Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Αποκάλυψη 77σέλιδου ντοκουμέντου για το Κυπριακό επιβεβαιώνει τη πρόθεση Χριστόφια για διάλυση της Εθνικής Φρουράς


h
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε συμφωνήσει σε εκ περιτροπής προεδρία και διάλυση της Εθνικής Φρουράς.
Αληθής αποδείχθηκε η αποκάλυψη του επικεφαλής του τουρκοκυπριακού αριστερού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» İzzet İzcan ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Derviş Eroğlu κείμενο στο οποίο περιγράφονταν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις στις διαπραγματεύσεις της περιόδου 2008-2012 που είχε με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο İzcanκ μίλησε για το έγγραφο αυτό σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε την Πέμπτη το πρωί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Την ύπαρξη του διαβαθμισμένου εγγράφου και την αποστολή του στην ελληνοκυπριακή πλευρά παραδέχθηκε λίγες ώρες αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αλλά και την έντονη αντίδραση των κυπριακών κομμάτων. Τα βασικά σημεία του εγγράφου που  αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η οποία αναφέρει ότι κατέχει το έγγραφο που φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό» (ολόκληρο εδώ). Το έγγραφο καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια και παρουσιάζει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού.

Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση Χριστόφια για τις τέσσερις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. ελευθερία διακίνησης, προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ελληνοκυπριακή πλευρά «συμφωνεί καταρχήν για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους» εκφράζοντας, όμως, την ανάγκη να διαβουλευτεί για το θέμα αυτό πρώτα με την Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ, ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό το θέμα θα διευθετηθεί από την Ένωση. Τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται, θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων (εποίκων), που κατοικούν στο βορρά πριν τη λύση. Σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στην άλλη συνιστώσα πολιτεία/ομόσπονδη μονάδα υπό τον όρο συμφωνημένων περιορισμών.
Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων (συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές). Οι κάτοχοι «εσωτερικής ιθαγένειας» θα ασκούν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα ψηφίζουν για τη Γερουσία με βάση την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην κατοικία δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.
Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, φαίνεται να διαφωνούν στο κεφάλαιο για το εδαφικό αφού γίνεται αναφορά μόνο σε σχέση με την ανάγκη να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές και στοιχεία παραπέμποντας στην για περαιτέρω συζήτηση στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Διαφωνίες υπάρχουν, τέλος, και στο θέμα των εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας και αποχώρηση των στρατευμάτων και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά τη συνέχισή τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα προστατεύουν τόσο το ομόσπονδο όσο και το συνιστών κράτος.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας» καθώς και όλων των δυνάμεων εφεδρείας. Η κύρια διαφωνία στο ζήτημα ήταν η θέση Χριστόφια υπέρ της πλήρους απόσυρση των Ελλαδικών και Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ενώ η πλευρά Derviş Eroğlu τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού τους που θα σήμαινε τη συνέχιση της ισχύος του καθεστώτος εγγυητριών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου προέβλεπε την ίδρυση τριμερούς Στρατηγείου Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο οποίο θα υπαγόταν το Ελληνικό στρατωτικό τμήμα με 950 άνδρες (ΕΛΔΥΚ) και το τουρκικό με 650 (ΤΟΥΡΔΥΚ).
Έξαλλος ο Αναστασιάδης με τον ειδικό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Έξω φρενών είναι σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τους χειρισμούς του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Alexander Downer. Ο N. Αναστασιάδης, μάλιστα, φέρεται να έχει στείλει σχετική επιστολή στον Ban Ki-moon καταγγέλλοντας τις ενέργειες του Downer. Tην οργή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε το γεγονός ότι η καθυστέρηση της υποβολής τον άφησε έκθετο στα μάτια των προέδρων των υπολοίπων κομμάτων που διαμαρτύρονται ότι δεν ενημερώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...