Ένα νομοσχέδιο για τη γλώσσα που προωθείται στην Ουκρανική βουλή έρχεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Το νομοσχέδιο «Για την γλώσσα» που εισήχθη στη Ράντα, το επεξεργάσθηκαν 33 βουλευτές από διάφορες παρατάξεις, μεταξύ αυτών και το Μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο, προέδρου της Ουκρανίας. Ο συντάκτες του νομοσχεδίου προτείνουν να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ουκρανικής γλώσσας σε όλες τις σφαίρες της κρατικής και κοινωνικής ζωής, όπως επίσης και στα ΜΜΕ. Το κείμενο προωθεί τον ολοκληρωτικό εξουκρανισμό και ότι η ουρανική γλώσσα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα του κράτους και την εκπαίδευση, ενώ η διδασκαλία στα Πανεπιστήμια θα γίνεται αποκλειστικά στα ουκρανική γλώσσα –με την εξαίρεση ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.
Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει επίσης να γίνονται αποκλειστικά στην κρατική γλώσσα. Οι θεατρικές παραστάσεις σε άλλες γλώσσες πρέπει να συνοδεύονται από υπότιτλους στην ουκρανική γλώσσα, το τιράζ των εφημερίδων σε άλλες γλώσσες δεν πρέπει να είναι περισσότερο από το τιράζ στην ουκρανική γλώσσα. Στη σφαίρα των υπηρεσιών επίσης γίνεται υποχρεωτική η χρήση της μίας κρατικής γλώσσας.
Η ρωσική γλώσσα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αποκλείεται εντελώς από όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο δεν θα επιτρέπεται καθόλου η ρωσική γλώσσα, ενώ στον τύπο δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνόλου Ο διευθυντής του κέντρου πολιτικών ερευνών και συγκρούσεων του Κιέβου Μιχαήλ Παγκρεμπίνσκι δήλωσε ότι αν το κοινοβούλιο ψηφίσει το νόμο, τότε θα κοπεί το κλαρί που κάθεται και το ίδιο, και αυτό θα οδηγήσει στο ότι εκτός από τις Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, θα εμφανιστούν και άλλες τέτοιες «Λαϊκές Δημοκρατίες».
Παράλληλα, κάθε προσπάθεια εισαγωγής στην Ουκρανία επίσημης πολυγλωσσίας προτείνεται να έχει την ίδια ποινική αντιμετώπιση με την κατηγορία για υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας της χώρας.
«Ο εθνικιστικός πυρετός είναι κακός σύμβουλος. Η λήψη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για την οριστική απώλεια του ουκρανικού Ντονμπάς για την Ουκρανία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι ρωσόφωνος πληθυσμός» σημείωσε ο Φραντς Κλίντσεβιτς, α΄αντιπρόεδρος της επιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια στη ρωσική δούμα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2005 στο Ντονιέτσκ τα ρωσικά ως γλώσσα επικοινωνίας τα χρησιμοποιούν το 93% του πληθυσμού και στο Λουγκάνσκ το 89%.
Ο Παγκρεμπίνσκι υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει το νομοσχέδιο. «Οι βουλευτές χρησιμοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία. Το εγχείρημα θα εμφανισθεί από την κυβερνώσα συμμαχία ως «υπεράσπιση από τον επιτιθέμενο», αλλά οι συντάκτες αγνοούν το γεγονός ότι περίπου 50% του πληθυσμού της Ουκρανίας προτιμά να μιλά στα ρώσικα.
Μέχρι τώρα στην Ουκρανία ισχύει ο νόμος που ψηφίστηκε επί Γιανουκόβιτς «Για τις βασικές αρχές της κρατικής γλωσσικής πολιτικής» . Χάρις σ’ αυτόν τον νόμο η ρωσική γλώσσα μπορεί να έχει το καθεστώς της περιφερειακής, εκεί όπου τη θεωρούν ως μητρική τους όχι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού (βάσει αυτού του νόμου τέτοιο καθεστώς μπορεί να ισχύει στις 13 από τις 24 περιφέρειες της Ουκρανίας). Το 2012 απόφαση για την αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας ως περιφερειακής πήραν η περιφέρεια της Οδησσού και τα δημοτικά συμβούλια του Χαρκόβου, Χερσώνας, Νικολάγιεφ, Ζαπαρόζιετς, και Ντιεπροπετρόβσκ.
Στην περιφέρεια του Ντιεπροπετρόβσκ τη ρωσική γλώσσα τη χρησιμοποιεί ως βασική το 72% του πληθυσμού, στο Ζαπαρόζιετς το 81%, και στην Οδησσού το 85%.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί εθνικιστές προσπάθησαν να καταργήσουν το περιφερειακό καθεστώς της ρωσικής γλώσσας αμέσως μετά τη νίκη της Μαϊντάν. Και στις 13 Ιανουαρίου το εθνικιστικό κόμμα «Σβομπόντα» ξεκίνησε μπροστά από το κτίριο του Συνταγματικού δικαστηρίου της Ουκρανίας στο Κίεβο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την κατάργηση του νόμου του Γιανουκόβιτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου