Ο Ναύαρχος Μ. Παναγιωτόπουλος [στελεχος των Ελλήνων για την Πατριδα] αναλύει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
"Η Αίγυπτος πέρασε από τη βουλή της έγκριση για επιχειρήσεις στη Λιβύη, σε περίπτωση που οι τούρκοι επιτεθούν στη Σύρτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ. Φοβάται ή έχει ήδη συμφωνήσει με τους τούρκους σε παρασκηνιακές συνομιλίες; Μόνο ένα πράγμα θα πω, βγαλμένο από τα μέσα μου, μετά από τόσα μνημόσυνα στο τάφο του φίλου, συμμαθητή μου και ήρωα Καραθανάση Χριστόδουλου: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΙΜΙΑ!"
Για να καταλάβουμε καλά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εις ό,τι αφορά στις βλέψεις της Τουρκίας, στις έρευνες που έχει εξαγγείλει ότι θα διεξάγει και στις εκατέρωθεν κινήσεις των ναυτικών μονάδων, θα δούμε την αντίστοιχη περίπτωση στην καθημερινότητά μας: ο Έλληνας έχει χτίσει το σπίτι του με κόπο και αίμα, αλλά δεν έχει καταθέσει τα τελευταία σχέδια του σπιτιού στην πολεοδομία. Ο γείτονάς του ο τούρκος, ένας νεόπλουτος με μυώδη σωματική διάπλαση και με μεγάλο μέσο στο Δήμο, θέλει να παίρνει νερό από το πηγάδι του Έλληνα. Πάει κάθε τόσο λοιπόν και μπαίνει με τσαμπουκά μέσα στην αυλή μας, με το δήμαρχο να του κάνει πλάτες. Λέει ότι ένα κομμάτι της αυλής είναι δικό του και είναι έτοιμος να πάρει νερό από το πηγάδι κοιτώντας τις αντιδράσεις του Έλληνα. Τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας?
Αυτή με δύο λόγια είναι η κατάσταση όχι μόνο σήμερα αλλά ολόκληρη την τελευταία περίοδο, με τον αναθεωρητή τούρκο να κάνει επίδειξη δύναμης και να εγείρει συνεχώς απαιτήσεις εις βάρος των Κυριαρχικών μας Δικαιωμάτων. Το θέμα με τους τούρκους είναι πάντοτε το ίδιο. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι τούρκοι, σημασία έχει τι κάνουμε εμείς, τι περιθώρια τους δίνουμε για να αναπτύξουν τον επεκτατισμό τους και πώς αντιμετωπίζουμε τις επιζήμιες για εμάς βλέψεις τους. Ο τούρκος από φύσεως δεν καταλαβαίνει από διεθνείς συνθήκες, κανόνες και δίκαιο. Όποτε μπορεί είναι "αναθεωρητής" και εγείρει απαιτήσεις παραφράζοντας τα ανωτέρω όπως τον βολεύει, ώστε να αποκτήσει νομιμοφάνεια στις διεκδικήσεις του. Τα μόνα μέσα που καταλαβαίνει ο τούρκος, είναι η δύναμη και η αποφασιστικότητα, εργαλεία που ο ίδιος συνεχώς αξιοποιεί.
Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις οι οποίες σίγουρα συνδέονται μεταξύ τους. Οι κυριότερες από αυτές επιγραμματικά είναι:
α. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που στρέφεται τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας και στην ενδυνάμωση του Ερτογάν ως σουλτάνου, όσο και προς το εξωτερικό, όπου μετρά το μέγεθος των αντιδράσεων.
β. Η 46η επέτειος από την αιματηρή εισβολή των τούρκων στην Κύπρο.
γ. Η ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να οδηγήσει την Ελλάδα στο επόμενο καταστροφικό μνημόνιο.
δ. Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
ε. Η μηδαμινή αντίδραση της ΕΕ κατά της Τουρκίας για το ρόλο της στη Λιβύη και τη στάση της ενάντια σε ναυτικές μονάδες της ΕΕ.
στ. Η πιθανή συζήτηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων στο επίπεδο των ευρωπαίων ηγετών, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
ζ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη, όπου η Τουρκία θέλει να επιδείξει την δύναμη και την αποφασιστικότητά της.
η. Η οικονομική κατάσταση και η ουσιαστικά μηδενική τουριστική κίνηση λόγω κορωνοιού.
Στις ακόλουθες δύο παρουσιάσεις φαίνονται η ΑΟΖ της Ελλάδας και η διεκδικούμενη από την Τουρκία ΑΟΖ, με την άκυρη συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Σάρατζ και την περιοχή των ερευνών που πιθανόν να διεξάγει το τουρκικό πλοίο ερευνών OrucReis.
ΑΟΖ Ελλάδος
Υποτιθέμενη ΑΟΖ Τουρκίας
Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Τουρκία έχει εκδώσει τη NAVTEX για την δέσμευση περιοχών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότιο-ανατολικά από το Καστελόριζο, έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμολογικές έρευνες, με το πλοίο Oruc Reis ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί μεγάλο τμήμα του στόλου της. Η Ελλάδα απάντησε ήδη ότι είναι παράνομη η NAVTEX της Τουρκίας και έχουμε και εμείς αναπτύξει στην περιοχή σημαντικό τμήμα του Στόλου μας. Η γνώμη του γράφοντος είναι ότι σίγουρα έχουμε εισέλθει σε φάση κρίσης με την Τουρκία, άσχετα με το αν αποπλεύσει τελικά για έρευνες το Oruc Reis από την Αττάλεια που βρίσκεται τώρα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση αυτή.
α. Άμεση οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο, ώστε να κατοχυρωθούν διεθνώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να ενωθεί de facto η Κύπρος με την Ελλάδα και να κλειστεί η Τουρκία στις ακτές της.
β. Κατάθεση στον ΟΗΕ, της ΑΟΖ της πατρίδας μας, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Ιταλία, θα οριοθετηθεί με την Κύπρο και επιπλέον αυτών της συνολικής ΑΟΖ (με Λιβύη, Αίγυπτο, Αλβανία και Τουρκία), όπως αυτή προβλέπεται για τα υπόλοιπα θαλάσσια τμήματά μας από το Διεθνώς αναγνωρισμένο Δίκαιο της Θάλασσας, όπου όλα τα νησιά (πχ σύμπλεγμα Μεγίστης- Καστελόριζο) έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, χωρίς εκπτώσεις, ερμηνείες και τροποποιήσεις.
Επιπλέον, αφού αυτά που αναγνωρίζει η Τουρκία είναι η Δύναμη και η αποφασιστικότητα, αυτά τότε πρέπει να χαρακτηρίζουν και τις κινήσεις μας στην παρούσα κρίση. Η Αίγυπτος πέρασε από τη βουλή της έγκριση για επιχειρήσεις στη Λιβύη, σε περίπτωση που οι τούρκοι επιτεθούν στη Σύρτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ. Φοβάται ή έχει ήδη συμφωνήσει σε παρασκηνιακές συνομιλίες; Οι αντιδράσεις της στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι μηδενικές,oι τούρκοι ακόμη τρέμουν από τις βαρυσήμαντες δηλώσεις μας.
Αθήνα 22 Ιουλίου 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου