Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Προς Έλενα Ακρίτα: Υπήρχαν αλήθεια “φασίστες” διανοούμενοι και καλλιτέχνες;



Στο κείμενό της “Τέχνη και πολιτική”, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” η κα Έλενα Ακρίτα αναφέρεται στην θέση που πρέπει να παίρνει ένας δημιουργός όταν η κοινωνία ευρίσκεται σε κρίση.
Επισημαίνει την χλιαρή κατ’ αυτήν στάση του Γ. Σεφέρη κατά της 21ης Απριλίου, καταγγέλλει για τις φασιστικές τους ιδέες τον Έζρα Πάουντ, τον Σαλβατόρε Νταλί και γράφει συγκεκριμένα για τον Καζαντζάκη: “Όποτε ξαναδιαβάζω Καζαντζάκη, μου έρχεται στην μνήμη η εθνικιστική και “φιλοφρανκική” στάση του συγγραφέα, όταν κατέγραψε τις εντυπώσεις του από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο στα χρόνια 1936-1937.”
Αντί άλλης απαντήσεως, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Καζαντζάκη για το ταξίδι του στην Ισπανία, που είχε υπότιτλο το φαλαγγίτικο σύνθημα “Viva la muerte”: 


“Δεν είμαστε, εμείς οι Φαλαγγίτες, πολιτικό κόμμα. Είμαστε τάγμα μαχητικό. Θέμε να φέρουμε νέα κοινωνική δικαιοσύνη. Μιαν οικονομική οργάνωση απάνω από τα ταξικά συμφέροντα. Θέμε να καταργήσουμε τα πολιτικά κόμματα, την καθολική ψηφοφορία, τις εκλογές, τις κοινοβουλευτικές συμμορίες. 
Θέμε ένα κράτος δυνατό, που να μην είναι μήτε καπιταλιστικό, μήτε μαρξιστικό. Όλοι οι παραγωγοί θα αποτελούν, μέσα στα πλαίσια του κράτους μια οργανωμένη ολότητα. Καμμιά αναρχία στην παραγωγή, καμμιά αδικία στην κατανομή του πλούτου. Να δοθεί γης στο χωριάτη. Δικαιοσύνη και ψωμί στον εργάτη. Γράμματα σε όλους. Βλέπετε, θέμε να δημιουργήσουμε μια νέα πατρίδα”.
Έφυγα, βαθιά κρατώντας στο νου μου τα λόγια του νέου Φαλαγγίτη. Και περισσότερο από τα λόγια, την έκφραση του προσώπου, τον τόνο της φωνής, τη φλόγα του ματιού του. Ένιωθα πως μιλούσαν με το στόμα του εκατομμύρια νέοι σε όλον τον κόσμο» Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Υ.Γ.: Για Σεφέρη και προπαντός για Έζρα Πάουντ και τις σχέσεις του με τον Χέμινγουέι καθώς και για τον θαυμαστή του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα, μεγάλος ζωγράφος Σαλβατόρε Νταλί θα επανέλθουμε… Όμως το ερώτημα παραμένει για την “προοδευτική” σέχτα που δυναστεύει Τέχνες και Γράμματα πώς είναι δυνατόν αφού όλοι οι “Φασίστες” είναι “ούγκανα” να υπάρχουν μεγάλοι δημιουργοί με αυτές τις Ιδέες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...