Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Σκια τζιχαντιστών στην Κύπρο

Σκια τζιχαντιστών στην Κύπρο
Η εξάπλωση του εφιάλτη των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, οδήγησε τις διωκτικές αρχές σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε Λευκωσία και Λεμεσό, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να ανήκουν στον ISIS. Στα χέρια της αστυνομίας, δύο Σύριοι οι οποίοι καταζητούνται και από την Ιντερπόλ, ενώ άλλοι 16 πέρασαν από πολύωρη ανάκριση.

Πολύ πριν ακόμη χαράξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, επέδραμαν ταυτόχρονα σε Λευκωσία και Λεμεσό, σε οικίες και υποστατικά προσώπων για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη εμπλοκή τους με τους τζιχαντιστές. Στην επιχείρηση συμμετείχαν διάφορα τμήματα της αστυνομίας με αιχμή του δόρατος τον ειδικό αντιτρομοκρατικό ουλαμό. Στη Λευκωσία έγιναν έρευνες σε έξι οικίες και υποστατικά, ενώ συνελήφθηκαν 23χρονος και 28χρονος από τη Συρία. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκε και σωρεία τεκμηρίων.
Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας βρίσκεται πιθανή διασύνδεση των υπόπτων με το ISIS αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Τέσσερα υποστατικά ερευνήθηκαν και στη Λεμεσό ενώ 12 πρόσωπα πέρασαν από πολύωρη ανάκριση. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και εναντίον τους εξασφαλίστηκε διάταγμα κράτησης για τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ο εξεταστής της υπόθεσης, Λοχίας του ΤΑΕ Αρχηγείου, Ανδρέας Μίτας, ο πρώτος ύποπτος ηγείται κυκλώματος το οποίο ασχολείται με τον καταρτισμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. «Παράλληλα μέσω συνεργάτη του, ο οποίος πιθανό να βρίσκεται στην Ελλάδα παραλαμβάνει έγγραφα και έναντι αμοιβής τα παραδίδει στους ενδιαφερόμενους. Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι η πρόσβαση αλλοδαπών σε Ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, από έλεγχο που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι επιδεικνύουν σε φωτογραφίες κατοχή οπλισμού.
Σε άλλη φωτογραφία απεικονίζεται αριθμός πυρομαχικών και οπλισμού, μεταξύ αυτών όπλα τύπου Kalashnikov και αντιαρματικά τύπου Α/Τ. Το πάτωμα που ήταν τοποθετημένος ο οπλισμός παρομοιάζει με το χώρο διαμονής και εργασίας του.
Σύμφωνα με τον κ. Μίτα, ο δεύτερος ύποπτος έχει αναρτημένες φωτογραφίες, στις οποίες  απεικονίζεται οπλισμός, τρείς κουκουλοφόροι, οι οποίοι κρατούν οπλισμό και επιβαίνουν αυτοκινήτου, τεράστιος αριθμός Συριακών χαρτονομισμάτων και ο ίδιος να έχει στην κατοχή του πιστόλι.
Από τις μέχρι στιγμής έρευνες, διαφάνηκε ότι οι ύποπτοι καταζητούνται από την Ιντερπόλ για εμπόριο ναρκωτικών, ενώ ο ένας παρουσιάστηκε πολλές φορές ως μέλος των Η.Ε στην Κύπρο και ως αστυνομικός της Ιντερπόλ.
Ήδη το ΤΑΕ αρχηγείου, ζήτησε διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και τραπεζικών λογαριασμών ενώ αναμένεται να σταλεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εναντίον των υπόπτων διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών.
Επίσης άλλα αδικήματα που διερευνώνται είναι λαθρεμπόριο μεταναστών, διάδοση ρατσιστικού και ξενοφοβικού υλικού μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, εμπορία ανήλικων προσώπων καθώς και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν κανένα μέτρο μεταναστευτικής πολιτικής δεν εφαρμόζεται, αφήνοντας την Κύπρο ξέφραγο αμπέλι. Η ανάγκη Εθνικής κυβέρνησης και Εθνικής πολιτικής φαντάζει όσο ποτέ επίκαιρη.  Όλοι αυτοί που αποκαλούσαν το Κίνημα μας ακραίο, παράλογο, «ναζιστικό» και ούτω καθ εξής, όταν απαιτούσαμε να παρθούν μέτρα κατά της μετανάστευσης που είναι σήμερα;

Πολυμέσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...