Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

H δράση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στην Συρία


Image
Mιλώντας στη DW ο Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου για την αμυντική πολιτική στο Βαϊλχάιμ της Άνω Βαυαρίας: «Πρέπει να πούμε καταρχάς», είπε, «ότι στη Συρία εργάζονται όλες εκείνες οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Η αμερικανική CIA δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες κυρίως από την Τουρκία».
Ο Ντέιβιντ Πόλοκ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την πολιτική στη Μέση Ανατολή στην Ουάσιγκτον, συμφωνεί ότι η CIA στηρίζει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, όπως λέει, τα 15 εκ. δολάρια που θα διατεθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τηλεπικοινωνιακό και ιατρικό εξοπλισμό.


Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ιδιαίτερα ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Γαλλία και κατά δεύτερον η Γερμανία. Η γαλλική μυστική υπηρεσία της χώρας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ενθαρρύνει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος Άσαντ να του γυρίσουν την πλάτη εγκαταλείποντας τη χώρα.

Ο Σμιτ-Έενμπουμ εξηγεί ότι «κύρια αποστολή των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι να αποδυναμώσουν την ελίτ που πρόσκειται στον Άσαντ, ορίζοντας μεγάλες χρηματικές αμοιβές προκειμένου αυτοί να αποσκιρτήσουν. Επίσης τους υπόσχονται ασυλία σε αντάλλαγμα των πληροφοριών που προσφέρουν στις μυστικές υπηρεσίες».

Ενεργές στο ζήτημα της Συρίας είναι όμως και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ εξηγεί ότι ως το τέλος του 2011 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών είχε καλή συνεργασία με την αντίστοιχη της Συρίας. Ωστόσο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας Γκέρχαρντ Σίντλερ, η γερμανική μυστική υπηρεσία συνεργάζεται πια με τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...