Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ( ΣΥΝΕΧΕΙΑ )






Η Οδύσσεια των Ελλήνων της ΕΣΣΔ (συνέχεια)
«Ελληνικός Μαρτυρολόγος», ένα εξαιρετικό έργο μελέτης και καταγραφής της ιστορίας του Ελληνισμού της πρ. ΕΣΣΔ

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται τα 60 χρόνια από τις μαζικές απελάσεις του 1949 των Ελλήνων της ΕΣΣΔ από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Τι γίνεται όμως σήμερα με το ζήτημα και ποια είναι η πορεία του;
Στις μέρες μας στις χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια από διάφορες Αρχές στην κατεύθυνση της άρσης απορρήτου και μελέτης των μυστικών αρχείων εκείνης της εποχής, με σκοπό να βρεθούν, έστω και μετά από 60 χρόνια, οι δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι έλληνες, θύματα των μαζικών διωγμών και απελάσεων της εποχής 1930-1950, καθώς και της αποποινικοποίησης και κοινωνικής αποκατάστασής τους.

Η σύγχρονη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην κατεύθυνση εναρμόνισης με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, αναγνωρίζει ότι εάν ένα πρόσωπο ή ένα κοινωνικό σύνολο είχε καταδικαστεί με πολιτικό μοτίβο, η καταδίκη κρίνεται παράνομη και τα θύματά της αναγνωρίζονται ως θύματα πολιτικών διώξεων και η Πολιτεία οφείλει να τα αποκαταστήσει.

Με μια έρευνα στο Διαδίκτυο, ήδη μπορεί κανείς να βρει σήμερα στοιχεία για τους προγόνους του που είχαν υποστεί διωγμούς και απελάσεις:

Σεμπελίδης Νικήτας του Κωνσταντίνου (1900)
Τόπος διαμονής: χωριό Γιουρέβιτς της επαρχίας Κρασνοντάρ
Καταδικάστηκε το 1942 με κατηγορία «ελληνική καταγωγή»
Ποινή: Απέλαση προς ειδικούς τόπους διαμονής στο Καζαχστάν
Πηγή: Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της επαρχίας Κρασνοντάρ

Σεμπελίδου Συμέλα του Βασίλειου (1913)
Τόπος διαμονής: χωριό Αλευρό της επαρχίας Κρασνοντάρ
Καταδικάστηκε το 1942 με κατηγορία «ελληνική καταγωγή»
Ποινή: Απέλαση προς ειδικούς τόπους διαμονής στη Κιργισία
Πηγή: Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της επαρχίας Κρασνοντάρ

Σεμπελίδης Ιωάννης του Γρηγορίου (1938)
Τόπος διαμονής: Επαρχία Κρασνοντάρ
Καταδικάστηκε το 1942 με κατηγορία «ελληνική καταγωγή»
Ποινή: Απέλαση προς ειδικούς τόπους διαμονής στη Σιβηρία
Πηγή: Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της επαρχίας Κρασνοντάρ
Αποκαταστάθηκε με δικαστική απόφαση από τις 8 Αυγούστου 1995

(ακολουθεί λίστα με άλλα 21 άτομα με επώνυμο «Σεμπελίδη»)
Το σπουδαιότερο έργο στην κατεύθυνση αυτής της έρευνας είναι o «Ελληνικός Μαρτυρολόγος» (www.greek-martirolog.ru), ένα σύνθετο project του ερευνητή Ιβάν Τζουχά, ακαδημαϊκού ελληνικής καταγωγής, που πραγματοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ρωσίας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο σκοπός του έργου είναι η νομική, ηθική και κοινωνική αποκατάσταση του ελληνικού λαού της πρώην ΕΣΣΔ, που υπέφερε από τις σταλινιστικές καταπιέσεις και διωγμούς την εποχή 1930-1950. Ο βασικός στόχος είναι η έκδοση σειράς βιβλίων και δημιουργία ταινίας για το θέμα. Σήμερα έχουν ήδη εκδοθεί τα πρώτα τρία βιβλία και είναι έτοιμο προς έκδοση το τέταρτο. Ο τηλεοπτικός σταθμός «Mega» έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Τάσου Τέλογλου, βασισμένο σε ένα από τα βιβλία. Ο Ιβάν Τζουχά έχει τιμηθεί για το έργο του με το χρυσό μετάλλιο «Για την συνεισφορά στην διάδοση του Ελληνισμού» από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης κύριο Ψωμιάδη.


Απόσπασμα της λίστας των ελλήνων προς απέλαση, από τα αρχεία των ειδικών υπηρεσιών της εποχής.


Το έργο «Ελληνικός Μαρτυρολόγος» του Ιβάν Τζουχά και τα βιβλία του έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σε λίγες μέρες, στις 26 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του καθηγητή Β. Αυγτζίδη και υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το έργο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τα 60 χρόνια από τις μαζικές εξορίσεις των ελλήνων από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας της πρ. ΕΣΣΔ.
Μετά από πρόσκληση των ποντιακών σωματείων του Νομού Ροδόπης, ο Ιβάν Τζουχά δέχτηκε με ενθουσιασμό να κάνει μια παρουσίαση του έργου του και στην Κομοτηνή. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία του Ιβάν Τζουχά «Ειδικοί συρμοί προς Ανατολή» (μαζικές απελάσεις των Ελλήνων τη δεκαετία 1940-1950) και «Γράφω με δικά μου λόγια» (γράμματα ελλήνων κρατούμενων από το ΓΚΟΥΛΑΓΚ), το ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Τάσου Τέλογλου «Ελληνική Επιχείρηση 1937» και θα ακολουθήσει η συζήτηση με το ακροατήριο.

Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας:
Κατερίνη: ??.06.2009 (πληροφορίες: Γιώργος Κοκοβίδης – 6936 869119)
Βέροια: ??.06.2009 (πληροφορίες: Αβραάμ – 6945 542622)
Αλεξανδρούπολη: 22.06.2009 (πληροφορίες: Αλέκος – 6974 336486)
Κομοτηνή: 23.06.2009 (Ώρα: 20:00, τόπος: αίθουσα της Μηχανικής A.E., πίσω από το Δημαρχείο, πληροφορίες: Γρηγόρης Σεμπελίδης – 6945 707957)
Θεσσαλονίκη: 24.06.2009 (πληροφορίες: Γιάννης Καρυπίδης – 6972 237596)
Αθήνα: 26.06.2009 (πληροφορίες: Λυδία Τζουχά – 6973 386611)

Βαθιά πεπεισμένοι πως το θέμα των διωγμών των Ελλήνων της ΕΣΣΔ αποτελεί για όλους τους έλληνες ένα σημαντικό κεφάλαιο της κοινή μας ιστορίας, σας προσκαλούμε όλους να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της σημαντικότερης μελέτης για την ιστορία του Ελληνισμού της πρ. ΕΣΣΔ.

Γρηγόρης Σεμπελίδης
Κομοτηνή, 17.06.2009



Σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook:
http://www.facebook.com/event.php?eid=91710637267

Επίσημο site του έργου:
http://www.greek-martirolog.ru/

Πληροφορίες για το έργο:
http://www.greek-martirolog.ru/about_project.php

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:
http://www.greek-martirolog.ru/main/dzhuha.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...