Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στο ΚΕΟΑΧ


Εκπαίδευση ορεινού  αγώνα (Πηγή)
Ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε, έχει αφιερώσει αρκετές εκπομπές για τον ελληνικό στρατό ως τώρα! Μια απ' αυτές, αναφέρεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων, το ΚΕΟΑΧ όπως είναι γνωστό με τη σύντμησή του, στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων της χώρας μας. Το ντοκιμαντέρ που τραβήχτηκε, προβάλλει το έργο που  επιτελεί αυτό το ειδικό Κέντρο Χειμερινής εκπαίδευσης και Ορεινού αγώνα παράλληλα.
Αν και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων και κυρίως αυτές που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, περιλαμβάνουν στο ετήσιο πρόγραμμά τους  μια χρονική περίοδο κάποιων ημερών για χειμερινή εκπαίδευση του προσωπικού τους, το ΚΕΟΑΧ αποτελεί το μοναδικό ειδικό κέντρο χειμερινής και ορεινής εκπαίδευσης της χώρας μας.
Εκπαίδευση ορεινού αγώνα (Πηγή)
Ευρισκόμενο στο ψηλότερο και πιο γνωστό βουνό της Ελλάδας διεθνώς, στον θρυλικό Όλυμπο, διαθέτει άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις και κατάλληλο εξοπλισμό, για να εκπαιδεύσει ένα ικανό αριθμό εκπαιδευομένων.

Παλιά θυμάμαι, στα σχολεία που λειτουργούσαν, προσέρχονταν από το ΠΝ οι "βάτραχοι" και από την ΠΑ πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών. Μετά την ίδρυση της 31 ΜΕΕΔ, η μονάδα άρχισε να κάνει την δική της "ξεχωριστή" χειμερινή εκπαίδευση, αλλά και οι πιλότοι να παρακολουθούν δικά τους σχολεία διαφυγής και επιβίωσης, θεωρώντας ίσως ότι αυτό  τους εξυπηρετεί καλύτερα. Αλλά και η ΔΥΚ δεν ξέρω αν στέλνει κόσμο για χειμερινή-ορεινή εκπαίδευση, όπως παλιά. Με άλλα λόγια εμφανίστηκαν κλαδικές "αποσχίσεις" και αποστασιοποιήσεις.

Εκπαίδευση διασωστών (Πηγή)
Στην εποχή της διακλαδικότητας και της οικονομικής κρίσης που ζούμε, θεωρώ ότι αντί να υπάρχει αυτός ο κλαδικός και ίσως σπάταλος κατακερματισμός σχολείων για την ίδια εκπαίδευση, καλό θα ήταν να γίνει η απόλυτη εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του ΚΕΟΑΧ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διακλαδικό κέντρο ειδικής εκπαίδευσης χειμώνα-καλοκαίρι, με ανάλογα αντικείμενα κατά εποχή. Να παρέχει εκπαίδευση προσαρμοσμένη  στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του κάθε κλάδου.

Θα μπορούσαν να καλούνται εκπαιδευτές και από τους 3 κλάδους για να πλαισιώνουν την εκπαιδευτική "κοινότητα" και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τομείς της εμπειρίας τους, προς τους εκπαιδευόμενούς τους.

Θα μπορούσε επιπλέον να αναβαθμισθεί και σε διασυμμαχικό κέντρο ειδικής εκπαίδευσης ορεινού αγώνα, κάτι αντίστοιχο με το ΚΕΝΑΠ! Γιατί όχι; Τροφή για σκέψη σ' επίπεδο ΓΕΕΘΑ!

Χειμερινή εκπαίδευση στο ΚΕΟΑΧ (Πηγή ΓΕΣ)
Αυτή θα μπορούσε να είναι και η οικονομικότερη λύση, εκτός από το κέρδος της σύσφιγξης διακλαδικών σχέσεων μεταξύ προσωπικού ειδικών δυνάμεων. Γεγονός αναμφισβήτητο παραμένει η επιχειρησιακή αναγκαιότητα για εκπαίδευση προσωπικού ειδικών δυνάμεων  και όχι μόνο, σε ορεινό και χειμερινό αγώνα. Το ΚΕΟΑΧ ήδη το κάνει και μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, αρκεί να υπάρχει  θέληση και  ..κοινή λογική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι κλέφτες, οι ψεύτες και η Χρυσή Αυγή!

Άρθρο της διευθύντριας της "Εμπρός", Ειρήνης Δημοπούλου στην στήλη "Εγέρθητι" Στο περασμένο φύλλο της ΕΜΠΡΟΣ κα...