Εδώ και δύο εβδομάδες στα Τίρανα, στο Πρωτοδικείο των Ειδικών Δικαστηρίων κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, μία δικαστική διαδικασία όπως η παύση εισαγγελικής έρευνας, μετατρέπεται σε ακόμη μια περίπτωση εκβιασμού Βορειοηπειρωτών. Τα προηγούμενα χρόνια, η ειδική Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων είχε διεξαγάγει έρευνα εναντίον 25 πολιτών (Ελλήνων και Αλβανών), για το συνοριακό επεισόδιο του 1994 στο μεθοριακό φυλάκιο στην Επισκοπή.
Οι 25 πολίτες πιέζονται να παραστούν με τη φυσική τους παρουσία, παρότι ο νόμος προβλέπει ότι κατά τη διαδικασία της παύσης της εισαγγελικής έρευνας δεν απαιτείται η φυσική παρουσία. Η αναμόχλευση της υπόθεσης, εξάλλου, δεν απέφερε τίποτε επί της ουσίας εξ ου και ο εισαγγελέας ζητάει την παύση της έρευνας. Οι σκηνοθέτες, όμως, επιδιώκουν άλλα, κυρίως να συντηρήσουν τη σύγχυση στην αλβανική κοινή γνώμη. Για την ακρίβεια, να εμφανίσουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα σαν επικίνδυνη που υποθάλπει τρομοκράτες.
Το ξημέρωμα 11 Απριλίου του 1994, στο μεθοριακό φυλάκιο της Επισκοπής, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της Κακκαβιάς, όπου εκείνη την περίοδο υπηρετούσαν Αλβανοί νεοσύλλεκτοι, εισέβαλαν κομάντος παραστρατιωτικοί. Σκότωσαν ένα λοχαγό και ένα στρατιώτη και τραυμάτισαν ακόμη δύο. Άρπαξαν οπλισμό και πυρομαχικά κι απομακρύνθηκαν προς το ελληνικό έδαφος.
Ενάμισι χρόνο αργότερα, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές σε παραμεθόριο περιοχή συνέλαβαν 5 πρόσωπα (Έλληνες πολίτες και Βορειοηπειρώτες) για περίεργες κινήσεις. Σε έλεγχο στα αυτοκίνητά τους βρέθηκε οπλισμός που πιθανολογείται ότι είχε αρπαχτεί στην Επισκοπή. Με προκήρυξή της η οργάνωση-φάντασμα ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), που ήταν υπαρκτή στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην Επισκοπή.
Η συνέχεια εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου