Δεν πήγε για λύτρα στη Ζυρίχη η Φωτεινή
του Άδωνη Παλληκαρίδη
Εξοργισμένη η οικογένεια Παπαδόπουλου, από όσα αναληθή γράφτηκαν χθες στην εφημερίδα «Πολίτης», ειδησεογραφικά και αρθρογραφικά.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Παραδίδω την εφημερίδα «Πολίτης» στην κρίση του λαού
Άηθες δημοσίευμα του πολίτη, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η Φωτεινή Παπαδοπούλου να μετέβη στη Ζυρίχη δήθεν για να διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς της σορού του συζύγου της, τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, την καταβολή λύτρων, προκάλεσε την οργή της οικογένειας Παπαδόπουλου.
Η εφημερίδα «Πολίτης» χθες όχι μόνο ειδησεογραφικά αλλά και σε σχόλια και άρθρα τοποθετήθηκε με τρόπο προσβλητικό για τον εκλιπόντα ηγέτη.
Γνωρίζουν για το ταξίδι της μητέρας μου
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κληθείς από τη «Σ» να πει αν όντως η μητέρα του πήγε στη Ζυρίχη για οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με την υπόθεση της κλοπής της σορού, δήλωσε:
«Δεν κατανοώ γιατί η συγκεκριμένη εφημερίδα, παρόλο που γνωρίζει την πραγματικότητα, αφήνει υπονοούμενα για το ταξίδι της μητέρας μου στη Ζυρίχη. Η μητέρα μου πήγε στη Ζυρίχη σε προγραμματισμένο ταξίδι για τον Ερυθρό Σταυρό και για κάποια θέματα που αφορούν το Ίδρυμα Λεβέντη. Καμιά σχέση δεν έχει το ταξίδι της με τις έρευνες που διεξάγονται. Η εφημερίδα προσπαθεί να προσβάλει τη μνήμη του εκλιπόντος με μειωτικές αναφορές. Την παραδίδω στην κρίση του λαού».
Προσβολή
Η οικογένεια Τάσσου Παπαδόπουλου θεωρεί προσβολή να της αποδίδεται ότι διαπραγματεύεται με τους απαγωγείς για να δώσει λύτρα.
Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της πρωτοφανούς για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεσης κλοπής της σορού. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε στη «Σ» ότι η ειδική ομάδα που χειρίζεται το φάκελο της υπόθεσης στρέφεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά τον αποκλεισμό κάποιων άλλων ενδεχομένων.
Ήδη έχει ανακριθεί ένας σημαντικός αριθμός προσώπων, με στόχο να συγκροτηθεί το παζλ που θα συμβάλει στην εξιχνίαση της υπόθεσης και την επιστροφή της σορού για ταφή.
Η Αστυνομία συγκλίνει στην εκτίμηση ότι η σορός δεν αφαιρέθηκε με στόχο να ριχθεί κάπου αλλού ή να αποκρυβεί. Η περίπτωση εμπλοκής του γραφείου πολέμου των κατεχομένων άρχισε να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται. Τα σενάρια που εξετάστηκαν και αποκλείστηκαν είναι πάρα πολλά, και με ασφάλεια μπορεί να λεχθεί ότι τώρα υπάρχει κατεύθυνση στις έρευνες.
Τηλεφώνημα και σε πολιτικό
Η εξέταση των τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν από τη συγκεκριμένη περιοχή ουδέν απέδωσαν. Μάλιστα, σε μια περίπτωση ενεπλάκη αδίκως και πολιτικό πρόσωπο, προς το οποίο τηλεφώνησαν κάποιοι για εντελώς άσχετο λόγο. Το τηλεφώνημα όμως κατεγράφη και έπρεπε να εξεταστεί.
Από την εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Ενώ λοιπόν γράφτηκαν αυτές οι αθλιότητες από τον ΠΟΛΙΤΗ σε βάρος της οικογένειας του αειμνήστου Παπαδόπουλου η συγκεκριμένη εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει άρθρο του τ/κ <<επαναπροσεγγιστή >> και εκδότη εφημερίδος στα κατεχόμενα ,Λεβέντ , μέσα στο οποίο περνάει έντεχνα όπως πάντα την τουρκική προπαγάνδα .
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο πιστεύοντας πως είναι καιρός οι Υπηρεσίες μας να ασχοληθούν με την τουρκική προπαγάνδα που έρχεται καθημερινά στα σπίτια μας .
Στήλες - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Συσκότιση
Προχθές πέρασα μερικές ώρες στο νότο. Περπάτησα στη Λεωφόρο Μακαρίου. Κουβέντιασα με ορισμένους Ελληνοκύπριους. Υπήρχε πολυκοσμία στη λεωφόρο. Ήταν ασφυκτικά γεμάτες όλες οι καφετέριες στα πεζοδρόμια. Δεν υπήρχε άδειος χώρος. Αμέτρητοι ήταν και αυτοί που μπαινοβγαίνανε στα καταστήματα, οι βιτρίνες των οποίων ήταν στολισμένες με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Υπέβαλα την εξής ερώτηση σε όλους με τους οποίους μίλησα: "Άκουσες που λένε ότι η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου έχει απομακρυνθεί από τους οικείους τους και αφού μεταφέρθηκε μυστικά στο εξωτερικό, θάφτηκε στο Παρίσι;". Πρώτα σάστισαν και ύστερα μου είπαν "όχι, δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο εμείς". Κανείς δεν είχε ιδέα. Κι' όμως, ζούμε στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη. Όλοι το άκουσαν στο βορρά. Το βγάλαμε πρωτοσέλιδο στην "Αφρίκα". Αλλά κανένας από τους συμπολίτες μας που μιλάει ελληνικά στο νότο δεν γνώριζε γι' αυτό. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα ενδιαφέρει πιο πολύ εκείνους παρά τους Τουρκοκύπριους. Γιατί δεν το γνωρίζουν; Μήπως δεν μεταδίδονται καθόλου εκεί όσα γράφουν οι τουρκόφωνες εφημερίδες; Μεταδίδονται βεβαίως. Εκτός όμως εκείνα που δεν θεωρούνται κατάλληλα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Το γραφείο πληροφοριών της Δημοκρατίας κάθε μέρα χτενίζει τον τουρκικό Τύπο και διανέμει στα ΜΜΕ την περίληψη των επιλογών που κάνει. Φαίνεται ότι δεν θεωρήθηκε κατάλληλο το πρωτοσέλιδο της "Αφρίκα" σε σχέση με τον Παπαδόπουλο. Τελικά σύντομα έμαθα και εγώ την ουσία της υπόθεσης. Το ΡΙΚ, για παράδειγμα, έβαλε εμπάργκο στο δημοσίευμά μας. Αποφάσισαν να μην μεταδώσουν καθόλου την είδηση αυτή. Και δεν τη μετάδωσαν. Ε, από πού να ενημερωθεί ο κόσμος σε αυτή την περίπτωση;
Μετά από σύντομη διερεύνηση που διενήργησα, κατάλαβα καλύτερα ορισμένα πράγματα που δυσκολευόμουν να κατανοήσω στο παρελθόν. Παλιά μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη το γιατί τα αδέλφια μας οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν καθόλου ενήμεροι για τη ζωή στις κατεχόμενες περιοχές μέχρι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και γιατί ήταν τόσο ανενημέρωτοι. Εκείνα τα χρόνια είχα βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοια πράγματα που έμεινα άναυδος. Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Νόμιζαν ότι ο τουρκικός στρατός μάς έκοβε το δρόμο και διενεργούσε συνεχώς ελέγχους στην ταυτότητά μας. "Δηλαδή δεν σε σταματάει κανείς όταν περνάς μέσα από την Άσσια στο δρόμο για την Αμμόχωστο", έτυχε να με ρωτήσουν κάποιοι κάποτε. Κανείς δεν γνώριζε για τους ομαδικούς μας τάφους στα χωριά Μάραθα, Αλόα και Σανδαλάρη. Μόλις το 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα, μπόρεσαν να μάθουν και γι' αυτά τα εγκλήματα που διέπραξαν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα υπάρχουν και μερικοί που ακόμη και τώρα δεν το πιστεύουν αυτό. Τι είδους πράγμα είναι η πληροφόρηση και ο οργανισμός προπαγάνδας στο νότο που κατάφερναν να αποκρύβουν από όλους τα τεκταινόμενα στο άλλο μισό του νησιού;
Όμως μην νομίσετε ότι ο βορράς είναι πολύ διαφορετικός από το νότο σε αυτή την υπόθεση της επικοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι ενημερωνόμασταν περισσότερο για τα διαδραματιζόμενα στο νότο, αλλά πάρα πολλά πράγματα αποκρύβονταν κι από εμάς. Και ακόμη αποκρύβονται, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο νότο. Και σε εμάς μεταφράζουν ό,τι τους συμφέρει οι οργανισμοί που κάνουν τις μεταφράσεις από τον ελληνοκυπριακό Τύπο. Κρύβουν από την κοινωνία αυτά που θέλουν. Κάνουν τις μεταφράσεις αυτές μόνο για "τις αρμόδιες αρχές". Έτσι ούτε και εμείς ενημερωνόμαστε για όλες τις ειδήσεις στο νότο που μας αφορούν. Κατά τη δεκαετία του 1960 είχε δημοσιευθεί στον ελληνοκυπριακό Τύπο η πραγματική ταυτότητα, η ιδιωτική ζωή και η οικογένεια καθώς και φωτογραφίες του ηγέτη της ΤΜΤ Κενάν Τζοϊγκούν, τον οποίο εμείς αποκαλούσαμε "Μπόζκουρτ". Είναι φανερό ότι κάποιοι από εμάς είχαν διαρρεύσει αυτές τις πληροφορίες. Και αυτή η είδηση είχε κρατηθεί μυστική από την κοινότητα. Κανείς δεν έμαθε γι' αυτήν.
Η "Αφρίκα" αξιολόγησε μια πολύ σοβαρή πληροφορία που πήρε και δημοσίευσε την είδηση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Μια από τις βασικές αρχές έκδοσής μας είναι να μοιραζόμαστε με την κοινή γνώμη τις πληροφορίες που παίρνουμε. Δεν ωφελεί σε τίποτα η συσκότιση. Όποια και αν είναι η αλήθεια, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Φαίνεται ότι οι κρατούντες στο νότο θεώρησαν επικίνδυνο να γνωστοποιηθεί αυτό στην κοινότητα. Μήπως επειδή δεν πίστεψαν την είδηση και την θεώρησαν αποκύημα φαντασίας; Καμία σχέση! Μήπως αν λέγαμε ότι η ΜΙΤ έκλεψε τον Παπαδόπουλο, δεν θα το άρπαζαν αυτό και θα το έκαναν κύρια είδηση παντού;
ΓΡΑΦΕΙ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Κωδικός άρθρου: 918152
ΠΟΛΙΤΗΣ - 21/12/2009, Σελίδα: 13
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...
-
Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...
-
Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...
-
Σκέψου κάποιον που πάει να ακούσει μια ορχήστρα χάλκινων πνευστών όχι επειδή τον ενδιαφέρει η μουσική, αλλά επειδή τον ενδιαφέρει ο χαλκός...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου