Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Κουτσουρεμένη λαϊκή κυριαρχία


Σε ένα κράτος που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και βρίσκεται υπό ξένη κηδεμονία, είναι φαιδρότητα οι κρατούντες και τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου να επικαλούνται λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Οι πολιτικοί του παλαιοκομματισμού έχουν παραχωρήσει την εθνική και εδαφική μας κυριαρχία στους ξένους δανειστές. Έχουν υπερχρεώσει το κράτος και τώρα επιζητούν, με μια παρανοϊκή λογική, το ξεπούλημα της Κύπρου στους Τούρκους, με την ψεύτικη πρόφαση ότι αυτό θα μας σώσει από την οικονομική κρίση.

Για να σώσουμε την χαμένη μας λαϊκή κυριαρχία, ας αρχίσουμε από τα πολιτικά κόμματα τα οποία λειτουργούν σαν οικονομικοί οργανισμοί αντί σαν υπηρέτες του λαού. Σαφώς, πρέπει να ελεγχθούν οι οικονομικές τους ατασθαλίες και να σταλούν στην εισαγγελία. Παράδειγμα, το Ε.ΛΑ.Μ λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια χωρίς καμία κρατική χορηγία και διαθέτει μία πλούσια εθνική, πολιτική και κοινωνική δράση χωρίς να στερεί χρήματα από τους οικονομικά δυσπραγούντες συμπατριώτες μας. Επιπρόσθετα, αισθητή πρέπει να είναι η μείωση των μισθών προέδρου, βουλευτών, δημάρχων και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και κατάργηση των έμμεσων οικονομικών προνομίων τους π.χ. εφάπαξ, φρουρές, λιμουζίνες κ.α. Η κατάργηση βουλευτικών προνομίων, η κατάργηση της σύνταξης των βουλευτών, του εφάπαξ, της υπουργικής και βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση των επιπλέον εισοδημάτων από συμμετοχή σε επιτροπές κι η απαγόρευση στην εργοδότηση γραφειακού προσωπικού σε συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού βουλευτών και υπουργών πρέπει τελικά να εφαρμοσθούν.
Η διαφθορά αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες της ηθικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει την Κύπρο στην εξαθλίωση και την εθνική ταπείνωση. Οι πράξεις πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα έχουν κοινωνικό αντίκρισμα, όχι μόνο οικονομική διάσταση. Ο αντίκτυπος της διαφθοράς είναι τεράστιος: καταστρέφονται οι ηθικές αξίες και αρχές, υπονομεύεται η δημοκρατία, διαβρώνονται οι θεσμοί, επηρεάζεται η εθνική οικονομία και παρεμποδίζεται η ανάπτυξη. Η διαφθορά ευνοεί τα μονοπώλια, πλήττει την ανταγωνιστικότητα, ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή, αποθαρρύνει τους επενδυτές, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Ευνοεί μόνο τους λίγους και υπονομεύει τους ασθενέστερους. Για τους πιο πάνω λόγους επιβάλλεται να γίνει λογιστικός έλεγχος του επαχθούς χρέους του ELA και αμφισβήτηση της νομιμότητας του, νομικός και λογιστικός έλεγχος της πώλησης των κυπριακών τραπεζών, δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες δημοσίων προσώπων, πολιτικών, κρατικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης αξιωματούχων ανά έτος και κατά την διάρκεια της θητείας τους και μετά 3 ετών από την αποχώρηση τους. Αυτών και των συζύγων και παιδιών τους. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων εξαιρέσεων από το πόθεν έσχες, που ισχύουν σήμερα. Επιβεβλημένη είναι και η διαφάνεια στη διοίκηση του κράτους, η δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς περιορισμούς, άμεσα, τόσο έντυπα όσο και ψηφιακά. Παράλληλα, βασική προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται η σύσταση ελεγκτικών ομάδων από ανέργους πτυχιούχους νομικής και οικονομικών νέους για λογιστικό έλεγχο για φοροδιαφυγή μεγάλων ποσών από φυσικά και νομικά πρόσωπα τα τελευταία 10 χρόνια.
Λαϊκή κυριαρχία χωρίς να εφαρμόζεται άμεση δημοκρατία στα μείζονα θέματα που αφορούν τον Λαό και το Έθνος, οδηγούν στην αποδόμηση της πατρίδας. Εθνικά και κοινωνικά ζητήματα όπως τα οδοφράγματα, μετανάστευση, ένταξη σε διεθνής οργανισμούς, στρατιωτικές βάσεις, εφαρμογή θανατικής ποινής για ειδεχθή και κατά συρροή εγκλήματα πρέπει να απευθύνονται απευθείας στον λαό υπό την μορφή δημοψηφισμάτων. Αν πραγματικά αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες και το οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο τι είναι η λαϊκή κυριαρχία, ας το αποδείξουν στην πράξη. Από λόγια, έχουμε χορτάσει…

Μάριος Βασιλείου Μέλος                                                                                                    Πολιτικού Συμβουλίου Ε.ΛΑ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...