Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αγιασμός και Ομιλία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στην Λεμεσό

Αγιασμός και Ομιλία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στην Λεμεσό
Την Παρασκευή 10/01/2014 στα Πολιτικά Γραφεία της Κεντρικής Οργάνωσης Λεμεσού, έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την νέα χρονιά. Ευχή όλων είναι το 2014 να αποτελέσει άλλη μια χρονιά γεμάτη σκληρούς αγώνες. Ο ιερέας, εξ Ελλάδος, ευχήθηκε ότι καλύτερο στα δύο Ελληνικά Εθνικιστικά Κινήματα και εξέφρασε την συμπαράσταση του στους άδικα προφυλακισμένους Βουλευτές και τον αρχηγό του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή. Ακολούθως ευλόγησε την Βασιλόπιτα.

Στην συνέχεια ο συναγωνιστής από το Μέτωπο Νεολαίας, Πέτρος Αυγουστή, έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. Χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης στην Κύπρο ήταν η συσπείρωση του κόσμου, το υψηλό Εθνικό φρόνημα και ο κοινός πόθος για Ένωση με την Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στο Ενωτικό Δημοψήφισμα, της 15ηςΙανουαρίου του 1950, με το εντυπωσιακό 95.7% των ψηφοφόρων να απαιτούν την Ένωση. Η «Δημοκρατική» στάση των Άγγλων αποικιοκρατών ήταν ο κύριος λόγος που δεν έγινε η Ένωση, αφού δεν θα άφηναν τόσο εύκολα την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου.
Ο συναγωνιστής όμως τόνισε πως η Ελευθερία της Κύπρου ήρθε 5 χρόνια αργότερα, με τον ηρωικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και τις θυσίες των παλληκαριών του Διγενή. Μια Ελευθερία που δεν χάρηκαν οι Έλληνες της Κύπρου, αφού η συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου και η βάρβαρη τουρκική εισβολή οδήγησαν την Κύπρο στην υπόδουλη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Από την Ένωση και την Λευτεριά της Κύπρου φτάσαμε στο 2014 και την επανένωση με τους τούρκους με λύση ομοσπονδίας. Κλείνοντας ο συναγωνιστής κάλεσε τους Έλληνες Εθνικιστές να μην σταματήσουν τον Αγώνα τους γιατί μια μέρα θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων που πέθαναν στα ιερά Ελληνικά Χώματα της Κύπρου.
Με την λήξη της εκδήλωσης έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας, από την γηραιότερο παρευρισκόμενο, τον κύριο Κωστάκη, που ως αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. χαράζει τον δρόμο για τις επόμενες γενεές.  
Enwtiko-Dimopsifisma-1 d89c1
Enwtiko-Dimopsifisma-2 edf57
Enwtiko-Dimopsifisma-3 acce4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...