Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Φανατικοί μουσουλμάνοι «πολιορκούν» την Αγιά Σοφιά και ο Ερντογάν ετοιμάζεται για παντουρκική ομιλία στη Βοσνία


Όπως συνέβη και πέρυσι, έτσι και φέτος χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μαζική προσευχή μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά. Καθώς πλησιάζει η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαίου, οι Τούρκοι παρουσίασαν ένα ακόμη «σόου».

Το ραντεβού είχε δοθεί στις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (σ.σ. ώρα Ελλάδος) και όπως φαίνεται από τις αμέτρητες αναρτήσεις στα social media, η ανταπόκριση ήταν μαζική.
Κάτι που φυσικά κάνει τον Ερντογάν να… τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία…
Αναπαράσταση της Άλωσης!
Από χθες, υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν πως μετά την προσευχή, θα γίνει… αναπαράσταση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Το «ραντεβού» αυτό έχει δοθεί για τις 17:00 το απόγευμα, στο στάδιο Kocaeli Alaettin Kurt.
Το κάλεσμα…
Η Ένωσης Νεολαίας Ανατολίας και συγκεκριμένα το παρακλάδι της στην περιοχή Ντενιζλί, ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιήσουν προσκύνημα και προσευχή στην Αγιά Σοφιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 565 ετών από την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς μουσουλμάνους, το 1453.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Hamza Öztürk, ανέφερε ότι θα γίνει αναπαράσταση της κατάληψης, στο στάδιο Kocaeli Gebze Alaettin Kurt, στην περιοχή Γκεμπζέ, έξω από την Πόλη, μετά την πρωινή προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
«Η εκστρατεία της Κωνσταντινούπολης, πριν από 565 χρόνια, είναι το πιο όμορφο παράδειγμα του Ισλάμ, δηλαδή η νίκη επί της Δύσης, στη Δύση», είπε.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας της ισλαμικής γεωγραφίας. Η Παλαιστίνη, η Βοσνία, η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, η Ερυθραία, οι Μόρο (μουσουλμάνοι των Φιλιππίνων), το Αράκαν (περιοχή της Μυανμάρ όπου βρίσκονται Ροχίνγκια μουσουλμάνοι) και πολλοί άλλοι καταπιεσμένοι άνθρωποι και χώρες του κόσμου είχαν πάντα ελπίδα τους στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Öztürk.
«Μετά την πρωινή προσευχή στην Αγία Σοφία θα πραγματοποιήσουμε διάφορες δραστηριότητες στο στάδιο Kocaeli Gebze Alaettin Kurt, στις 12 Μαΐου, το Σάββατο το πρωί, ως μέλη του Εθνικού Ιδρύματος Νεολαίας και της Ένωσης Νεολαίας Ανατολίας, με λεωφορεία από το Denizli. Θα συναντηθούμε στην πλατεία Αγίας Σοφίας για πρωινή προσευχή στις 04.00. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων που είναι η κατάκτηση της συνείδησης και της αγάπης στην καρδιά, θα κάνουμε πρωινή προσευχή σε αυτή την πλατεία».
Ο Öztürk, ο οποίος είπε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό σύμβολο για τον ισλαμικό κόσμο, δήλωσε: «Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που υπήρξε σύμβολο για την υπεροχή της Δύσης. Το ίδιο το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Η πολιορκία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Η ανάμνηση της αγάπης του İlay-i kelimetullah (ο πόλεμος για τον Αλλάχ, ενάντια σε όσους αρνούνται τον Αλλάχ). Είναι το στέμμα της παρουσίας του Ισλάμ στην Ευρώπη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η πιο συναρπαστική πόλη του Ισλάμ. Είναι η βάση του Μωάμεθ».
«Η Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών παράνομα το 1934, βρίσκεται σε κατάσταση θλίψης για πολλά χρόνια. Όλοι όσοι συνδέουν την Αγία Σοφία με αυτήν τη γεωγραφία και αυτή η γεωγραφία με την κατανόηση της μοίρας ενός πολιτισμένου πολιτισμού αισθάνεται αυτή την ηρεμία στην καρδιά του», είπε και τόνισε ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δείχνει τι μπορεί να καταφέρει ένας πιστός διοικητής με τους πιστούς του στρατιώτες.
Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά στις 4,2374 λίρες και ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ και στα πλαίσια "πόλωσης" των εκλογών κινητοποίηση έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας ενόψει της ομιλίας Ερντογάν στο Σεράγεβο στις 20 Μαΐου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα μιλήσει ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου στη χώρα του στους «τούρκους της διασποράς» στη Βοσνιακή πρωτεύουσα. Ήδη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που υπάρχει τουρκικό στοιχείο παρατηρείται μεγάλη κινητοποίηση από τους μηχανισμούς του Ταγίπ Ερντογάν για μια συγκέντρωση που θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως «απάντηση» της Άγκυρας στην άρνηση των ευρωπαίων να γίνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις του τούρκου Προέδρου, ενώ θα αποτελεί και «επίδειξη ισχύος» του Σουλτάνου στον βαλκανικό χώρο.
Αντίστοιχη κινητοποίηση υπάρχει και στη χώρα μας, έστω και αν προς το παρόν δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.
Όπως, πάντως, είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», έχει συμπληρωθεί ένα πούλμαν που θα μεταφέρει από τη Θράκη μουσουλμάνους για τη συγκέντρωση Ερντογάν, ενώ εντείνεται η κινητοποίηση από το τουρκικό προξενείο στην περιοχή προκειμένου να αυξηθεί κατά πολύ η συμμετοχή.
Το καθεστώς Ερντογάν ωστόσο δεν έχει βρει ακόμα ανταπόκριση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που παρακολουθεί από μακριά τις διεργασίες στην Άγκυρα, ενώ στενοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου θεωρούν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η μειονότητα είναι … «κρυπτογκιουλενιστές».
Στο Σεράγεβο πάντως αναμένεται να μεταβούν και τούρκοι πολίτες που ζουν στην Αθήνα ενώ για τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου θα στηθούν στη χώρα μας κάλπες στην πρεσβεία της Άγκυρας και στο προξενείο της Κομοτηνής προκειμένου να ψηφίσουν οι τούρκοι πολίτες της χώρας μας.
Τέλος έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αυτό πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
"Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί το momentum" τόνισε ο Αλμπαϊράκ, μιλώντας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενεργειακής και μεταλλευτικής πολιτικής.
Οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει τριβές τους τελευταίους μήνες μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...