Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η "διείσδυση" των ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Πηγή
Όταν τα πράγματα γίνονται σοβαρά, όλοι ψάχνονται να βρουν την καλύτερη δυνατή και όχι πολυδάπανη, ούτε οδυνηρή, λύση. Στις διεθνείς εντάσεις, κρίσεις και πριν από συρράξεις ή θερμά επεισόδια "είθισται" πλέον να αναλαμβάνουν τις "αφανείς" εργασίες οι ειδικοί, δηλαδή οι άνθρωποι των ειδικών δυνάμεων. 
Μου έρχεται στο μυαλό μια φράση που είπε κάποτε ένας Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος, "Τον Θεό και τον στρατιώτη σε περίοδο ειρήνης και ευμάρειας σχεδόν κανείς δεν τους θυμάται. Όταν τα πράγματα φτάνουν στο χείλος του γκρεμού, όλοι τον θεό παρακαλούν να τους βοηθήσει και τον στρατιώτη αναζητούν για να τους σώσει". Παραφράζοντας λίγο θα έλεγα, ότι όλοι τις ειδικές δυνάμεις αναζητούν για να τους "ξελασπώσουν". 

Η μακρόχρονη και συνεχής χρήση τους όμως, αρχίζει και τους φθείρει,  ψυχοσωματικά, όπως τουλάχιστον ακούγεται από πλευράς Αμερικανών. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο! Και στους δικούς μας είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου!

Ρώσοι Spetznaz σε συνεκπαίδευση με Αμερικανούς των ειδικών δυνάμεων στα πλαίσια διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. (Πηγή)
Στην Ουκρανία, τελικά "ακούστηκε" η συμμετοχή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και μάλιστα τωνεπίλεκτων Spetznaz. Ήταν αναμενόμενο! Δεν είναι όμως αυτοί που φαίνονται στις φωτογραφίες των εφημερίδων. Πρέπει  να διευκρινίσουμε κάτι: 

α. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι των ειδικών δυνάμεων, είναι αφανείς, "άοσμοι" και "άχρωμοι". Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όχι πομπώδεις ούτε θορυβώδεις, όπως συμβαίνει στα έργα αχαλίνωτης φαντασίας.

β. Είναι απλοί, πολύ καλά όμως εκπαιδευμένοι στο σώμα και στο μυαλό,  εκτιμούν αστραπιαία, και επεμβαίνουν άμεσα όπου και όταν καλούνται να το κάνουν. . Άλλο μαχητής και άλλο πολιτικός, οικονομολόγος, αναλυτής, δημοσιογράφος, επιστήμονας ή ότι άλλο θέλετε. Οι μαχητές εκπαιδεύονται να εκτελούν τις εντολές "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" και όχι να τις αμφισβητούν ή να τις σχολιάζουν. 

γ. Εκτελούν τις εντολές των "αρχόντων" τους, διακινδυνεύοντας να χάσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, την ίδια τους τη ζωή. Πολεμούν και αντιμετωπίζουν τον αντίπαλό τους που έχει θεωρηθεί εχθρός της χώρας τους. Αφήνουν την κρίση του ποιός είναι εχθρός, στους "άρχοντές" τους. 

δ. Έχουν όμως ένα κώδικα τιμής, πέραν των νόμων και των στρατιωτικών κανονισμών. Δεν σκυλεύουν, δεν λεηλατούν, δεν εγκληματούν. Αν ακούσετε κάτι τέτοιο να συμβαίνει, να ξέρετε ότι οι δράστες δεν ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών δυνάμεων! Οι ειδικές δυνάμεις δεν  το κάνουν αυτό, αν θέλουν να παραμείνουν στην κατηγορία των μαχητών και όχι των επαγγελματιών μισθοφόρων-δολοφόνων. 

ε. Αν τους διατάξει κάποιος να προβούν σε τέτοιες πράξεις οφείλουν να το αρνηθούν, γιατί ξεφεύγουν από τον κώδικα τιμής. Και αυτός ο κώδικας τιμής ξεπερνά τα σύνορα ενός κράτους! Είναι διεθνής! Είναι ένα είδος άγραφης συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων των ειδικών δυνάμεων. Αλίμονο στον "άρχοντα" που θα δώσει τέτοιες εντολές! Οι ημέρες του είναι μετρημένες! 

Θα ήταν λοιπόν απίθανο να μην είχαν συμμετοχή οι Spetznaz, σε κάτι τόσο σοβαρό για τη χώρα τους, όσο είναι το ουκρανικό ζήτημα και ειδικότερα το κριμαϊκό ζήτημα. Ειδική αναγνώριση, εξουδετέρωση απειλών, υποβοήθηση φιλίων και επιτήρηση ζωτικών σημείων ενδεχομένως να είναι κάποιες από τις δραστηριότητές τους. 

Από την άλλη πλευρά, την πλευρά των δυτικών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η "μυστική, αφανής και αθόρυβη" διείσδυση ανθρώπων των ειδικών δυνάμεων, με παρεμφερείς αποστολές. Ο καλύτερος κερδίζει! Η πληροφοριακή προπαρασκευή περιοχής επιχειρήσεων (Π3Ε) πρέπει να έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Το δίλημμα της αντιμετώπισης των πρώην συμμαχητών και συμπολεμιστών έρχεται στο προσκήνιο μέσα στην ..τρέλλα του ανταγωνισμού των εθνικών συμφερόντων, που δυστυχώς έχει κυριεύσει τους .."άρχοντες", οι οποίοι πολύ φοβάμαι, ότι παρακινούνται από την απληστία των διεθνών κερδοσκόπων

Ουκρανοί Spetznaz σε άσκηση ανακατάληψης πλοίου. (Πηγή)
Οι Ουκρανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων, που κάποτε πολεμούσαν δίπλα-δίπλα με τους Ρώσους συναδέλφους τους, καλούνται τώρα να τους αντιμετωπίσουν. Ξέρουν πολύ καλά μεταξύ τους, πόσο μετράει ο καθένας τους. Ξέρουν πολύ καλά, πως σκέφτονται οι .."αντίπαλοι" γιατίέχουν εκπαιδευτεί στην ίδια σχολή τακτικής! Το σκηνικό θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία, που αναμένεται "ο από μηχανής θεός".

Η κατάσταση είναι ρευστή, αν και ο λαός της Κριμαίας, αποφάσισε ότι θέλει να πάει με τη Ρωσία. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά! Κάποιοι "άρχοντες" δεν το θέλουν γιατί έτσι χάνονται λεφτά! Και είναι πολλά τα λεφτά!

Όλοι περιμένουν την εξέλιξη, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και διεθνώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...