Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΜΙΤ υπό τον πλήρη έλεγχο του πρωθυπουργού της ΤουρκίαςΟι δικαστικές αρχές της Τουρκίας δε θα μπορούν να ανακρίνουν στελέχη της ΜΙΤ χωρίς την άδεια του πρωθυπουργού.
Νέα ένταση επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία στο κοινοβούλιο που τροποποιεί το άρθρο 26 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΜΙΤ και παρεμποδίζει τις δικαστικές αρχές στη ανάκριση στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών χωρίς την έγγραφη άδεια του πρωθυπουργού. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του Eιδικού Εισαγγελέα Sadrettin Sarıkaya που είχε αναλάβει την υπόθεση των μυστικών συνομιλιών που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση μέσω ΜΙΤ με την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) στο Όσλο της Φινλανδίας.

 Ο Sarıkaya που έμαθε από την …τηλεόραση ότι του αφαιρείται η υπόθεση, είχε ζητήσει προηγουμένως την κλήτευση του διοικητή της ΜΙΤ Hakan Fidan, του προκατοχου του στην ίδια θέση, Emre Taner, καθώς της πρώην υπαρχηγού και επικεφαλής της Διευθυνσης Επιχειρήσεων, Afet Güneş ως υπόπτων για παράβαση καθήκοντος. Με δηλώσεις του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu προανήγγειλε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της τροπολογίας (ο οποίος διερωτήθηκε μάλιστα αν ζητείται η ανάκριση ενός πράκτορα της CIA ή ενός διορισμένου υπαλλήλου του τουρκικού κράτους) ενώ πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι το καθεστώς Erdoğan τείνει στον ολοκληρωτισμό.
Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ΕΛΑΜ τιμά και υπερασπίζεται το θεσμό της Οικογένειας

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διοργάνωσε την Κυριακή (20/05/18) εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα της Οικογένειας» στον εκδρομικό χώρο στα Πλ...