Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Στα άδυτα των Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων: «Combat Ready» για τους αμφίβιους κομάντος

 



Το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων έχει χωριστεί σε δύο μεγάλες Ομάδες οι οποίες εκπαιδεύονται σε όλα τα αντικείμενα αμφίβιων επιχειρήσεων.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκπαίδευση των Στελεχών του νεοσύστατου Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Πρόκειται για την καινούργια Μονάδα της ΔΕΠ με αντικείμενο τις αμφίβιες επιχειρήσεις η οποία αποτελείται από έμπειρο προσωπικό το οποίο προέρχεται κυρίως από την ΔΥΚ, έχει ήδη επανδρωθεί και εξοπλιστεί με τον πλέον σύγχρονο οπλισμό και μέσα.Τα Στελέχη του ΤΝΕΕ προετοιμάζονται εντατικά προκειμένου εντός των επόμενων μηνών και έως τα τέλη του 2023 να περάσουν αξιολόγηση του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα από το NSHQ ώστε η Μονάδα να πιστοποιηθεί στη Συμμαχία και να συμμετέχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ εκτός Ελλάδος. Αποστολές Ναυτικής Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων(Special  Operations Maritime TaskGroup) οι οποίες απαιτούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πιστοποίηση από το ΝΑΤΟ Special Operations Headquarter.


Ήδη οι κομάντος του ΤΝΕΕ στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από κοινές δραστηριότητες και συνεκπαιδεύσεις με αντίστοιχες Μονάδες χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως Αμερικανούς οι οποίοι θεωρούνται οι κορυφαίοι εντός της Συμμαχίας στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων έχει χωριστεί σε δύο μεγάλες Ομάδες οι οποίες εκπαιδεύονται σε όλα τα αντικείμενα αμφίβιων επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και τα πανίσχυρα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARKV τα οποία δίνουν μεγάλες δυνατότητες αποστολών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τη Βάση του ΤΝΕΕ στη Νέα Πέραμο.


Η ΝΑΤΟικη αξιολόγηση του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως έγινε στα τέλη του 2021 με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στην Ελλάδα θα φτάσει η ειδική ομάδα από το NSHQ που εδρεύει στο Μονς του Βελγίου προκειμένου να περάσει από «μικροσκόπιο» τη νεοσύστατη Μονάδα της ΔΕΝ και να την αξιολογήσει. Η αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο μέρη με το πρώτο να αφορά την οργάνωση και τον εξοπλισμό ενώ το δεύτερο αφορά την πραγματοποίηση επί του πεδίου όλων των σεναρίων αμφίβιων επιχειρήσεων. Τα Στελέχη του ΕΤΑ είχαν χαρακτηρίσει τη ΝΑΤΟικη αξιολόγηση ως αντίστοιχη της ‘’διαβολοβδομάδας’’ με τα Στελέχη του ΝΑΤΟ να παρακολουθούν έως και την τελευταία λεπτομέρεια την οργάνωση και εκτέλεση των αποστολών που θα δώσουν στους κομάντος του ΤΝΕΕ. Αποστολές που προσομοιάζουν απόλυτα με πραγματικές επιχειρήσεις και είναι άγνωστες για τους αξιολογούμενους μέχρι τη στιγμή που θα τις αναλάβουν.


Η Μονάδα μεταφέρει τον εξοπλισμό της και στήνει τη βάση της σε αμφίβιο περιβάλλον και αναμένει ενημέρωση για κάθε αποστολή. Πρόκειται για μια εικονική κατάσταση κρίσης η οποία μετατρέπεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις Ομάδες της Μονάδας να αναλαμβάνουν δράση ανάλογα με την εξειδίκευση τους.  Οι αξιολογητές του ΝΑΤΟ όπως έκαναν και στο «crashtest» του ΕΤΑ θα παρακολουθούν κάθε ενέργεια του ΤΝΕΕ. Διαδικασίες, χρόνους αντίδρασης, σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των σεναρίων. Με τους τρεις πυλώνες αξιολόγησης να είναι οι Military Assistance,  Direct Action και Special Reconnaissance σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.


Οι Ομάδες του ΤΝΕΕ κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα θα απαιτηθεί να διανύσουν ακόμα και μεγάλες αποστάσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον για να αναλάβουν μόνες κυρίως αποστολές ανορθόδοξου πολέμου ή να συνεργαστούν με άλλες Μονάδες ή Μέσα στη λογική της Διακλαδικότητας. Η δυσκολία των αποστολών όσο περνά ο χρόνος κλιμακώνεται με στόχο να δοκιμαστεί η αντοχή των Ομάδων σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Οι αξιολογούμενη Μονάδα βρίσκεται σε απόλυτο συναγερμό 24 ώρες το 24ωρο έτοιμη να εκτελέσει τις αποστολές που θα της ανατεθούν οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ταυτόχρονες. Και σε αυτές θα ελεγχθούν τα πάντα. Από την οργάνωση και τις επικοινωνίες έως τη χρήση των μέσων και την ταχύτητα εκτέλεσης. Οι Ομάδες του ΤΝΕΕ εκτός του οπλισμού τους θα έχουν στη διάθεση τους και ηλεκτρονικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας όπως άλλωστε προβλέπεται σε όλες τις αντίστοιχες Μονάδες SOFτου NATO.


Στόχος της ΔΕΠ και του ΓΕΕΘΑ στο οποίο υπάγεται άμεσα η Διοίκηση Εδικού Πολέμου είναι έπειτα από τη ΝΑΤΟικη αξιολόγηση του ΤΝΕΕ να ακολουθήσει και η Ζ ΜΑΚ ώστε και οι τρεις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου να μπορούν να συμμετέχουν με Στελέχη τους σε αποστολές της Συμμαχίας.


Combat Ready

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...