Undersea Defence Technology (Πηγή) |
Τον Ιούνιο του 2016, όπως κάθε χρόνο, έλαβε χώρα η διεθνής έκθεση UDT (Undersea Defence Technology) στο Όσλο της Νορβηγίας. Η έκθεση αυτή που φιλοξενείται ανά έτος από κράτη που προσφέρονται προς τούτο, έχει σαν κύριο αντικείμενο, όπως άλλωστε το λέει με τ' όνομα της, τις θαλάσσιες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό και στον στρατιωτικό ναυτιλιακό και ναυτικό χώρο.
Στην φετινή έκθεση οι κύριες θεματικές ενότητες ήταν:
- Τα αυτόνομα και μη επανδρωμένα υποβρύχια συστήματα. Εξέλιξη τεχνολογίας για χρήση στον ιδιωτικό και στρατιωτικό τομέα
- Η επιχειρησιακή επίδοση χειριστών συστημάτων, δηλαδή η μεθοδολογία εκπαίδευσης χειριστών για την υψηλή απόδοση του υλικού.
- Αισθητήρες και διαχείριση αυτών, με ιδιαίτερη προσοχή στα ακουστικά και μη ακουστικά περιβάλλοντα.
- Κατασκευή υποβρυχίων βάσεων.
Πολύ ενδιαφέρουσα ετήσια έκθεση, την οποία πιστεύω να παρακολουθούν από την Ελλάδα. Πρόσεξα ότι τουλάχιστον εφέτος συμμετείχε και μια ελληνική εταιρεία.
Ένα από τα εκθέματα που ίσως παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον χώρο των ειδικών δυνάμεων, ήταν ο "ανιχνευτής βατραχανθρώπων", μιας ισραηλινής εταιρείας, που ασχολείται με την κατασκευή υποβρυχίων συστημάτων ασφαλείας.
POINTSHIELD PDDS, (Portable Diver Detection Sonar) |
Το "POINTSHIELD PDDS, (Portable Diver Detection Sonar)" είναι ένα φορητό σύστημα ανίχνευσης βατραχανθρώπων και μικρών υποβρυχίων σκαφών, το οποίο είναι κατάλληλο για την έγκαιρη και σφαιρική (360 μοίρες) προειδοποίηση υποβρύχιας απειλής σε πλοία που είτε είναι αγκυροβολημένα ή ελλιμενισμένα, ή για την προστασία υποβρυχίων καλωδίων, ειδικά εγγύς απολήξεων, ή δεξαμενών αερίων ή καυσίμων, λιμένων ή αποβαθρών και γενικά παραλίων εγκαταστάσεων πάσης φύσεως.
Μεταφέρεται εύκολα και ο χειρισμός του (κατά δήλωση των κατασκευαστών) είναι επίσης εύκολος. Είναι ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και μπορεί να παραμείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το νερό, πράγμα που το καθιστά σχεδόν μόνιμο εξάρτημα ασφάλειας.
Ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό του είναι, ότι πραγματοποιεί αυτόματα μόνο του τον εντοπισμό της απειλής, τον χαρακτηρισμό της απειλής και την κατάταξή της ανάλογα με τον τύπο της, σε βαθμό επικινδυνότητας, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση της και από μη πολύ έμπειρους χειριστές υποβρυχίων ηχοεντοπιστικών συστημάτων . Ακόμη, η προηγμένη του αλγοριθμική επεξεργασία σημάτων που λαμβάνει, διασφαλίζει τον επιθυμητό συνδυασμό μεταξύ υψηλής πιθανότητας ανίχνευσης και χαμηλού βαθμού σφάλματος.
Η ανίχνευση βατραχανθρώπων από το φορητό ηχοεντοπιστικό PDDS, γίνεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως φαίνεται στην εικόνα. |
Πρακτικά, ανιχνεύει βατραχανθρώπους με αυτόνομη συσκευή αέρα από τα 700 μέτρα, ενώ αν χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου, τους ανιχνεύει από τα 500 μέτρα μέσα στο νερό! Το ίδιο κάνει και με τα υποβρύχια οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Δείτε και ένα κατατοπιστικό βίντεο ΕΔΩ
Τα "αντι-βατραχανθρωπίστικα" μέτρα είναι πολλά μέχρι σήμερα! Οι "βάτραχοι" δεν πτοούνται απ' αυτά! Πρέπει όμως να τα γνωρίζουν και να εκτιμούν σωστά την κατάσταση, πριν ξεκινήσουν την αποστολή τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου