Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Όπως όλοι γνωρίζουμε το "Εθνικό" Συμβούλιο συνεδριάζει αυτές τις μέρες για να εξετάσει τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν στο Κυπριακό. Οι εξελίξεις αυτές είναι αρκετά επικίνδυνες για την πατρίδα μας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πέσουμε στις παγίδες που μας στήνουν κάποιοι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Οι εξελίξεις αυτές είναι η εκλογή Έρογλου στις ψευδοεκλογές των κατεχομένων από την μια και από την άλλη η προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας τις πάρουμε λοιπόν με την σειρά.

Η εκλογή Έρογλου έφερε στην εξουσία το κομμάτι εκείνο των Τουρκοκυπρίων, το οποίο οι εδώ επαναπροσεγγιστές έτειναν να ξεχνούν και να αποσιωπούν όταν μιλούσαν για την άλλη πλευρά. Πλέον υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι μια «λύση» είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λόγω των θέσεων Έρογλου. Αυτή η εκτίμηση βέβαια μας δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Πιστεύουμε πως η Άγκυρα έχει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον έλεγχο της κατάστασης στα κατεχόμενα και δεν πρόκειται να αφήσει τον Έρογλου να την εμποδίσει αν στα σχέδια της βρίσκεται η επιθυμία να λύσει το Κυπριακό με ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό του σχεδίου Ανάν. Σε αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να προσέξουν οι διαπραγματευτές μας, να μην πέσουν στην παγίδα που έπεσε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος, πιστεύοντας πως ο Ραούφ Ντενκτάς θα τορπίλιζε τις διαπραγματεύσεις, αποδέχτηκε στις αρχές του 2004, τις συνομιλίες, το Μπούργκενστοκ και την επιδιαιτησία.

Στην επόμενη εξέλιξη για το απευθείας εμπόριο, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και η ευθύνη πέφτει εξ’ ολοκλήρου πάνω στην πλευρά μας. Ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν μας ενημέρωσαν απευθείας για την πρόθεσή τους να φέρουν προς ψήφιση τον κανονισμό, έπρεπε τα διπλωματικά σώματα Ελλάδας και Κύπρου να μην πιαστούν στον ύπνο.

Με το απευθείας εμπόριο ψευδοκράτους-Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο αναβαθμίζεται σημαντικά, ενώ θα αποκτήσει και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ώθηση. Με επακόλουθη μείωση της ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι λοιπόν ένα μέσο πίεσης προς την πλευρά μας για να μας κάνουν να δεχτούμε ένα σχέδιο το οποίο δεν θα είναι προς τα συμφέροντα του Ελληνισμού της Κύπρου.

Η θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) σε αυτές τις εξελίξεις είναι η ακόλουθη. Για την εκλογή Έρογλου και τις περαιτέρω ενέργειες στις διαπραγματεύσεις θεωρούμε πως δεν πρέπει πέσουμε στην παγίδα ότι ο αδιάλλακτος Έρογλου θα μας σώσει από τις συνομιλίες και πως η πολιτική "ηγεσία" δεν πρέπει να αυτοπαγιδευθεί σε μια διεθνή διάσκεψη. Εμείς έχουμε να προτείνουμε, ως θέσεις αρχής, το πάγωμα των συνομιλιών, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και την άμεση απεμπλοκή της πλευράς μας από οποιαδήποτε λογική ομοσπονδιακής λύσης.

Για τον κανονισμό απευθείας εμπορίου-Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κατεχόμενα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την παραπομπή του προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, θα πρέπει να δοθεί πολιτική μάχη στο ευρωκοινοβούλιο για την καταψήφισή του. Εκεί θα δούμε και ποιες πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή, είναι φίλα προσκείμενες προς τον αγώνα μας. Είμαστε σίγουροι πάντως πως οι πολιτικοί φίλοι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στην Ευρώπη, θα είναι εξ’ ορισμού εναντίον αυτού του κανονισμού…

Οι συγκυρίες για τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι δύσκολες αυτή την ώρα. Δεν πρέπει λοιπόν με νέους λανθασμένους χειρισμούς να βρεθούμε σε δυσχερέστερη θέση. Ελπίζουμε να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιωθούμε για τις δυσοίωνες προβλέψεις μας.

Κωνσταντίνος Δημητρίου

ΣΤΕΛΕΧΟΣ Ε.ΛΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...