Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Ανεπιτυχής απόπειρα στρατολόγησης Ρώσου πράκτορα στη CIA


Η διπλωματική ταυτότητα του Ryan Christopher Fogle.
Η διπλωματική ταυτότητα του Ryan Christopher Fogle που αποπειράθηκε να στρατολογήσει στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που υπηρετεί στο βόρειο Καύκασο.
H Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε την προσαγωγή διπλωματικού υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα στρατολόγησης στελέχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη CIA. Σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB, πρόκειται για τον Ryan Christopher Fogle, τρίτο γραμματέα της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας, ο οποίος οδηγήθηκε για ανάκριση και στη συνέχεια παραδόθηκε σε αντιπροσωπεία της πρεσβείας λόγω διπλωματικής ασυλίας. 

 Στην κατοχή του Fogle βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, υλικά μεταμφιέσεως καθώς και μονοσέλιδη δακτυλογραφημένη επιστολή με οδηγίες για την στρατολόγηση του Ρώσου αξιωματικού. Το έγγραφο αναφερόταν σε αμοιβή $100,000 για την πρώτη επαφή με αντικείμενο “πιθανές προοπτικές συνεργασίας” και υποσχόταν αμοιβή μέχρι $1 εκατ. ετησίως για μακροχρόνια παροχή πληροφοριών. Η επιστολή καλούσε το Ρώσο υποψήφιο προς στρατολόγηση να επικοινωνήσει “μαζί τους” μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης. Συγκεκριμένα, του ζητούσε να δημιουργήσει λογαριασμό Gmail με ψευδή στοιχεία σε κάποιο internet cafe ή χώρο με wi-fi δίκτυο και την αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση unbacggdA@gmail.com. Στην επιστολή υπογραμμίζεται να μη χρησιμοποιήσει κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία επικοινωνίας, όπως αριθμούς τηλεφώνου, ηλεκτρονικές ή ταχυδρομικές διευθύνσεις και να αναμένει απάντηση σε μία εβδομάδα. Παράλληλα υπήρχε η συμβουλή να μη χρησιμοποιήσει προσωπική συσκευή (laptot, κινητό ή tablet) αλλά να αγοράσει νέα με μετρητά.
Ο Αμερικανός πρέσβης Michael McFaul καλείται αύριο για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κήρυξε τον Aμερικανό διπλωματικό υπάλληλο ως persona non grata κι απαίτησε την αποχώρησή το συντομότερο δυνατόν από τη χώρα. Εντύπωση προκαλεί πάντως η ενέργεια της Μόσχας να δώσει εκτενή δημοσιότητα στο θέμα, παρουσιάζοντας πλήρες οπτικοακουστικό υλικό από την επιχείρηση της σύλληψης. Κατά πληροφορίες, η απόπειρα στρατολόγησης σχετίζεται με την βομβιστική επίθεση της Βοστώνης καθώς ο 29χρονος Ryan C. Fogle προσέγγισε Ρώσο ειδικό σε θέματα αντιτρομοκρατίας που υπηρετούσε στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.
Η στιγμή της σύλληψης του Ryan C. Fogle από την ρωσική υπηρεσία αντικατασκοπείας το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.
Η στιγμή της σύλληψης του Ryan C. Fogle από την ρωσική υπηρεσία αντικατασκοπείας το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.
Ο Ryan C. Fogle στα γραφεία της FSB.
Ο Ryan C. Fogle στα γραφεία της FSB.
Tα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου.
Tα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου. Κάτω δεξιά, διακρίνεται η RFID Shield από αλουμίνιο για την αποτροπή κακόβουλης ανάγνωσης και υποκλοπής δεδομένων από κάρτες που χρησιμοποιούν μαγνητοταινία.
Tα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου.
Tα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου.
δδ
Δελτίο εισόδου του Ryan C. Fogle στην αμερικανική πρεσβεία.
Tα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου.
Η επιστολή με οδηγίες για τη στρατολόγηση που βρέθηκε στην κατοχή του Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΛΟΧΑΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΜΠΟ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωνσταντίνος Α. Δημητριάδης Αποφάσισα να αναφερθώ σήμερα σε έναν Έλληνα που μπροστά του ο Αμερικάνος Ράμπο φαντάζει ως «προσκοπάκ...