Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Eλληνοπρεπής απάντηση από τον πρέσβη στην Αυστρία


Ο γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα Christoph Leitl.
“Ο Ελληνικός Λαός σίγουρα θα προτιμούσε να πεινάσει, παρά να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή γης”, διαμηνύει ο Έλληνας πρεσβευτής στην Αυστρία Θεμιστοκλής Δημίδης, σε ανοικτή επιστολή του – απάντηση στις αλλεπάλληλες προκλητικές προτάσεις του προέδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου (WKÖ) Christoph Leitl, για πώληση ελληνικών ακριτικών νήσων στην Τουρκία. Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του, ο Έλληνας πρεσβευτής επισημαίνει ότι παραινέσεις, όπως αυτές του Leitl που γίνονται, ελαφρά τη καρδία, προς την Ελλάδα, δεν μπορούν να ιδωθούν παρά μόνο ως κακής ποιότητας ευφυολογήματα, ενώ διευκρινίζει πως η Ελλάδα ουδέποτε εκποίησε εδάφη της στο παρελθόν και δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο στο μέλλον. «Όσες ανυπέρβλητες δυσκολίες και να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ακόμα κι αν αναγκαζόταν να πτωχεύσει, θα πτώχευε ολόκληρη η χώρα, μαζί με το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης στον πιο απομακρυσμένο βράχο, ή ύφαλο που ανήκει στην επικράτειά της», τονίζει χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως πως «είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός θα προτιμούσε να πεινάσει, παρά να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή γης».

 Εξ άλλου, όπως υπενθυμίζει ο Θ. Δημίδης στην επιστολή του (η οποία μεταδόθηκε σήμερα και από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ), αυτό έπραξε η Ελλάδα και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, ειδικότερα στον Δεύτερο, προτίμησε να πολεμήσει, παρά να επιτρέψει ακόμη και τη διέλευση των δυνάμεων του Άξονα από το έδαφός της.
Ο Έλληνας διπλωάτης επισημαίνει στην ανοικτή επιστολή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση και αντιμετωπίζει μεγάλα και πολύπλοκα προβλήματα και προκλήσεις, η κρίση χρέους την έχει οδηγήσει στη λήψη δύσκολων αποφάσεων και σκληρών μέτρων, που απαιτούν αιματηρές θυσίες από τον ελληνικό λαό, η δε διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη.
«Από τα πρώτα συζητούμενα μέτρα σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, είναι η εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, με στόχο, από τη μία την εξυγίανση των επιχειρήσεων και από την άλλη, φυσικά, την προσπόριση άμεσου ταμειακού οφέλους για το δημόσιο και προς τούτο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προωθούν ήδη τις δέουσες διαδικασίες και έχουν ήδη ανακοινωθεί οι δημόσιες εταιρείες που είναι προς πώληση».
Όμως, όπως τονίζει, η ταύτιση μίας επιχείρησης με μία χώρα, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη υπεραπλούστευση, ενώ επικρίνοντας, στη συνέχεια, τη στάση του προέδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, τονίζει πως θα αναμενόταν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην εκφορά δημοσίου λόγου από έναν τόσο σημαντικό οικονομικό παράγοντα. Ο ίδιος, όπως σημειώνει, στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην Αυστρία (σ.σ. ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Ιανουαρίου), μπόρεσε να διαπιστώσει και να εκτιμήσει την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν, τόσο η αυστριακή κυβέρνηση ως κοινοτικός εταίρος, όσο και ο αυστριακός λαός, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και με γνώμονα αυτές τις παραμέτρους προτίθεται να εργαστεί για τη διατήρηση του άριστου επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών και δηλώνει βέβαιος ότι φωνές σαν του Leitl θα αποτελούν πάντα μία κακοφωνία.
Tην απαράδεκτη στάση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της, είχε καταγγείλει χθες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ως «προκλητική, που η ίδια δεν θέλει να τη σχολιάσει».
Την πρωτοφανούς κυνικότητας πρότασή του, ο Christoph Leitl είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και είχε επαναλάβει σε χθεσινή συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό Profil, ισχυριζόμενος πως με την παραίτησή της από ένα μέρος της κυριαρχίας της, με την πώληση απομακρυσμένων και ακατοίκητων νησιών, η Ελλάδα θα έστελνε μήνυμα «ευγνωμοσύνης» για τη βοήθεια που της παρέχεται, καθώς, όπως ο ίδιος πρόσθετε, με κάθε νέο πακέτο βοήθειας αυξάνεται το ανθελληνικό κλίμα στην Ευρώπη.
Profil: Προτείνατε το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος να πουλήσει «απομακρυσμένα, ακατοίκητα νησιά». Ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα;
Leitl: Με κάθε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εντείνονται τα ανθελληνικά αισθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε να κάνουμε με ένα δημαγωγικό – λαϊκιστικό ρεύμα.
Profil: Η πρότασή σας όμως μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημαγωγική – λαϊκίστικη…
Leitl: Πρόκειται για το συμβολισμό: ότι δηλαδή ένα κράτος που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, είναι πρόθυμο να παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας του.
Profil: Ποιος όμως θα αγοράσει τα ακατοίκητα νησιά;
Leitl: Κοιτάξτε το χάρτη. Η Τουρκία θα ενδιαφερόταν πάρα πολύ.
Profil: Εννοείτε τους Τούρκους επενδυτές;
Leitl: Όχι. Το τουρκικό κράτος φυσικά. Για αυτό μίλησα για ακατοίκητα, απομακρυσμένα νησιά.
Profil: Δηλαδή να παραιτηθεί η Ελλάδα από το έδαφός της προς όφελος του ιστορικά μεγαλύτερου εχθρού της, της Τουρκίας; Το εννοείτε σοβαρά;
Leitl: Ναι, φυσικά. Μακροπρόθεσμα βλέπω μια πολύ σημαντική σύγκλιση ανάμεσα στην Ε.Ε. –άρα την Ελλάδα- και την Τουρκία. Με μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λυθεί και το Κυπριακό. Η παραίτηση από μέρος της κυριαρχίας θα ήταν ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια.
Profil: Η Ελλάδα όμως έχει ήδη αναγκαστεί να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της –κυρίως σε δημοσιονομικά θέματα. Αυτό δεν θα ήταν τίποτε άλλο από ταπείνωση. Πόσω μάλλον που η Τουρκία, ως χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε., δεν συμμετέχει στο μηχανισμό διάσωσης.
Leitl: Αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά, έχετε δίκιο. Αντίστροφα: Αν οι Έλληνες το κάνουν αυτό από μόνοι τους ως συμβολική κίνηση, τι πιστεύετε; Τί επίδραση θα έχει στους λαϊκιστές;
Profil: Αν η Αυστρία συνεχίσει να συσσωρεύει χρέος, μπορείτε να φανταστείτε ότι θα πουλήσουμε το Mühlviertel; (σ.σ. περιοχή της Αυστρίας που συνορεύει με τη Βαυαρία και την Τσεχία)
Leitl: Όχι βέβαια! Αλλά αν η Αυστρία είχε ένα ακατοίκητο νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα, τότε αυτό θα μπορούσα να το φανταστώ.
Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΛΟΧΑΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΜΠΟ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωνσταντίνος Α. Δημητριάδης Αποφάσισα να αναφερθώ σήμερα σε έναν Έλληνα που μπροστά του ο Αμερικάνος Ράμπο φαντάζει ως «προσκοπάκ...