Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διαλύει τα σχέδια για τη δημιουργία μίας νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν. Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών που οδήγησε στην εκδίωξη από το Κάιρο του Τούρκου πρεσβευτή, ενισχύει τον «τετραμερή» άξονα Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο με αντανάκλαση και στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Με την ανάδειξη του Μοχάμεντ Μόρσι στην κυβέρνηση της Αιγύπτου η χώρα άλλαξε προσέγγιση όσον αφορά στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και γενικά στην πολιτική που ακολουθούσε η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανατροπή του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον Αιγυπτιακό Στρατό ωστόσο έφερε αλλαγή και στην εξωτερική πολιτική του Καΐρου.
Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Αιγύπτου, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτο πραξικόπημα» την ανατροπή του Μόρσι, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και επιχείρησε επανειλημμένα να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αίγυπτο.
Αποκορύφωμα αυτής της «εχθρικής» στάσης της Τουρκίας απέναντι στην προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου ήταν η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν, λέγοντας πώς «δεν πρόκειται να σεβαστεί ποτέ την κυβέρνηση που τοποθέτησε στην εξουσία ο Αιγυπτιακός Στρατός».
Η απάντηση του Καΐρου ήταν άμεση. Έδειξε την πόρτα της εξόδου από τη χώρα του Τούρκου πρεσβευτή. Τον απέλασε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπάρντ Αμπντελάτι πέραν από την προκλητική δήλωση Ερντογάν χρέωσε στην Άγκυρα ότι στηρίζει συναντήσεις οργανώσεων οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν στη χώρα αστάθεια.
Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου φαίνεται πώς θα δώσει το έναυσμα για ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα στην ενεργοποίηση του «τετραμερούς» άξονα μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου δείγμα του ότι οι τέσσερις αυτές χώρες μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ν.Α. Μεσόγειο έναντι του γνωστού ταραξία της περιοχής Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό είχε κινηθεί και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου στο Κάιρο αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει στους Αιγύπτιους συνομιλητές του και το θέμα της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και την πρόοδο στις σχέσεις με το Ισραήλ.
Με την προσέγγιση και της Αιγύπτου στη συνεργασία αναμένεται να λυθούν και θέματα που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αναφορικά με την οριοθέτηση των δύο ΑΟΖ κάτι που θα συμβάλει περαιτέρω στην σταθεροποίηση του ενεργειακού κλίματος στην Ν.Α. Μεσόγειο, κλίμα το οποίο πάλι η Τουρκία απειλεί και να αναζητά τρόπους για να δυναμιτίσει.
Η Ελλάδα λοιπόν εκείνο που πρέπει να εκμεταλλευτεί είναι τη δυσαρέσκεια και την κρίση η οποία υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ και να επιχειρήσει να κάνει σοβαρά βήματα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Ότι δεν έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική για τα ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας είναι εφικτό πλέον εξαιτίας των «τσαμπουκάδων» της Άγκυρας. Η δημιουργία ενός ισχυρού άξονα των τεσσάρων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικά η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί το «ανάχωμα» στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ρ.Τ. Ερντογάν στη Μέση Ανατολή. Κι αυτό η Αθήνα πρέπει να το αξιοποιήσει το συντομότερο και στο μεγαλύτερο βαθμό προς όφελος των συμφερόντων της. Τώρα που οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου