Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΡΑΜΙΡΟ ΛΕΝΤΕΣΜΑ ΡΑΜΟΣ


Ο Ραμίρο Λεντέσμα γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1905 στη Θαμόρα. Ήταν ένας χαρισματικός φοιτητής και αργότερα πτυχιούχος της φιλοσοφίας ,των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
Η είσοδος του στην πολιτική ζωή, έγινε με την έκδοση του περιοδικού «Κατάκτηση του κράτους» (14 Μαρτίου 1931).
Στις 25 Ιουλίου (1931) η έκδοση του περιοδικού ανεστάλη . Ο Λεντέσμα δεν αποθαρρύνεται και σύντομα ανακοινώνει την ίδρυση της συνδικαλιστικής εθνικιστικής οργάνωσης J.O.N.S .
Όπως αναμένονταν η σύγκρουση με τους αναρχοσυνδικαλιστές και τα μαρξιστικά συνδικάτα ήρθε γρήγορα . Να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή στην Ισπανία η δύναμη των αναρχικών ήταν μεγάλη.
Η J.O.N.S υποστήριζε την ενότητα του Ισπανικού λαού , τον σεβασμό στην θρησκευτική παράδοση και την επιτακτική ανάγκη της κοινωνικής- οικονομικής επανάστασης προς όφελος των εργαζομένων.
Τον Οκτώβριο του 1933 συμμετέχει στην ιδρυτική διακήρυξη της Falange στο θέατρο << Κομμέντια>>, στη Μαδρίτη και στις 11 και 12 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει το Εθνικό Συμβούλιο της J.Ο.Ν.S για να συζητηθεί η δυνατότητα ενοποίησης με την Falange. Η ενοποίηση γίνεται αποδεκτή .
Την αρχηγία αναλαμβάνει η τριανδρία των Λεντέσμα , Πρίμο ντε Ριβέρα και Ρουϊζ Άλντα . Σύντομα όμως άρχισαν οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ του Πρίμο ντε Ριβέρα και του Λεντέσμα Ράμος . Με το πέρασμα του χρόνου επήλθε η ρήξις !
Το 1935 ο Λεντέσμα επιχείρησε να δημιουργήσει ξανά την JONS, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να έχει επαρκή αριθμό μελών, ενώ το αντίθετο συνέβαινε με τα στελέχη της Falange.
Μερικές ημέρες μετά την εξέγερση της 18ης Ιουλίου 1936, συνελήφθη μαζί με άλλους συναγωνιστές του και εκτελέστηκε στην Αραβάκα στις 29 Οκτωβρίου 1936. Του απονεμήθηκε μετά θάνατο , ο ασημένιος φοίνικας του Κινήματος.
Ο Ραμίρο Λεντέσμα Ράμος ήταν μια επαναστατική προσωπικότητα της εποχής του . Αγωνίστηκε για τα Εθνικά ιδανικά της Ισπανίας και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την νεολαία της χώρας του .
Αύριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου η νεολαία της Falange θα τιμήσει την μνήμη του εθνικιστή ήρωα στο κοιμητήριο της Αραβάκα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...