Ξεκινήσαμε νωρίς για τα χωριά της ορεινής Ξάνθης. O υποψήφιος περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής, Νικολαΐδης Ελευθέριος και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές μας Γιάννης Λαγός και Αθανάσιος Κωνσταντίνου έκαναν ακόμα μία περιοδεία στα Πομακοχώρια, όπου η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή. 'Ηθελα ιδίοις όμμασι να διαπιστώσω την ζωή των Ελλήνων Πομάκων που επιμένουν Ελληνικά και αντιστέκονται σε τουρκικό Προξενείο, σε πιέσεις και εκβιασμούς και που το επίσημο Ελληνικό κράτος με το καθεστώς της διαβόητης μπάρας τους είχε ελεύθερους φυλακισμένους.
H ζωή των Πομάκων πάντως ακόμη στα πομακοχώρια της Ξάνθης είναι μία καθημερινή ζύμωση με τη φύση. Σκαρφαλώνοντας το αυτοκίνητο στα ορεινά και άγονα χωριά της Ξάνθης στα Πομακοχώρια η ομορφιά του τοπίου σε καθηλώνει: Επιβλητικά βουνά, ζώα που βόσκουν ανέμελα, μεσαιωνικά γεφύρια, γραφικά στενά δρομάκια, καφενεία με παραδοσιακές ξυλόσομπες που η ζέστη είναι τόσο γλυκιά που δύσκολα την αποχωρίζεσαι για να βγεις στο παγωμένο τοπίο. Σοβαντισμένα και καθαρά σπίτια με περιποιημένες αυλές συνθέτουν το όλο σκηνικό σε αυτή την εσχατιά της Ελλάδος. Η εκκλησία δίπλα στο τζαμί συνιστά αδιάψευστο μάρτυρα της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου, μακριά από τις βλέψεις των σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών του τουρκικού προξενείου που η σκιά του απλώνεται πάνω από την Ξάνθη. Το φανατισμένο Ισλάμ μπορεί να μην έχει θέση στην περιοχή, αλλά πασχίζει παθιασμένα να εισχωρήσει παντού ακόμη κι αν η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων Πομάκων, δεν το επιτρέπει.
Οι Πομάκοι αντιμετωπίζουν με στωικότητα και πείσμα την σκληρή πραγματικότητα και την άδικη αντιμετώπισή τους από το επίσημο Ελληνικό κράτος, αλλά δεν αφήνουν να τους επηρεάσει. Παραμένουν αγνοί και η ζωή τους φαίνεται νωχελική και παλεύουν με πείσμα απέναντι στα ύπουλα σχέδια της Άγκυρας και την αδιαφορία του επίσημου Ελληνικού κράτους.
Στην περιοχή όλοι σέβονται πιστά τον θεσμό της Οικογένειας, διατηρούν κατά γράμμα τις παραδόσεις και προπάντων, μιλάνε την πομακική γλώσσα χωρίς ξενόφερτους "αγγλισμούς" και το θεωρούν τιμή και καμάρι τους. Ο ρόλος της γυναίκας έχει κι εδώ αναβαθμιστεί. Παρά το τσουχτερό κρύο, είδα περισσότερες γυναίκες να κυκλοφορούν στους δρόμους από άλλες φορές. Πήγαιναν με βιβλία ή χειροτεχνίες παραμάσχαλα. Αλλά και κάποιες να κόψουν ξύλα για την σόμπα τους. Να φουρνίσουν ψωμί στα αρτοποιεία με τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους και να διατηρούν τα δικά τους μαγαζιά για τα οποία ψάχνουν και φέρνουν οι ίδιες το εμπόρευμά τους. Άλλες φυλάνε πρόβατα, ενώ παράλληλα πλέκουν τερλίκια ή νταντεύουν παιδιά. Η Πομάκα λένε πως ήταν ανέκαθεν δυναμική και δραστήρια. Ασχολιόταν με τις αγροτικές δουλειές και ειδικά με την καπνοκαλλιέργεια που αποτελεί -στις περισσότερες περιπτώσεις- την κύρια πηγή εισοδήματος στα πομακοχώρια.
Δείχνουν με μεγάλη προθυμία πώς φτιάχνουν στον αργαλειό την πομακική στολή των γυναικών που φοριέται από τις περισσότερες ως δείγμα αφοσίωσης στην παράδοση. Η μαντίλα στο μαλλί, η καρώ ποδιά, αλλά και όλες οι λεπτομέρειες συνθέτουν μια εντυπωσιακή περιβολή τόσο για την καθημερινότητα όσο και για τις κοινωνικές εκδηλώσεις τους, όπως το σμιντάρ. Πρόκειται για έθιμο που οι γονείς των νεογέννητων παιδιών φουρνίζουν παραδοσιακό ψωμί, μαγειρεύουν ρύζι, φτιάχνουν πίτες και ανοίγουν το σπίτι τους για να δεχθούν τις ευχές φίλων και συγγενών. Ακόμη και το μωράκι φοράει τη δική του παραδοσιακή στολή.
Το τυπικό σπίτι που είδα στην Γλαύκη θα το ζήλευαν πολλοί άνθρωποι της πόλης, μια τριώροφη μεζονέτα, σαλόνια, κουζίνα, μία μέσα στο σπίτι και μία υπαίθρια, διαθέτοντας έπιπλα και συσκευές με γούστο και φυσικά με δορυφορική τηλεόραση, όπως τα περισσότερα σπίτια, αλλά το αδιάφορο κράτος μόνο τρία Ελληνικά κανάλια τους δίνει τη δυνατότητα να βλέπουν και τους αφήνει έρμαια στο αδηφάγο πολιτικό ιμπεριαλισμό της Άγκυρας. Η περιοχή ερημώνει κι ο κόσμος ξενιτεύεται, αφού η δυσκολία να βρουν οι νέοι εργασία γιγαντώνεται. Έτσι και ο Κεμάλ εργάζεται σε ναυπηγείο στο Κίελο της Γερμανίας, αν και πολλοί πηγαινοέρχονται για δουλειά από την Βουλγαρία.
Η βόλτα στα πομακοχώρια της Ξάνθης δικαίωσε κάθε προσδοκία μου. Οι Πομάκοι δεν νιώθουν αποκομμένοι από τη σημερινή πραγματικότητα. Αν ψάχνετε εικόνες της παλιά Ελλάδας προ σαράντα ετών θα τις βρείτε στα Πομακοχώρια και θα συνειδητοποιήσετε πως ο Θεός κρύβεται στα πιο απλά καθημερινά πράγματα που ο εκμοντερνισμός παλεύει να τους αλλοιώσει, αλλά οι Πομάκοι αντιστέκονται πεισματικά !Φύγαμε ακούγοντας να αντηχεί η φωνή τους "Χαιρετισμούς στον Αρχηγό μας, πείτε του πως εδώ εμείς κρατάμε γερά". Φύγαμε, μα υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας πως θα επιστρέψουμε για να γιορτάσουμε μαζί τους ακόμα μία εκλογική Νίκη.
Mάκης Τουμάσης
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/periodeia-sta-ellhnika-pomakochwria#ixzz5kOQL49Tc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου