Πολλαπλές συμμαχίες έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά από το Αιγαίο μέχρι και τις ακτές του Ινδικού ωκεανού.
Πολλαπλές συμμαχίες έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά από το Αιγαίο μέχρι και τις ακτές του Ινδικού ωκεανού.
Όλοι οι μετέχοντες κάτι έχουν να πάρουν και κάτι να δώσουν, όπως σε όλες τις διπλωματικές σχέσεις διαχρονικά.
Ο χρόνος που έχει περάσει, δείχνει ότι δεν είναι πρόσκαιρες καλές σχέσεις αλλά βασίζονται σε πιο γερά θεμέλια και παράγουν αποτελέσματα και πολιτική.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μια φορά η Κύπρος, αφού μαζί με τη Βουλγαρία, φαίνεται στα δημοσιεύματα που προέκυψαν από τη διεθνή έρευνα 17 δημοσιογραφικών οργανισμών για την ισραηλινή εταιρεία NSO, να είναι τα δύο κράτη από τα οποία αγοράστηκε και εξήχθη το λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων Pegasus. Αν και πλέον η ισραηλινή NSO δεν διατηρεί γραφεία στην Κύπρο, η χώρα αναμένεται να κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον έλεγχο που άσκησε στη διακίνηση του Pegasus.
«Μετά την υπογραφή της διακήρυξης, εμείς οι τρείς χώρες, δεν θα είμαστε πλέον οι χώρες που ήμασταν. Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αυτή που ήταν. Θα γίνει σύμβολο ενότητας, συνένωσης, εγγύτητας των τριών χωρών. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την αρχή της ανοιχτής θάλασσας» αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλλομε Ζουραμπασβίλι μετά την υπογραφή της διακήρυξης του Μπατούμι μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η επιδίωξη των τριών χωρών Γεωργίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Φόρεϊν Όφις έδειξε για μια ακόμη φορά το απροκάλυπτο αντικυπριακό του πρόσωπο, της υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συγκάλυψης του τουρκικού επεκτατισμού. Για μια δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη νέα επιδρομική επεκτατική κίνηση στην Αμμόχωστο, επιχείρησε διά των προσχεδίων που κατέθεσε, να μην καταγραφούν ούτε τα αυτονόητα.
Λίγο έλειψε να αφήσουν να εννοηθεί πως ήταν οι εξωγήινοι, που άνοιξαν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου! Τα ίχνη του Φόρεϊν Όφις, που τα βρίσκαμε μπροστά μας όσο η Βρετανία ήταν στην ΕΕ, τα εντοπίζουμε παντού και διαχρονικά στο Κυπριακό. Αντίδραση, ωστόσο, δεν υπάρχει από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κύκλωμα κατασκοπείας υπό «ανθρωπιστικό μανδύα» δρα στη Μυτιλήνη:
«Διέσωζαν» μετανάστες αλλά παρείχαν και… πληροφορίες. Την αποκάλυψη κυκλώματος
διακίνησης μεταναστών αλλά και κατασκοπείας έκανε γνωστή με συνέντευξη Τύπου ο
υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς.
Όπως είπε το κύκλωμα «λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, αλλά και με τη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές ροές, αλλά και λάμβαναν από αυτές, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα».
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε την ισλαμιστική μουσουλμανική αδελφότητα, στο πλαίσιο του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου. Ο νόμος απαγορεύει τη λειτουργία της “αδελφότητας” καθώς αυτή συνδέεται “με εγκλήματα λόγω θρησκευτικών κινήτρων”. Βάσει του νόμου επιβάλλονται πρόστιμα και κυρίως ποινές φυλάκισης στους παραβάτες. Παράλληλα οι παραβάτες θα παρακολουθούνται συνεχώς.
Το αρματαγωγό “Λέσβος” καθελκύστηκε το 1942 ως USS “Boone County”. Ήταν ένα αρματαγωγό τύπου LST 1 (Landing Ship Tanks-πλοίο αποβίβασης αρμάτων). Το σκάφος είχε εκτόπισμα, με πλήρες φορτίο, περί τους 4.000 τόνους. Είχε μήκος 100 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα μόλις 12 κόμβων. Ήταν οπλισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40 και των 20 χιλιοστών.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας, Κεν Μακάλουμ, προειδοποίησε τους πολίτες να αντιμετωπίζουν την απειλή της κατασκοπείας από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν με την ίδια επαγρύπνηση που δείχνουν και για την τρομοκρατία.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και πολλοί εθελοντές από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι κατεκτημένες. Αυτό ισχύει και για τους Γάλλους που πολέμησαν κατά των Σοβιετικών, στο πλευρό των πρώην αντιπάλων τους.
Η 33η Μεραρχία Waffen SS «Charlemagne» δημιουργήθηκε το 1944. Πυρήνας της ήταν η «Γαλλική Λεγεώνα Αντιμπολσεβίκων Εθελοντών», η οποία σχηματίστηκε το 1941.
Η Λεγεώνα συγκροτήθηκε σε σύνταγμα και ως 638ο Σύνταγμα Πεζικού (ΣΠ) εντάχθηκε στην 7η Γερμανική Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) και πολέμησε τον χειμώνα του 1941-42 στο μέτωπο της Μόσχας. Αργότερα ανέλαβα καθήκοντα ασφαλείας στα μετόπισθεν, εκτελώντας επιχειρήσεις κατά των Σοβιετικών παρτιζάνων, στη Λευκορωσία. Στο σύνταγμα είχαν ενταχθεί κυρίως Γάλλοι ακροδεξιοί, μέλη φασιστικών οργανώσεων, αλλά και αρκετοί Γάλλοι αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι προτίμησαν να υπηρετήσουν τους εχθρούς της πατρίδας τους από τις κακουχίες της αιχμαλωσίας.
του Αναστάση Μπαλτατζή
Στην Ιταλία η συνεχής δημοσκοπική άνοδος της Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζεται. Η Ιταλίδα πολιτικός και αρχηγός του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» φαίνεται να εξελίσσεται σε κύριο παράγοντα στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, θέτοντας υποψηφιότητα ακόμα και για να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την τοποθετούν πρώτο κόμμα με ποσοστά 20-21%, πάνω ακόμα και από την Λέγκα του Σαλβίνι, ο οποίος φαινόταν να ηγείται της κούρσας μέχρι αυτό το σημείο.
Πάνω από τους μισούς εν δυνάμει τρομοκράτες χωρίς άδεια παραμονής έχουν απελαθεί τα τελευταία 3 χρόνια από τη Γαλλία. Και η κυβέρνηση επιταχύνει τώρα τη διαδικασία.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Με μια νέα πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης εντείνονται οι έλεγχοι σε υπόπτους για τρομοκρατία ή άλλα βαριά εγκλήματα με στόχο είτε την τιμωρία τους από τη γαλλική δικαιοσύνη είτε την άμεση απέλαση στις χώρες προέλευσης.
Μπορεί οι τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Σκόπια και Κόσσοβο να μην έχουν άξιες λόγου ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μυστικές υπηρεσίες τους. Αυτές έχουν κληρονομήσει πρακτικές καταστολής και επιτήρησης στο εσωτερικό.
Οι προσπάθειες να εναρμονιστούν με τις ευρωατλαντικές δομές και πρακτικές έχουν αποδώσει ελάχιστα. Οι μυστικές υπηρεσίες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι όργανο της εκάστοτε εξουσίας.
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...