Ο Mustafa Ali Çavuş, πρώην καφετζής της αποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και νυν επικεφαλής του DEB στη «γωνία Αχμέτ Σαδίκ» που είχε δημιουργηθεί στα νέα γραφεία του κόμματος για το (κλεμμένο πλέον) όχημα. |
Στις 24 Ιουλίου 1995 ένα τροχαίο οκτώ χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή έδωσε τέλος σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Ο 47χρονος πολιτευτής Αχμέτ Σαδίκ που είχε αναστατώσει την Ελλάδα ολόκληρη με την ποικίλη του δραστηριότητα (αλλά και είχε διαγράψει την πορεία του μέχρι το ναδίρ της) βρήκε τον θάνατο έξω από το χωριό Σώστης Ροδόπης.
O Σαδίκ Αχμέτ είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο το 1989 με το πολιτικό σχηματισμό «Εμπιστοσύνη» που δραστηριοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης και πάλεψε να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα ανάμεσα στη Μουσουλμανική Μειονότητα. Ο «Ντενκτάς» της Θράκης όπως αποκαλείτο, είχε διασυνδέσεις με εξτρεμιστικούς κύκλους της Τουρκίας, καταδικάστηκε δύο φορές σε κάθειρξη για τις δραστηριότητές του και θεωρείται υπεύθυνος για τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν τον Ιανουάριο του 1990 στην Κομοτηνή και είχαν ως αποτέλεσμα την απέλαση του Τούρκου προξένου από την Ελληνική κυβέρνηση με Υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά (και την απέλαση του Έλληνα προξένου από την Κωνσταντινούπολη ως αντίποινα).
Κατά ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, το αυτοκίνητο του Σαδίκ, στο οποίο επέβαιναν και μέλη της οικογενείας του, συγκρούστηκε στο δρόμο Ξάνθης – Κομοτηνής με ένα τρακτέρ, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και ετοιμαζόταν να στρίψει σε μία διασταύρωση. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο Σαδίκ και τραυματίστηκαν τα παιδιά του. Οδηγός του τρακτέρ ήταν ο 62χρονος Ζ. Α. από το χωριό Σώστης Ροδόπης, ο οποίος δικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης σωματικής βλάβης και καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η χήρα, Ισίκ Αχμέτ, εκτίμησε ότι η ποινή είναι πολύ λίγη καθώς τόσο η οικογένειά της όσοι και οι δικηγόροι τους προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι το τροχαίο έγινε σκόπιμα! Ας σημειωθεί ότι τη δίκη παρακολούθησε και εξαμελής αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ντεμίρ Μπερμπέρογλου, βουλευτής του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, ο οποίος δήλωσε ότι η διαδικασία της δίκης ήταν άψογη.
Μετά το θάνατό του, ο Σαδίκ Αχμέτ τιμάται ως «ήρωας» από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες μάλιστα προχώρησαν στην ονοματοθεσία της οδού μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Η χήρα, Ισίκ Αχμέτ, περιοδεύει την Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο από συλλόγους και συνδέσμους, οι οποίοι και εξασφαλίζουν οικονομική ενίσχυση, το δετουρκικό κράτος έχει ανταμείψει τους απογόνους του με την προσφορά τιμής ένεκεν ενός ακινήτου προς εκμετάλλευση σε κάθε επαρχία (η Τουρκία έχει 81 επαρχίες), ενώ ο υιός Λεβέντ Αχμέτ έχει εξασφαλίσει το μονοπώλιο της εισαγωγής ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία αλλά και εξαγωγής του τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα κατέλαβε θέση στο ΔΣ της εταιρείας εμπορίας καπνού ΜΠΑΣΜΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής της Θράκης να περνά στα χέρια του…
«Η επίθεση που έγινε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα εξέπληξε ιδιαίτερα εμένα και την οικογένεια μου. Κατά την γνώμη μου η επίθεση έχει δύο διαστάσεις. Πρόκειται για μια επίθεση κατά του κόμματος DEB και δεύτερον κατά του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Είναι επίσης και μια επίθεση κατά της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Για 20 χρόνια προσέχαμε αυτό το αυτοκίνητο σαν τα μάτια μας. Αλλά από χτες το βράδυ μας το πήραν. Να μην ξεχάσουν όμως το εξής, στο αμάξι αυτό υπάρχει ακόμη το αίμα του πατέρα μου. Το περιστατικό αυτό μας πλήγωσε βαθιά.
Θέλω να απευθυνθώ από εδώ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κύριε πρωθυπουργέ ζητάμε να μην γίνουν ξανά αυτά τα περιστατικά στην δυτική Θράκη. Ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών οι υπεύθυνοι για το περιστατικό να βρεθούν, να παραδοθούν στην δικαιοσύνη και τιμωρηθούνε. Πιστεύω στην ευαισθησία του κύριου πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα, διότι ξέρω πως σε όλες τις ομιλίες του καταγγέλλει τέτοια φασιστικά περιστατικά.
Είμαι ένας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εταιρίας που συμβάλλω στην ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις που κάνω εδώ. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Εμείς θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις εδώ. Αλλά εάν τα άτομα που προστατεύουν την περιοχή δεν τους αρέσει, τότε δεν υπάρχει κάτι να γίνει. Η δυτική Θράκη και η Ελλάδα δεν προστατεύεται έτσι. Η Ελλάδα προστατεύεται με επενδύσεις που γίνονται και με την διασφάλιση σεβασμού στα δικαιώματα τις ελευθερίες, τους νόμους και τις διατάξεις.
Εμείς ζητάμε το αυτοκίνητο στο οποίο έχασε την ζωή του ο Σαδίκ Αχμέτ. Παρακαλώ την ελληνική αστυνομία και τις ελληνικές αρχές για αυτό. Παρακαλώ βρείτε το αυτοκίνητο του Αχμέτ Σαδίκ και δώστε το σε εμάς. Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς και ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή μου τηλεφώνησαν και μου ευχήθηκαν περαστικά, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό. Ελπίζω πως από τώρα και μετά δεν θα συμβούν τέτοιου είδους επιθέσεις ούτε στην μειονότητα μας, ούτε στο κόμμα DEB, ούτε στην οικογένεια του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε στην Δυτική Θράκη μέσα σε φιλία, ειρήνη και αδερφοσύνη…»
Η παρέμβαση του Λεβέντ Αχμέτ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι δημόσιες εμφανίσεις του στην περιοχή είναι περιορισμένες και γενικότερα κρατά χαμηλούς τόνους. Με αξιοσημείωτες σπουδές, αποφεύγει να προκαλεί με τις τοποθετήσεις του, δίνει συνεντεύξεις μόνο σε τουρκικά ΜΜΕ υψηλής κυκλοφορίας, χτίζοντας χρόνο με τον χρόνο ένα σοβαρό προφίλ επιχειρηματία προκειμένου να αναλάβει μελλοντικά τα ηνία του DEB. Ο ίδιος, άλλωστε, σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα το 2006 είχε αποκαλύψει πως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν του έδωσε την πολιτική ευχή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί για τα δίκαια των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου