήτων (10%) ή τις θρησκευτικές
διαφορές(4%)।
Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το ότι, αν βρεθεί λύση, η νέα
ομόσπονδη Kύπρος θα είναι μέλος της ΕE.;
Πόσο «μετρά» η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Σημαντικός παράγοντας στην
αντίληψη του Κυπριακού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι το
γεγονός ότι μια ομόσπονδη Κύπρος, σε περίπτωση λύσης, θα είναι
μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 71% των Τ/κ θεωρεί αυτό το
δεδομένο ως σημαντικό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η
πλειοψηφία των Τ/κ, κατέχοντας διαβατήριο και ταυτότητα της
Κυπριακής Δημοκρατίας, απολαμβάνουν πολλά από τα δικαιώματα
των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμπέρασμα στο
εύρημα αυτό είναι ότι η ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης είναι ένα
σημαντικό στοιχείο για τους Τουρκοκύπριους, παρά την
απαισιοδοξία τους, αλλά και τις αναστολές τους μπροστά στο
ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού
Σχετικά με τις περιουσίες των E/κ-T/κ προσφύγων, ποια νομίζετε
πως είναι η πιο σωστή λύση;
Το θέμα των περιουσιών: Σχετικά με το θέμα των περιουσιών που
άφησαν πίσω οι Ε/κ πρόσφυγες, αλλά και οι Τ/κ που έφυγαν από
τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία,
ρωτήθηκαν οι Τ/κ ποια κατά τη γνώμη τους θα ήταν η πιο σωστή
διευθέτηση σε περίπτωση λύσης. Το 27% απάντησαν ότι δεν
πρέπει να πάρουν τίποτα πίσω οι ιδιοκτήτες τους. Να μείνουν,
δηλαδή, τα πράγματα όπως τα καθόρισε η τουρκική εισβολή. Το
42% υποστήριξε την αποζημίωση ως λύση και το 12% την
επιστροφή των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους. Το 16%
υποστήριξε την εν μέρει επιστροφή και την εν μέρει αποζημίωση.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ενιαία άποψη ανάμεσα στους Τ/κ για
το θέμα των περιουσιών και το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε
διάφορες κατηγορίες του δείγματος, είτε πρόκειται για τον τόπο
κατοικίας σήμερα είτε ακόμα και αν πρόκειται για εποίκους, στους
οποίους το κατοχικό καθεστώς έχε δώσει πλήρη πολιτικά
δικαιώματα।
Aναφορικά με τους εποίκους, τι νομίζετε ότι θα πρέπει να γίνει σε
περίπτωση λύσης του Kυπριακού;
Το μέλλον των εποίκων: Μόνο το 19% των Τουρκοκυπρίων
υποστηρίζει τη νομιμοποίηση όλων των εποίκων σε περίπτωση
λύσης. Μάλιστα, το 15% υποστηρίζει ότι όλοι οι έποικοι, αφού
αποζημιωθούν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Η μεγάλη
πλειοψηφία (62%) υποστηρίζει ότι μέρος των εποίκων πρέπει να
παραμείνουν ως πολίτες της Κύπρου σε περίπτωση λύσης.
Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εποίκων ή παιδιά εποίκων
που έχουν πολιτικά δικαιώματα και συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα
(14%) δεν υποστηρίζουν παραμονή όλων των εποίκων. Μόνο το
38% σε αυτή την κατηγορία υποστηρίζει ότι όλοι οι έποικοι θα
πρέπει να πολιτογραφηθούν και να παραμείνουν στην Κύπρο σε
περίπτωση λύσης. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Τουρκοκύπριους
είναι μόνο 15%.
Σε σχέση με τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα, σε περίπτωση
λύσης, τι θα πρέπει να γίνει;
Ξένα στρατεύματα και λύση: Η μεγάλη πλειοψηφία των
Τουρκοκυπρίων (76%) υποστηρίζει παραμονή μέρους των
τουρκικών και των ελληνικών στρατευμάτων σε περίπτωση λύσης.
Μόνο 22% υποστηρίζει αποχώρηση όλων των ξένων
στρατευμάτων. Το εύρημα αυτό κατά πάσαν πιθανότητα σχετίζεται
με τις ανασφάλειες της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε περίπτωση
λύσης του Κυπριακού.
H TAYTOTHTA THΣ EPEYNAΣ
Ανάθεση: Εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ»Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών ΚADEΜ
Πληθυσμός: Οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο των
κατεχομένων
Δειγματοληψία: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις (στην περιοχή Τρικώμου έγιναν προσωπικές συνεντεύξεις στα σπίτια,λόγω του χαμηλού ποσοστού τηλεφώνων στα σπίτια)
Χώρια και… αγαπημένοι λένε οι Tουρκοκύπριοι για τους
EλληνοκύπριουςΟι μισοί σχεδόν Τουρκοκύπριοι δεν μας εμπιστεύονται καθόλου Απροθυμία να ζήσει υπό ε/κ διοίκηση δηλώνει το 82% των
Τουρκοκυπρίων, όπως δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση που
παρουσίασε χθες η «Σημερινή». Το 54%, όμως, αποδέχεται την
επιστροφή Ελληνοκυπρίων υπό τ/κ διοίκηση, υπό την
προϋπόθεση να είναι μειοψηφία.
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η αποκαλυπτική δημοσκόπηση που δημοσιεύει από χθες η
«Σημερινή», για τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό και
πτυχές τής υπό αναζήτηση λύσης, περιλαμβάνει αρκετά
ενδιαφέροντα ευρήματα, και σε επτά άλλες κατηγορίες.Η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων (82%) εμφανίζονται
απρόθυμοι να ζήσουν υπό ε/κ διοίκηση, ενώ δηλώνουν, σε
ποσοστό περίπου 50%, ως μεγαλύτερη ανησυχία τους σε
περίπτωση λύσης, το ενδεχόμενο εμφάνισης προστριβών. Ένα
ποσοστό, επίσης, 46% απορρίπτει την επιστροφή εδάφους στους
Ελληνοκυπρίους, αν και, ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσοστό, που
φτάνει στο 31%, δηλώνουν ότι θεωρούν ορθό να επιστραφεί το 5%
του εδάφους που κατέχουν σήμερα τα τουρκικά στρατεύματα.
Όσον αφορά στο δείκτη αξιοπιστίας προς τους Ελληνοκυπρίους
αυτός είναι μάλλον χαμηλός, αφού, μόλις το 16% δηλώνουν ότι
τους εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά, ενώ το 46% δηλώνουν ότι δεν
τους εμπιστεύεται καθόλου και ένα 38% ότι τους εμπιστεύεται
κάπως. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η κρίση τους για
τους Κύπριους πολιτικούς, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να
εισπράττει από το 31% θετική κρίση και από το 44% αρνητική, ενώ
από τους υπόλοιπους πολιτικούς, μόνον για τον Νίκο Αναστασιάδη
εξέφρασαν άποψη, με το 16% να εκφράζει θετική κρίση και το 35%
αρνητική, καθώς τους περισσότερους Κύπριους ηγέτες δεν τους
γνωρίζουν αρκετά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψή τους
για τους γάμους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με
δύο στους τρεις να λένε «όχι» και ένα στους τρεις να λένε «ναι»…
Σε περίπτωση λύσης ποια είναι η κυριότερή σας ανησυχία;
Η κυριότερη ανησυχία των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση λύσης
είναι η πιθανότητα να υπάρξουν διαφωνίες και προστριβές (36%).
Ο φόβος απώλειας της εθνικής τους ταυτότητας είναι σχετικά
χαμηλός (22%), ενώ για το ότι θα υπάρξουν άτομα που θα πρέπει
να εγκαταλείψουν τα σπίτια στα οποία σήμερα διαμένουν, είναι
ακόμα πιο χαμηλός (13%). Τέλος, 14% φοβούνται ότι σε
περίπτωση λύσης οι Ελληνοκύπριοι θα γίνουν οικονομικά
κυρίαρχοι. Σημειώνεται ότι 9% των Τουρκοκυπρίων δήλωσαν ότι
δεν έχουν καμιάν ανησυχία σε περίπτωση λύσης, παρόλο που η
επιλογή αυτή δεν δινόταν αρχικά στο ερωτηματολόγιο.
Πόσο ποσοστό από το 36% του εδάφους που κατέχουν σήμερα οι
T/κ πρέπει να επιστραφεί στους E/κ σε περίπτωση λύσης;
Περίπου οι μισοί Τουρκοκύπριοι (46%) δεν υποστηρίζουν
επιστροφή εδάφους από το 36% που κατέχει σήμερα ο Τουρκικός
Στρατός. Το 31% θεωρεί σωστό να επιστραφεί το 5%, το 13%
θεωρεί σωστό την επιστροφή του 10% και ένα 6% των
Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει την επιστροφή του 15%.
Aν λυθεί το Kυπριακό, πόσο πρόθυμος θα ήσασταν να ζήσετε σε
περιοχή που θα βρίσκεται υπό ε/κ έλεγχο;
Η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων (82%) εκφράζει
απροθυμία να ζήσει σε περιοχή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σε
περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης. Μόνο 18% δηλώνουν ότι θα
ήταν πρόθυμοι να κάνουν κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι το 37%
του δείγματος κατάγεται από περιοχές οι οποίες ελέγχονται σήμερα
από την Κυπριακή Δημοκρατία.Η απροθυμία των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν σε περιοχές υπό
ελληνοκυπριακή διοίκηση πιθανόν να εξηγείται από το φόβο που
εκφράζουν σε άλλες απαντήσεις ότι, σε περίπτωση λύσης, μπορεί
να υπάρξουν προστριβές και συγκρούσεις.
Tι γνώμη έχετε (θετική-αρνητική) για τους πιο κάτω πολιτικούς;
Η έρευνα ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους να δώσουν τη γνώμη
τους για τους πιο σημαντικούς Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους,
Ελλαδίτες και Τούρκους πολιτικούς.Το πιο θετικό ποσοστό αποτίμησης πήρε ο Ταλάτ (44%) και ο
Ερντογάν (42%), αν και τα ποσοστά αυτά δεν είναι θεαματικά.
Ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους πολιτικούς αξιοπρεπές ποσοστό
λαμβάνει ο Ακιντζί (39%).Το ποσοστό του Δημήτρη Χριστόφια είναι επίσης αξιοπρεπές, 31%
έχουν για αυτόν καλή γνώμη, και 44% αρνητική. Για τους
υπόλοιπους Ελληνοκύπριους πολιτικούς πλειοψηφεί η μη
έκφραση γνώμης, καθώς φαίνεται ότι δεν τους γνωρίζουν αρκετά,
με εξαίρεση τον Νίκο Αναστασιάδη, για τον οποίο το 16% των
Τουρκοκυπρίων εκφράζεται θετικά και το 35% αρνητικά.Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θετικής γνώμης για τον αρχηγό της
αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Μπαϊκάλ (15%).
Σε περίπτωση λύσης πόσο πρόθυμος θα ήσασταν κάποιοι E/κ να
ζουν σε περιοχές κάτω από τ/κ έλεγχο;
Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι η
πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, 54%, αποδέχονται την επιστροφή
Ελληνοκυπρίων στην τουρκοκυπριακή περιοχή, σε περίπτωση
λύσης, φτάνει οι Ελληνοκύπριοι να μην είναι περισσότεροι από
τους Τουρκοκυπρίους. Το ποσοστό αποδοχής της επιστροφής
Ελληνοκυπρίων είναι πολύ υψηλό ανάμεσα σε όσους
Τουρκοκυπρίους ζουν σήμερα στην Αμμόχωστο (62%) και την
Λευκωσία (61%), ενώ αντίθετα είναι πιο χαμηλό στη Μόρφου (34%)
και στην Κερύνεια (41%).
Πόσο εμπιστεύεστε τους Eλλαδίτες, τους Tούρκους, τους T/κ και
τους E/κ;
Οι Τουρκοκύπριοι εμπιστεύονται πιο πολύ, όπως είναι φυσικό, τη
δική τους κοινότητα. Το 85% εμπιστεύονται πολύ και αρκετά τους
άλλους Τουρκοκυπρίους. Όσο για τους Τούρκους της Τουρκίας, το
15% δηλώνει ότι τους εμπιστεύεται πολύ και το 25% αρκετά.
Πρόκειται μάλλον για χαμηλό ποσοστό, το οποίο προφανώς έχει να
κάνει με εντάσεις που προκαλεί ο εποικισμός. Σημειώνεται ότι στο
δείγμα συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό 15% περίπου ατόμων που
έχουν την καταγωγή τους από την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει
ότι χωρίς αυτούς τα ποσοστά εμπιστοσύνης θα ήταν ακόμα πιο
χαμηλά. Όσο για τους Ελληνοκυπρίους, το 46% των
Τουρκοκυπρίων δηλώνει ότι δεν τους εμπιστεύεται καθόλου, 38%
τους εμπιστεύονται κάπως και 16% πολύ ή αρκετά.
Σε περίπτωση λύσης πόσο θα σας ενοχλούσε αν το παιδί σας...
Το 34% των Τουρκοκυπρίων θα ενοχλείτο, αν το παιδί του είχε
φιλίες με Ελληνοκυπρίους. Το 66% δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα
τους πείραζε. Δεν θα τους πείραζε επίσης (98%), αν το παιδί τους
ξεκινούσε μια επιχείρηση με Ελληνοκύπριο συνεταίρο.Αντιθέτως, η πλειοψηφία (66%) θα ενοχλείτο, αν το παιδί τους
έκανε γάμο με Ελληνοκύπριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους
τρεις Τουρκοκυπρίους δήλωσε ότι δεν θα τον πείραζε, το παιδί του
να παντρευτεί Ελληνοκύπριο.
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ
Ο Δημήτρης Χριστόφιας Τσιμεντώνει την Διχοτόμηση
Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2008
Η πίστωση χρόνου, που είχε τον προηγούμενο Φεβρουάριο δώσει το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου στον Πρόεδρο Χριστόφια, έχει πλέον εξαντληθεί. Οι φόβοι μας δυστυχώς επαληθεύονται με τον χειρότερο τρόπο. Οι πανηγυρικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν στην ουσία το επισφράγισμα της τραγωδίας του τόπου μας. Ο Πρόεδρος, στους τέσσερις, μόλις, μήνες της προεδρίας του, έχει προβεί σε τόσο μνημειώδεις υποχωρήσεις σε όφελος του τουρκικού ιμπεριαλισμού, που ακόμα και η κυβέρνηση Κληρίδη θα ήθελε χρόνια για να «επιτύχει». Δηλώνοντας ότι «έχουμε επαναβεβαιώσει την "ιδιοκτησία της διαδικασίας"», στην ουσία μας ανακοίνωσε δημόσια ότι έχει υποβαθμίσει το Κυπριακό από ζήτημα εισβολής και κατοχής, εποικισμού, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζοντας να συνομιλεί αποκλειστικά με τους Τουρκοκυπρίους και όχι τους άμεσα υπευθύνους.Ο Πρόεδρος, οδηγώντας το τραίνο της λύσης-εξπρές, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο αδιέξοδο τούνελ της απόλυτης σύγχυσης, σε μια πορεία αυτοκτονίας, προετοιμάζοντας τους επιβάτες για την επερχόμενη σύγκρουση με όλα αυτά που κάποτε συνέθεταν το παζλ των πολιτικών μας διεκδικήσεων. Αποδέχτηκε την ύπαρξη δύο κρατιδίων, ενώ δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από την έντονη αμφισβήτηση που υφίστανται προηγουμένως αυτονόητοι πολιτικοί πυλώνες, όπως η μία κυριαρχία και η μία ιθαγένεια, από την τουρκική πλευρά. Αποκαλύπτοντας την ατζέντα του και υποχωρώντας δημόσια σε ουσιώδη ζητήματα όπως αυτό των εποίκων, παρεκκλίνει από διεθνείς κανόνες δικαίου, πριν καν την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, για να κάνει το χατίρι του Αττίλα, λες και αγνοεί το γεγονός πως στην περίπτωση της Τουρκίας εφαρμόζεται πλήρως το ρητό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και κάθε φορά που εμείς υποχωρούμε, αυτή πολλαπλασιάζει τις απαιτήσεις της.Τελώντας υπό το κράτος απόλυτης σύγχυσης, ζητεί από τον Μπαν Κι Μουν να μην εμπλακούν στις νέες διαδικασίες άτομα που συνέβαλαν στο Σχέδιο Ανάν, λες και είναι κρυφά τα ονόματα των συμμετεχόντων στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας. Αγνοώντας, δε, ότι εμφανέστατα αδυνατούν να εξεύρουν κοινό έδαφος στα ουσιώδη θέματα, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το πιόνι του Αττίλα, Ταλάτ, για μια «ενδοκυπριακή λύση»!Κατά τα φαινόμενα, μετά τα απανωτά ρεζιλέματα όσο αφορά τον έλεγχο της οικονομίας, την εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων και τη διαχείριση των σκανδάλων που προέκυψαν, από όλες τις δεσμεύσεις του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υλοποιεί μόνο αυτή που υποσχέθηκε τον Απρίλη του 2004: το «τσιμέντωμα» του ΝΑΙ.Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, με την έκδηλη συμπολίτευση που ασκεί ο κ. Αναστασιάδης, τη σιωπηλή στάση ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ, και την ανεπαρκή, ασυντόνιστη και αβαθή κριτική από πλευράς των κομμάτων του Κέντρου, προχωρεί με τη διαδικασία του τσιμεντώματος και ευελπιστεί πως έχουμε θάψει για πάντα τα ακριβά ιδανικά της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βεβιασμένες κινήσεις της, κάθε άλλο παρά μια σωστή και ξεκάθαρη λύση μπορούν να επιφέρουν, καθώς είτε λόγω έλλειψης επαρκούς προεργασίας θα καταλήξουμε σε κακή λύση τύπου Σχεδίου Ανάν είτε σε μία νέα αποτυχία λύσης του Κυπριακού. Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. όμως, στέλνει δυνατά το μήνυμα πως η κυπριακή νεολαία δεν ξεχνά τόσο εύκολα και θα συνεχίσει, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, την προσπάθεια για αποκοπή της τρελής πορείας του τραίνου της λύσης-εξπρές, πριν πατήσει και το τελευταίο εκατοστόμετρο της αξιοπρέπειάς μας.
Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΦΕΝΕΟΥ
"Είσαστε αυτοί που με το όπλο παρά πόδα κρύβετε μπαμπέσικα τά κονσερβοκούτια στίς τσέπες σας οραματιζόμενοι την ρεβάνς . Είσαστε αυτοί που διαδηλώνετε στούς δρόμους της Αθήνας υπέρ των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη καί σκορπάτε τόν χαλασμό στό πέρασμά σας. Είσαστε αυτοί που καταφέρατε, στό σκοτάδι τής σκοπιμότητας των πολιτικάντηδων, καί σβήσατε από τίς μετωπιαίες πλάκες τού Άγνωστου Στρατιώτη στήν πλατεία Συντάγματος στήν Αθήνα, τίς μνήμες τού Γράμμου καί του Βίτσι. Είσαστε αυτοί που τά δικά μας μνημόσυνα γιά τούς αδικοσκοτωμένους ανθρώπους μας, ονομάζετε γιορτές μίσους. Είσαστε εσείς αιμοβόρα ανδρείκελα που οδηγήσατε τήν Ελλάδα στόν όλεθρο. Είσαστε εσείς πλιατσικολόγοι τής Ιστορίας που με σημερινές παραμορφωτικές διόπτρες διαστρέψατε την ιστορική αλήθεια. Είσαστε εσείς ανθρωπόμορφες ύαινες που στερείσθε κάθε ηθικής. Είσαστε εσείς που δέν έχετε τό θάρρος καί τήν ανδρεία τής μεταμέλειας. Είσαστε εσείς που δέν σάς αφήνει ή αλαζονεία νά ζητήσετε συγγνώμη από τά θύματά σας. Είσαστε εσείς που δέν μπορείτε νά νοιώσετε τύψεις. Είσαστε αυτοί που ενώ μισείτε το Έθνος μας, γίνατε ξαφνικά ένα ιδιότυπο «κατεστημένο» και καθίσατε στον σβέρκο μας απαιτώντας να κυριαρχήσετε στις συνειδήσεις μας. Είσαστε εσείς οι χθεσινοί τραμπούκοι που σφάζατε με τα κονσερβοκούτια τον ελληνικό Λαό και που σήμερα εξοπλισμένοι με ρόπαλα, με κουκούλες, με κράνη και με εμπρηστικό υλικό σφάζετε την ίδια την γνώση κατακαίγοντας τα βιβλιοπωλεία του Λεωνίδα Γεωργιάδη, του Ιωάννη Γιαννάκενα, του Ανέστη Κεραμυδά και του Ιωάννη Σχινά επειδή προάγουν την εθνική σκέψη, υπερασπίζονται την έννοια του έθνους και τολμούν να διαπράξουν το αμάρτημα του αντικομουνισμού αποκαλύπτοντας την «ενταφιασμένη» αλήθεια και το πραγματικό πρόσωπο της κόκκινης τρομοκρατίας."
Oδυσσέας Τηλιγάδας
(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...
-
Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...
-
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...
-
Σκέψου κάποιον που πάει να ακούσει μια ορχήστρα χάλκινων πνευστών όχι επειδή τον ενδιαφέρει η μουσική, αλλά επειδή τον ενδιαφέρει ο χαλκός...