Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Άρθρο του «Φ»: Να τερματισθεί το φακέλωμα




Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ παραδέχεται ότι μέλη της φωτογραφίζουν, κινηματογραφούν διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Κοντολογίς, φακελώνουν διαμαρτυρόμενους πολίτες. Τους έχουν «στο χέρι» και είναι άγνωστο, πραγματικά, πώς μπορεί αυτό το υλικό να αξιοποιηθεί. Το επισημαίνουμε ανοικτά και ξεκάθαρα: Από τη στιγμή που η Αστυνομία υιοθετεί τέτοιες πρακτικές, με μυστικότητα, δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Η Αστυνομία υποστηρίζει πως τούτο γίνεται για σκοπούς «πρόληψης εγκλήματος και για σκοπούς έρευνας σε περιπτώσεις όπου θα διερευνηθούν υποθέσεις για τη διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων». Αυτή είναι η επιχειρηματολογία της Αστυνομίας και θεωρούν πως υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να δεχθεί τη θέση αυτή;


Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να δεχθεί πως οι εκδηλώσεις θα κινηματογραφούνται για «να αντιμετωπισθεί εγκληματική ενέργεια»; Αυτή είναι η αντίληψη που υπάρχει για τη Δημοκρατία για το δικαίωμα της διαφωνίας, της διαμαρτυρίας, της πραγματοποίησης πορειών, διαδηλώσεων; Έτσι φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τα θέματα των διαδηλώσεων.
Ένα μέλος της Αστυνομίας, χωρίς στολή, με κάλυψη φωτογραφίζει και κινηματογραφεί ανυποψίαστους πολίτες. Αυτό συνιστά φακέλωμα πολιτών και αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρούμε την πρακτική αυτή απαράδεκτη και προκλητική και αναμένουμε παρεμβάσεις από το Κοινοβούλιο για να τερματιστεί αμέσως.
Και για να μην αποτελέσει το ζήτημα αυτό ευκαιρία για κομματικές κι άλλες αντιπαραθέσεις, μπορούν όσοι θα εγείρουν το θέμα να επικαλεστούν τους αρμόδιους. Ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννος Δανιηλίδης θεωρεί πως η Αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να βιντεογραφεί συγκεντρώσεις και όσους μετέχουν σε αυτές.
Θεωρούμε πως αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια δημοκρατία. Αυτές οι λογικές, αυτές οι προσεγγίσεις δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και εκείνες που προβάλλουν αιτήματα που δεν θεωρούνται από την πλειοψηφία των πολιτών ως ορθολογιστικά, πρέπει να πραγματοποιούνται έχοντας όλες τις διευκολύνσεις.
Αντί,συνεπώς, η Αστυνομία να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας πρακτικής -που εάν δεν αποκαλυπτόταν θα συνεχιζόταν- οφείλει να δηλώσει ευθαρσώς ότι λανθασμένα λειτουργούσε μέχρι σήμερα στο ζήτημα τούτο. Να προχωρήσει, παράλληλα, να δηλώσει πως εγκαταλείπεται η κινηματογράφηση των εκδηλώσεων. Να τερματισθεί το σύγχρονο φακέλωμα πολιτών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...