Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Πού θα πάνε οι ψήφοι του Κασιδιάρη;

 


Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως η υπόθεση της αποβολής του “κόμματος Κασιδιάρη” από την εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει πολλαπλά κατάγματα στην πολύπαθη δημοκρατία μας, αφού η κυβέρνηση, προφανώς αφού διαπίστωσε πως δεν ήταν σίγουρη η απαγόρευσή του από το 5μελές Τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου προχώρησε σε νέα (τρίτη) τροπολογία που μετέφερε την απόφαση στην Ολομέλεια με την ελπίδα ότι εκεί θα διασφαλιστεί η μη συμμετοχή των “Ελλήνων” στις εκλογές.

Έτσι, τώρα προκύπτουν δύο ερωτήματα: Πρώτον, τί θα αποφασίσει στις 5 Μαΐου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου; Διότι η παραίτηση του αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρήστου Τζανερρίκου, ο οποίος προήδρευε στο Α1 τμήμα, ανέδειξε την κυβερνητική παρέμβαση ως αντισυνταγματική απέναντι στη δικαστική εξουσία. Η εκλογική αγωνία της κυβέρνησης την οδήγησε σε ένα ακόμη ατόπημα και έτσι, η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου της 5ης Μαΐου από την κρίση του κόμματος “Έλληνες” μεταλλάσσεται στην υπεράσπιση της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και της υπεράσπισης του κύρους και της ανεξαρτησίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


Δεύτερον, αν υποθέσουμε ότι τελικά αποφασίζεται η αποβολή των “Ελλήνων” από τις εκλογές τίθεται εύλογα το ερώτημα πού θα πάει αυτό το 4-5% των ψήφων του εν λόγω κόμματος; Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εκτρέψει αυτούς τους ψήφους προς τη ΝΔ και στην δήθεν αντισυστημική “Ελληνική Λύση”. Αλλά οι εν λόγω ψηφοφόροι ξέρουν ότι ο Βελόπουλος είναι βασικός υποψήφιος για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, άρα μάλλον δεν θα “τσιμπήσουν”. Θα πάνε στον Μπογδάνο και στον Εμφιετζόγλου; Μάλλον όχι, γιατί πολλοί θεωρούν ότι ο Μπογδάνος, αν μπει στη Βουλή, θα διαπραγματευτεί την επιστροφή του στη ΝΔ. Θα απόσχουν; Μάλλον όχι, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα πονέσει το σύστημα. Μπορεί να διαχυθούν οι ψήφοι; Πιθανόν. Βέβαια, αν η ψήφος τους είναι κατά βάση  αντι-Μητσοτακική δεν αποκλείεται να πάνε ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ!

Τι θέλει ο Κασιδιάρης;

Οι “Έλληνες” από μία άποψη είναι “συστημική” μετεξέλιξη της “Χρυσής Αυγής”. Συγκράτησε τα συντρίμμια της και με την προεδρία του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που σόκαρε το σύστημα, ετοιμαζόταν να εισέλθει στη Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν κρίσιμη και για τον Κασιδιάρη, αφού τον Οκτώβριο του 2020 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...