Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Ξεκληρίζεται ο ελληνισμός της Πόλης
Η Άγκυρα κατάσχει περιουσίες Ελλήνων που απελάθηκαν, κηρύσσονται ως εγκαταλελειμμένες και κατεδαφίζονται
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
Ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου, απαριθμεί στον «Φ» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.
Ακίνητα που ανήκουν στους Έλληνες της Πόλης, που απελάθηκαν το 1964 και κατασχέθηκε όλη η περιουσία τους, κηρύσσονται ως εγκαταλελειμμένα και κατεδαφίζονται. Περιουσίες ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας που ανήκουν πια στο τουρκικό κράτος και σε τρίτους και δεν επιστρέφονται παρά τις υποσχέσεις και τις αλλαγές στη νομοθεσία. Προβλήματα ασφάλειας και άσκησης ψυχολογικής πίεσης σε βάρος μελών της μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έχουν εκλείψει, αν και το γενικό κλίμα σίγουρα είναι καλύτερο από αυτό των μαύρων δεκαετιών μετά το 1950.
Σε καμία ουσιαστική ενέργεια αποκατάστασης των μαζικών παραβιάσεων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης δεν έχει προχωρήσει η τουρκική πλευρά. Δυο εκθέσεις των εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης ΜichelΗunaultκαι ΤhomasΗammarberg για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Πόλης, επιβεβαιώνουν τις συνεχείς παραβιάσεις της γείτονος σε βάρος της ομογένειας. Στην έκθεσή του, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τhomas Ηammarberg αναφέρει ότι «η Ελληνική Μειονότητα έχει απογυμνωθεί επικίνδυνα και απαιτούνται επείγοντα μέτρα αν θέλουμε να επιβιώσει...», μια πολύ ασυνήθιστα έντονη αναφορά σε κείμενο για ανθρώπινα δικαιώματα.
Ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου απαριθμεί στον «Φιλελεύθερο» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.
«Η Τουρκία έχει συστηματικά παραβιάσει διατάξεις της Σύμβασης της Λωζάννης σε θέματα της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και των νησιών Ίμβρου και Τενέδου. Έχουμε απευθύνει εδώ και δύο χρόνια επιστολή προς τον κ. Ερντογάν, όταν έκανε δηλώσεις περί επιστροφής των Ελλήνων της Πόλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα ομολόγου στις αρχές του 2008. Το βασικό πνεύμα της επιστολής μας, αλλά και των “αιτημάτων” μας προς τον Ρ.Τ. Ερντογάν είναι η θεραπεία των αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος των Ρωμιών», δηλώνει ο καθηγητής Ουζούνογλου. «Ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους εκδιωχθέντες Έλληνες, αλλά και όσους ζουν ακόμη στην Πόλη είναι τα κληρονομικά τους δικαιώματα. Ένας Έλληνας υπήκοος που κληρονομεί, για παράδειγμα, ένα ακίνητο στην Πόλη πρέπει υποχρεωτικά να αποζημιωθεί -δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να κληρονομήσει το ακίνητο αυτό και να το εκμεταλλευτεί», εξηγεί ο κ.Ουζούνογλου.
Παρά τις πρόσφατες -αλλεπάλληλες- αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τις οποίες αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται τα περιουσιακά (κληρονομικά) δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, και παρόλο που έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις στο τουρκικό αστικό δίκαιο, τα νομικά και διοικητικά εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν από την τουρκική πλευρά. Για να διεκδικήσει την περιουσία του, ο Έλληνας χρειάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ήδη, στην συνοικία Ταρλάμπασι είναι σε εξέλιξη ενέργεια κατεδάφισης από τη Δημαρχία της Πόλης, ενώ την ίδια τύχη έχουν και άλλα σπίτια της μειονότητας», σημειώνει ο Ν. Ουζούνογλου.
Συνδεδεμένο με το Περιουσιακό, είναι το θέμα των βακουφικών ακινήτων.
Τα ευαγή ιδρύματα της ελληνικής μειονότητας είχαν στην ιδιοκτησία τους πολλά ακίνητα με τη μεγάλη παράδοση φιλανθρωπίας του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, τα οποία είχαν καταγραφεί το 1936. Με νομικές αυθαιρεσίες και ακροβατισμούς, η Άγκυρα αποφάσισε από το 1974 ότι η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων που είχε δωριθεί μετά από το 1936 «περνάει» στο τουρκικό κράτος.
«Τέθηκε πρόσφατα το θέμα της επιστροφής των κατασχεμένων -από το Τουρκικό Δημόσιο- κοινοτικών ακινήτων: ο αριθμός των ακινήτων της ομογένειας που η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων έκανε δεκτή την επιστροφή τους περιορίζεται μόλις στο 7%, από τα 1.000 περίπου ακίνητα της Ελληνικής Μειονότητας που έχουν υποβληθεί οι φάκελοί τους τον Αύγουστο του 2009!», λέει ο κ. Ουζούνογλου. «Για έναν αριθμό 575 μειονοτικών ιδρυμάτων έχει ζητηθεί η υποβολή νέων στοιχείων. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα των “εγκαταλελειμμένων (μαζμπούτ) ακινήτων” που δεν συμπεριλήφθησαν στο νόμο, αυτών που πωλήθηκαν σε τρίτους καθώς επίσης και των τριών εκκλησιών (με τις ακίνητες περιουσίες τους) που βρίσκονται υπό κατάληψη των απογόνων του σφετεριστή “παπά” Ευθύμ».
Η μη αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ιδιότητα αυτή, η συνεχιζόμενη απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και προβλήματα στο θέμα της εκπαίδευσης (με το διορισμό στα μειονοτικά σχολεία Τούρκου υποδιευθυντή με περισσότερες αρμοδιότητες από τον μειονοτικό διευθυντή) είναι ορισμένα ακόμη από τα ζητήματα που αποτελούν συνεχιζόμενες παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης αλλά και θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και βέβαια απασχολούν την Ομοσπονδία των Κωνσταντινουπολιτών. Ήδη, η Ομοσπονδία με επιστολή της 28ης Απριλίου 2010 έχει ζητήσει την απευθείας συνάντηση εκπροσώπων της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, προκειμένου να του θέσει τα σοβαρά αυτά θέματα. Όπως τονίζει ο Ν. Ουζούνογλου, το ζήτημα της αντιμετώπισης της Ελληνικής Μειονότητας αλλά και η θεραπεία των αδικιών του παρελθόντος και των μαζικής κλίμακας παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνισμού στην Τουρκία, πέραν από ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αποτελεί σημαντικό κριτήριο του βαθμού που η Τουρκία ως κράτος και κοινωνία θα δεχτεί και θα εφαρμόσει με ειλικρίνεια (όχι μόνο στα λόγια όπως έχει γίνει στο παρελθόν πολλές φορές) τις αρχές κράτους δικαίου, νόμου και δημοκρατίας. Η εφαρμογή αυτών των αρχών είναι για όφελος και συμφέρον όλων των πολιτών της Τουρκίας. Επομένως, το θέμα της θεραπείας και αποκατάστασης της Ελληνικής Μειονότητας της Πόλης και της ΊμβρουΤενέδου αποτελεί ζήτημα ουσιαστικό που αφορά τη διεθνή κοινότητα και όχι ζήτημα διακριτικής διαφοράς.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Για πολλά χρόνια υπήρχε η αναγκαιότητα συντονισμού των Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων εντός και εκτός Ελλάδος. Με 150.000 μέλη παγκοσμίως, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις, την ανταλλαγή ιδεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών και ιδιαίτερα αυτών της διασποράς με τους ομογενείς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Σκοποί της είναι -μεταξύ άλλων- η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κωνσταντινουπολιτών, αλλά και της Ίμβρου και Τενέδου, όπως αυτά προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης, και άλλες σύγχρονες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η καταγραφή των περιπτώσεων παραβιάσεων των διατάξεων περί Προστασίας των Μειονοτήτων της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και διεθνών συμβάσεων που αφορούν στα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων και η άμεση ενημέρωση κυβερνητικών και διεθνών οργανισμών.
Από τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...
-
Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...
-
Σκέψου κάποιον που πάει να ακούσει μια ορχήστρα χάλκινων πνευστών όχι επειδή τον ενδιαφέρει η μουσική, αλλά επειδή τον ενδιαφέρει ο χαλκός...
-
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου