Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΛΑΡΝΑΚΑ



Θύελλα αντιδράσεων για πολιτικούς μετανάστες

«Εδώ που θα τους βάλουν πάει ο τουρισμός της Πύλας»
ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΒΑΣΙΛΑ




Μια πολύ μεγάλη πισίνα για μεγάλους, μια μικρότερη για παιδιά, υπαίθριο μπαρ, πανέμορφους κήπους και ωραίες πρασινάδες, χωριάτικο φούρνο, ψησταριά, στεγασμένα κιόσκια και πέραν από 30 διαμερίσματα, όλα με βεράντες, περιλαμβάνει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο που προτίθεται να εκμισθώσει η Κυβέρνηση για φιλοξενία πολιτικών μεταναστών στη Λάρνακα.
Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας και απέχει γύρω στα 150 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ τα πισινά διαμερίσματα έχουν θέα προς τις καταπράσινες βουνοπλαγιές της Πύλας. Το ξενοδοχείο περιβάλλεται από πανάκριβες βίλες και άλλα τουριστικά συγκροτήματα, ενώ πολλοί από τους μόνιμους κάτοικους στην περιοχή, είναι Λευκωσιάτες, Ρώσοι και Αγγλοκύπριοι. Ακόμη, το ωραίο ξενοδοχείο, έχει άμεση πρόσβαση σε στάση λεωφορείου για την πόλη της Λάρνακας και επίσης, σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται μίνι-μάρκετ και καταστήματα. Το ξενοδοχείο δεν λειτούργησε κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, (φαίνεται εξάλλου και από το δρόμο) και το μόνο που χρειάζεται είναι καθαρισμός των πισίνων και ένα καλό κλάδεμα των κήπων. Ο χωριάτικος φούρνος είναι σε άριστη κατάσταση, όπως και η ψησταριά, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη με σμίλες, σμιλιά και σχάρες.
Ωστόσο, η προοπτική για στέγαση πολιτικών μεταναστών στο ξενοδοχείο, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ξενοδόχους, εστιάτορες, κάτοικους και επιχειρηματίες της περιοχής. Ανησυχούν έντονα για την παρουσία και το διαφορετικό τρόπο ζωής που κουβαλούν μαζί τους αυτοί οι άνθρωποι.
Τονίζουν ότι οι αντιδράσεις τους δεν αφορούν το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να έχουν ασφαλή διαμονή στο νησί μας, αυτό όμως, υπογραμμίζουν, δεν πρέπει να γίνεται με τη στέγασή τους σε πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται σε τουριστικές ζώνες και σε περιοχές που προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής. «Πώς είναι δυνατόν να θέλω να πουλήσω πολυτελείς βίλες σε Ρώσους και να πείσω τον συνεργάτη μου στη Ρωσία ότι η περιοχή δεν είναι υποβαθμισμένη, τη στιγμή που το κράτος κουβαλεί πολιτικούς μετανάστες», ανέφερε επιχειρηματίας στον «Φ».
Για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην εικόνα του πολυτελούς ξενοδοχείου του, διερωτήθηκε ιδιοκτήτης παρακείμενου ξενοδοχείου. «Ακούμε ότι παρενοχλούν», «κλέβουν», «προκαλούν», «κλέβουν κατοικίδια», «κλέβουν ζαρζαβατικά και φρούτα από τις αυλές», ήταν οι κύριες απόψεις κατοίκων της περιοχής, μαζί με τη δεδομένη άρνηση και επιφυλακτικότητά τους, για τους επικείμενους νέους τους γείτονες.

Φόβοι για υποβάθμιση
Είναι προφανές, τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, ότι η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή, είναι εντελώς ανορθόδοξη και παράλογη. Και πρόσθεσε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ανάλογες δραστηριότητες να αναπτύσσονται σε τουριστικές περιοχές άλλων χωρών. Την έντονη αντίθεσή του στην προοπτική στέγασης πολιτικών μεταναστών στο συγκεκριμένο χώρο, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Φ» και ο κοινοτάρχης Πύλας Χριστάκης Αντωνίου, ο οποίος τίνισε ότι θα αποτελέσει αιτία για υποβάθμιση της τουριστικής εικόνας της περιοχής, κάτι που βρίσκει την Πύλα αντίθετη.

ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στον «Φ», η επιλογή του ξενοδοχείου έγινε μέσω προσφορών που προκήρυξε το Υπουργείο Εσωτερικών και στις οποίες διαγωνίστηκαν και άλλα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας- Δεκέλειας, τα οποία παραμένουν κλειστά κατά την παρούσα τουριστική περίοδο. Ένα τέτοιο ξενοδοχείο βρίσκεται στα όρια της τουριστικής περιοχής Ορόκλινης. Αρχικά, θα μεταφέρονταν εκεί οι πολιτικοί μετανάστες, αλλά λόγω σφοδρών αντιδράσεων, φαίνεται ότι εκείνη η επιλογή εγκαταλείφθηκε και σειρά πήρε το πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή Πύλας.


Από τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...