Μπορεί οι τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Σκόπια και Κόσσοβο να μην έχουν άξιες λόγου ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μυστικές υπηρεσίες τους. Αυτές έχουν κληρονομήσει πρακτικές καταστολής και επιτήρησης στο εσωτερικό.
Οι προσπάθειες να εναρμονιστούν με τις ευρωατλαντικές δομές και πρακτικές έχουν αποδώσει ελάχιστα. Οι μυστικές υπηρεσίες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι όργανο της εκάστοτε εξουσίας.
Στην Αλβανία μπορεί το καθεστώς Χότζα να είναι παρελθόν εδώ και 30 χρόνια, αλλά η νοοτροπία εκείνης της εποχής παραμένει ζωντανή στις μυστικές υπηρεσίες. Στα Σκόπια η υπηρεσία πληροφοριών αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 από τους Σκοπιανούς που υπηρετούσαν στην ενιαία γιουγκοσλαβική υπηρεσία πληροφοριών και επηρεάστηκε από τις πολιτικές διενέξεις της δεκαετίας 2010. Στο Κοσσυφοπέδιο υπηρεσία πληροφοριών ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας 2000 από το μηδέν, αφού το κράτος αυτό συγκροτήθηκε σε σύγκρουση με τη Σερβία, στην οποία ανήκε ως αυτόνομη περιοχή.
Ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς τρόπους συγκρότησης και ανάπτυξης, οι μυστικές υπηρεσίες και στις τρεις αυτές χώρες ρέπουν στην αυθαιρεσία και έχουν μεγάλη εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έχουν την τάση να αποκρύπτουν πληροφορίες και να ιδιοποιούνται διαθέσιμους πόρους, με αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Και στις τρεις χώρες οι μυστικές υπηρεσίες χειραγωγούνται από πολιτικούς και κόμματα, ιδίως από όποιον κατέχει την εξουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου