Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.ΛΑ.Μ. ΣΤΗΝ << ΣΗΜΕΡΙΝΗ >>



Στέλεχος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου,
απαντά ότι οι Έλληνες Κύπριοι είναι εθνικιστές και η Κύπρος δεν κινδυνεύει από αυτούς,
αλλά από τον τουρκικό επεκτατισμό και από τον πολιτικό ραγιαδισμό.



Το στέλεχος του Ε.ΛΑ.Μ. Χρίστος Χρίστου που παρουσίασε επώνυμα τις θέσεις του «Μετώπου» για πρώτη φορά σε διάσκεψη Τύπου το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, παραμονή της πολυσυζητημένης διαδήλωσης της περασμένης Κυριακής, μας είπε ότι είναι 29 χρονών, σπούδασε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους και τις πεποιθήσεις της οργάνωσης.

Γιατί δεν προβάλλετε την ταυτότητα των στελεχών σας;
Γιατί κάποιοι στοχοποιούν τον πολιτικό μας χώρο. Επίσης δεν έχουμε πολιτικές φιλοδοξίες για προβολή, προωθούμε τις ιδέες μας που είναι για μας το πιο σημαντικό, δουλεύουμε χωρίς να προβάλλουμε ατομικά κανέναν. Είμαστε όλοι στρατιώτες για το σκοπό μας. Όμως, έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο, έχουμε Ομάδα Ηγεσίας. Τα ονόματά μας υπάρχουν στα επίσημα έντυπα του κινήματος. Συμμετείχαμε στις ευρωεκλογές με δύο επώνυμους εκπροσώπους μας. Δεν κρυβόμαστε από κανέναν, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που πιστεύουμε.

Οι αντίπαλοί σας υποστηρίζουν ότι δεν έχετε δικαίωμα διαδήλωσης, γιατί είστε φασίστες και αποτελείτε κίνδυνο για τη δημοκρατία…
Νομίζω ζούμε σε μια δημοκρατία και δεν είναι αυτοί οι κύριοι που διασφαλίζουν τη νομιμότητα. Υπάρχει επίσημο κράτος, υπάρχει Αστυνομία και αυτή θα το χειριστεί. Εμείς είμαστε Έλληνες Κύπριοι εθνικιστές και η Κύπρος δεν κινδυνεύει από εμάς αλλά από τον τουρκικό επεκτατισμό και από τον πολιτικό ραγιαδισμό. Δεν θεωρούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Έχουμε σταθερή δημοκρατία και θα συνεχίσει να υπάρχει, γι’ αυτό κι εμείς κινούμαστε στα πλαίσια της δημοκρατίας. Τη δημοκρατία δεν είμαστε εμείς που την καταλύουμε, άλλοι την καταλύουν απαγορεύοντας σε εμάς να κάνουμε μια εκδήλωση. Εμείς δεν απαγορεύσαμε σε κανένα να κάνει οτιδήποτε. Σε αυτό το σημείο αναφέρω ότι η συμμετοχή του κ. Συλικιώτη, υπουργού της κυβέρνησης ενός κράτους που θεωρείται δημοκρατικό, σε εκδήλωση για απαγόρευση εκδήλωσης άλλων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μας μόνο δημοκρατικό δεν είναι.

Ο Χίτλερ, ο Γρίβας και ο Μεταξάς

Είστε ρατσιστές;
Αν το να αγαπάς την πατρίδα σου σημαίνει είσαι ρατσιστής φασίστας ή εθνικιστής, τότε ναι είμαστε.

Έχετε το Γρίβα, το Μεταξά και το Χίτλερ ως πρότυπα;
Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι έχουμε ως πρότυπό μας το Χίτλερ. Για μας ως Έλληνες εθνικιστές, ο Χίτλερ αποτελεί μέρος της σύγχρονης ιστορίας και μόνο. Ποτέ δεν δηλώσαμε ότι υμνούμε το Χίτλερ. Το Χίτλερ θα τον κρίνει η Ιστορία.

Πιστεύεις δεν τον έκρινε ακόμα;
Τον έκρινε η Ιστορία. Εμείς ποτέ δεν δηλώσαμε ότι είμαστε υμνητές του. Το Γρίβα τον τιμούμε βεβαίως γιατί έκανε ένα αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε. Θεωρούμε ότι ο αγώνας του στην ΕΟΚΑ 1955-59 μέχρι και το θάνατό του το 1973 ήταν αγώνας δίκαιος υπέρ του ελληνισμού. Όσον αφορά το Μεταξά, στην ουσία το «Όχι» το είπε ο Μεταξάς που παρέλαβε έναν ελληνικό στρατό διαλυμένο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέσα σε τέσσερα χρόνια έκανε το θαύμα της Πίνδου.

Η συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή

Με ποιες ευρωπαϊκές οργανώσεις συνεργάζεστε;
Έχουμε συνεργασία με αρκετά ευρωπαϊκά εθνικιστικά κινήματα με ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και ρωσικά που λειτουργούν νόμιμα στις χώρες τους. Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με τη Χρυσή Αυγή, αφού κάποια προβλήματα είναι πανευρωπαϊκά και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Ένα από αυτά είναι η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα εθνικιστικά κινήματα είμαστε εναντίον της ένταξης της Τουρκίας. Όσο για τη Χρυσή Αυγή, είναι στην Ελλάδα νόμιμο κίνημα, έχει κατέλθει στις πρόσφατες ευρωεκλογές και συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, αντιθέτως θεωρούμε ότι οι Έλληνες εθνικιστές της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να συνεργάζονται, πρέπει να έχουν επαφή. Κάτι αντίστοιχο κάνουν τα κόμματα π.χ. το ΑΚΕΛ που συνεργάζεται με το Κ.Κ. Ελλάδος, ο ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία κλπ.

Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς ότι στρέφεστε ενάντια στη δημοκρατία και όχι μόνο ενάντια στους ξένους και ότι υποστηρίζετε παλιές παράνομες οργανώσεις όπως η ΕΟΚΑ Β΄;
Αυτοί οι κύριοι μπορούν να λεν ό,τι θέλουν. Εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε. Έχουμε συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, έχουμε καταθέσει το καταστατικό μας στον Έφορο Σωματείων, είμαστε νόμιμη οργάνωση, δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν το φρόνημα. Κάνουν για μας παραπληροφόρηση για να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη. Προσπαθούν να μας αφαιρέσουν οποιοδήποτε βήμα στα ΜΜΕ και να δημιουργήσουν μια κακή εικόνα για το τι είναι οι εθνικιστές. Δεν είμαστε παρακρατικοί, προσπαθούμε με νόμιμους τρόπους να εκφράσουμε αυτά που πιστεύουμε. Όσο για την ΕΟΚΑ Β΄ στοχοποιήθηκε μετά το πραξικόπημα και την εισβολή ως πολιτικός χώρος, ενώ κάποια μέλη της ήταν αγνοί πατριώτες - δεν λέμε ότι δεν είχε μέλη τυχοδιώκτες, διαλυτικά στοιχεία κλπ. Πιστεύουμε ότι η δράση της μέχρι το 1973 ήταν δικαιολογημένη. Το θέμα για μας δεν είναι τι έγινε όταν και οι δύο πλευρές πήραν τα όπλα, αλλά τι προηγήθηκε για να καταλήξουν εκεί.

Κατηγορείστε ότι μέλη σας επιτέθηκαν και κτύπησαν αλλοδαπούς πάνω σε ρατσιστική βάση. Τι λέτε γι’ αυτό;
Για το ΕΛΑΜ το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί στον πολιτικό τομέα. Το να χτυπήσεις λαθρομετανάστες και να δημιουργήσεις επεισόδια σε βάρος τους δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ξεκαθαρίζουμε ότι κανένα μέλος μας δεν έχει συλληφθεί ή καταδικαστεί για τέτοια επεισόδια.

Γιατί οργανώνετε στρατιωτικές ασκήσεις για τα μέλη σας;
Πιστεύουμε ότι η νεολαία πρέπει να μείνει μακριά από ναρκωτικά, να γυμνάζεται και να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πατρίδα της. Γίνονται λοιπόν εξορμήσεις - στην ουσία εκδρομές - στα βουνά και όχι στρατιωτικές ασκήσεις, στη διάρκεια των οποίων τα μέλη μας γνωρίζουν καλύτερα την Κύπρο, πορεύονται σε μέρη που δεν έχουν ξαναπάει, γνωρίζουν τον τόπο τους, γυμνάζονται μέσα στη φύση. Δε νομίζω αυτό να είναι κακό.
Το 1974 υπήρχε παρόμοιο σκηνικό διχασμού με κάθε πλευρά να μονοπωλεί τον πατριωτισμό...
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι σήμερα ξεπουλούμε τα πάντα στο βωμό της επαναπροσέγγισης, της ειρηνικής συμβίωσης. Το κράτος πρέπει να λάβει τα μέτρα του για να μην αναγκαστούν πολίτες να το κάνουν.

Είμαστε ένας τόπος που υπέφερε από τη βία και γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία για την εμφάνιση οργανώσεων σαν το Ε.ΛΑ.Μ…
Για να μην υπάρχει βία, πρέπει να εκλείψουν οι παράγοντες που τη δημιουργούν. Έχουμε παράγοντες που θα δημιουργήσουν βία. Ή τους σταματάς με πολιτικά μέσα, ή κάποια στιγμή το ηφαίστειο θα εκραγεί. Νομοτελειακά εκεί θα οδηγηθούμε. Στη διαδήλωσή μας της Κυριακής συμμετείχαμε 150 νέοι άνθρωποι. Οι πλείστοι που μας καταδικάζουν είναι πάνω από 50 χρονών. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούν; Υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κάποιο δίκιο σε αυτό που λέμε;

«Να κλείσουν τα οδοφράγματα»

Ποια είναι η βασική σας θέση στο ζήτημα της μετανάστευσης;
Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο απαιτούμε άμεση εφαρμογή των νόμων, απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών και τον επαναπατρισμό όσων μεταναστών έληξαν οι άδειες παραμονής τους. Να παραμείνει το αναγκαίο εργατικό δυναμικό που θα ορισθεί επί ποσοστού και επί αριθμού, ώστε να μην επηρεάζει τα πληθυσμιακά δεδομένα. Να κλείσουν τα οδοφράγματα και να υπάρχει αυστηρότερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής που είναι η πιο εύκολη δίοδος πρόσβασης μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές. Να αναβαθμιστεί η Λιμενική Αστυνομία για αποτροπή εισόδου από τη θάλασσα. Να υπάρχει στενότερη συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό FRONTEX που έχει αναλάβει και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία και να σταματήσει να χορηγείται άδεια σε όσους ζητούν πολιτικό άσυλο. Τέλος θεωρούμε μεγάλη πρόκληση τη στιγμή που πολλοί συμπατριώτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, να δίνονται τεράστια ποσά για τη συντήρηση των παράνομων μεταναστών. Οι ξένοι στην Κύπρο και γενικά στην Ευρώπη είναι πλέον αναγκαίο κακό. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ξένων που έρχονται νόμιμα να δουλέψουν έχουν περάσει από ιατρικές εξετάσεις, έχουν νόμιμα χαρτιά και θα επαναπατρισθούν με τη λήξη της άδειας εργασίας τους. Είμαστε εναντίον του λαθραίου ξένου που έρχεται ανεξέλεγκτος από τα κατεχόμενα, χωρίς ιατρικό ιστορικό, με σκοτεινούς σκοπούς - μην ξεχνάς ότι οι πλείστοι είναι μουσουλμάνοι και ως μουσουλμάνοι έχουν ορκιστεί στο «τζιχάντ», τον «ιερό πόλεμο».

Τα ρόπαλα, οι λέξεις και το μισοφέγγαρο

Συζητήθηκε πολύ η μεταφορά ροπάλων στη διαδήλωσή σας…
Αυτό που έχει σημασία είναι η συνεργασία μας με την Αστυνομία και η τάξη και πειθαρχία των μελών μας.

Αυτή η τάξη και πειθαρχία είναι απειλητική για τον μέσο Κύπριο…
Δεν θα απολογηθούμε επειδή έχουμε πειθαρχία. Δεν είναι το ρόπαλο και η στρατιωτική πειθαρχία που προκαλεί το δέος και το φόβο. Το φόβο τον προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα, μετά την πλύση εγκεφάλου για την πολυπολυτισμικότητα, τον ραγιαδισμό, την ειρηνική συμβίωση, υπάρχουν άτομα πιστά σε αρχές και ιδέες που μας δίδαξαν οι γονείς και η παράδοσή μας. Λέτε ότι τούς ενοχλούν τα ρόπαλα. Οι 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες δεν τους ενοχλούν; Το μισοφέγγαρο στον Πενταδάκτυλο δεν τους ενοχλεί; Τα 400 τουρκικά άρματα μάχης δεν τους ενοχλούν;

Τα ρόπαλα τούς ενοχλούν γιατί θεωρούν ότι στρέφονται εναντίον τους και όχι εναντίον των Τούρκων...
Νομίζω παίζουμε με τις λέξεις.
Εμένα η δουλειά μου είναι οι λέξεις και οι λέξεις έχουν τεράστια σημασία όπως ξέρετε…
Μας καλλιέργησαν ως λαό να μην έχουμε αντιστάσεις. Στα σχολεία καταργήθηκε το «δεν ξεχνώ». Η Ιστορία ξαναγράφεται. Όταν απέναντι έχεις 40 χιλιάδες στρατό και ως Έλληνες μας καλλιεργούν την ηττοπάθεια, ποιος θα σταθεί αύριο να πολεμήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...