Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Αφρική- Η μάχη του ποταμού του αίματος (Geveg van Bloedrivier).

File:Laager.JPG
Το στρατόπεδο των Λευκών.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1838 έγινε η μάχη στον ποταμό Νκόμε της Νοτίου Αφρικής μεταξύ 470 λευκών ολλανδικής, γερμανικής και γαλλικής καταγωγής ( Μπόερς)  και 15.000 Ζουλού. Η αιματηρή έκβαση της μάχης έδωσε το νέο όνομα στον ποταμό όπου διεξήχθη ( Blood River).
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1838 οι λευκοί Μπόερς είχαν έρθει σε συμφωνία με τον αρχηγό των Ζουλού σχετικά με εδαφικές διαφορές. 

Για να εορταστεί η συμφωνία ο αρχηγός των Ζουλού, ο Ντιγκάν, κάλεσε στον καταυλισμό των μαύρων μια αντιπροσωπεία των Μπόερς που είχαν επικεφαλής τον Ρετίφ. 
Πριν από την είσοδο των λευκών στην σκηνή του Ντιγκάν οι μαύροι ζήτησαν να αφήσουν τα όπλα τους έξω οι λευκοί για να τηρηθούν οι παραδόσεις τους, όπως υποστήριξαν.
Όταν όμως αυτό έγινε, οι Ζουλού σκότωσαν όλους τους φιλοξενούμενους τους.  Την ίδια νύχτα ο Ντιγκάν έστειλε τους στρατιώτες του στο τόπο που είχαν κατασκηνώσει οι λευκοί με τις οικογένειές τους και έσφαξαν 500 αμάχους μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα.
Το γεγονός αυτό αναστάτωσε τους λευκούς της Νοτίου Αφρικής οι οποίοι κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να αγωνιστούν σκληρά όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την εξάπλωση του πολιτισμού τους.
Εκατοντάδες Μπόερς, περίπου 470, σκληροτράχηλοι αγρότες οι περισσότεροι, εκστρατεύουν με τις άμαξές τους προς την περιοχή των Ζουλού. Οι επικεφαλής των λευκών, οι Πρετόριους και Σιλιέρς αποφασίζουν να στρατοπεδεύσουν στον ποταμό Νκόμε. Παρατάσσουν τις άμαξες με αριστοτεχνικό τρόπο έτσι ώστε να τους προστατεύουν από τους εχθρούς. Τοποθετούν κορμούς δέντρων και δύο κανόνια ανάμεσα στις άμαξες.
Από την άλλη πλευρά περίπου 15.000 Ζουλού συγκεντρώνονται κοντά στο υποτυπώδες στρατόπεδο των λευκών. Η μάχη σε λίγο θα ξεκινήσει. Οι Μπόερς μαζεύονται και προσεύχονται στο Θεό. Δίνουν τον ιερό όρκο ότι αν κερδίσουν, αυτή η μέρα θα είναι ιερή, θα χτίσουν μία εκκλησία και οι απόγονοί τους θα τιμούν την 16η Δεκεμβρίου ως μία ιερή επέτειο όπου θα τιμούν τον Θεό.
Από την άλλη πλευρά οι μάγοι της φυλής των Ζουλού με γιατροσόφια και τελετές υπόσχονται πως θα κάνουν ….άτρωτους τους πολεμιστές τους. Πολλοί από αυτούς παρατάσσονται μπροστά από τις θέσεις των λευκών πιστεύοντας πως οι Μπόερς δεν θα τους σκοτώσουν. Έκαναν λάθος!
Η μάχη ξεκινάει, 470 λευκοί συντρίβουν 15.000 μαύρους . Το ποτάμι βάφτηκε κόκκινο από το αίμα 3.000 Ζουλού ενώ οι Μπόερς είχαν μόνο 3 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Πρετόριους.
File:Bloedrivier.gif
Απεικόνιση της μάχης.

Οι λευκοί πιστοί στον όρκο τους για να ευχαριστήσουν τον Θεό που τους βοήθησε να ζήσουν ανεξάρτητοι, έχτισαν μια εκκλησία προς τιμήν του και καθιέρωσαν την 16η Δεκεμβρίου ως εθνική τους εορτή με την ονομασία «Ημέρα του όρκου» 


File:Church of the Vow PMB.jpg
Η εκκλησία προς τιμήν του Ιερού όρκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...