Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΘΟΣ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Με την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α η  1η του Απρίλη έδωσε το έναυσμα του Πόθου των Ελληνοκυπρίων για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού για τη πολυπόθητη ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ. 
Ηταν ένας πραγματικός Εθνικός ξεσηκωμός υπό αντίξοες  συνθήκες, άνισος Αγώνας  Δαυίδ και Γολιάθ, ένας αγράμματος και φτωχός Λαός,  που είχε να αντιμετωπίσει μια πανίσχυρη εκπαιδευμένη στρατιά, όμως η Ελληνική ψυχή ποτέ δεν λογάριασε αυτοκρατορίες και υπερδυνάμεις, αλλά  έδιναν το  όρκο πάντοτε με τη  βοήθεια  του Θεού και της Παναγίας προστάτες των Αγώνων του Εθνους μας. Εθνική Υπερηφάνεια περιέβαλλε τον κάθε Κύπριο Ελληνα, με Αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, το Μακάριο και  Υπαρχηγό  τον  Γρηγόρη Αυξεντίου, με τα φλογισμένα νιάτα με το όπλο στο χέρι στα βουνά της σκλαβωμένης Κύπρου μας φύσηξε αέρας Λευτεριάς και ανάσας στο πολύπα θο και βασανισμένο Λαό μας. 
Παρόντες στον Αγώνα, η Αλκιμος Νεολαία,  οι μαθητές  και μαθήτριες  των Δημοτικών  και Γυμνασίων  προέταξαν τα στήθη τους κρατώντας Ελληνικές σημαίες  στους  κεντρικούς δρόμους  των  πόλεων,  φωνάζοντας  συνθήματα ΕΝΩΣΙΣ  Η  ΘΑΝΑΤΟΣ  με τα γνωστά επεισόδια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, στη Δ’ Αστική Σχολή Λεμεσού και αλλού.

Σημαντικό ρόλο στο Αγώνα,  διαδραμάτισε  το πλοιάριο  ‘‘Αγιος Γεώργιος’’ μεταφέροντας οπλισμό από την Ελλάδα.  

Οι Αγγλοι στρατιώτες  για  να  καταστείλουν  τον Αγώνα  που πίστευαν ότι,  δεν θα διαρκούσε για  πολύ,  έκαναν  συλλήψεις  αθώων  πολιτών,  έκτισαν κρατητήρια, βασάνιζαν ακόμη  και μέχρι θανάτου,  έκαναν  εκτελέσεις  και έστησαν αγχόνες, έδιδαν μεγάλες αμοιβές για αποκαλύψεις Αγωνιστών μας και χρησιμοποίησαν κάθε μέσον για να εξουθενώσουν την Ηρωϊκή αντίσταση της ΕΟΚΑ. Αλλά μάταια. Αγγλοι στρατηγοί παραδέχοντο την ήττα τους και θαύμαζαν τους Αγωνιστές της  ΕΟΚΑ για  το  απαράμιλλο  σθένος  που είχαν για τη Πατρίδα. Οι Αγγλοι συνεχώς σκλήρυναν τα βασανιστήρια  και εννέα  Παλικάρια μας  πέρασαν στη αγχόνη, για  να  κάμψουν το φρόνημα του Λαού μας όμως δεν τα κατάφεραν.

Οι Αγγλοι αποικιοκράτες και κατακτητές,  μη γνωρίζοντας πως θα αντεπεξέλθουν, ζητούσαν κατά καιρούς  συνθηκολόγηση για τερματισμό του Αγώνα, που ο Αρχηγός Διγενής διαφωνούσε και ήθελε να φθάσει μέχρι  τέλους,  για να σεβαστούν τον Ορκο που έδωσαν για ΕΝΩΣΗ.   Ομως  εν  τη αγνοία του  Μακάριος - Καραμανλής - Αβέρωφ - Σερ  Χιού Φούτ  και ο  τουρκο"κύπριος" Φαζίλ Κουτσιούκ συνθηκολόγησαν και υπέγραψαν  τις γνωστές  συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου και τη ανακήρυξη της Δημοκρατίας της  Κύπρου  στις  16 Αυγούστου του 1960. 
 
ΔΥΣΤΥΧΕΣΤΑΤΑ περάσαμε από την ΕΝΩΣΗ στα  γνωστά  αποτελέσματα του .... νενικήκαμε που ανεφώνησε ο Μακάριος.

Οι σημερινοί μας πολιτικοί ας πάρουν ΔΙΔΑΧΗ  λοιπόν  από  τη  Ελληνική Επανάσταση, τους Μακεδονομάχους, το ΟΧΙ του  Μεταξά το 1940 και  από το ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ΟΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ και ΟΧΙ με Ανανικά σχέδια, Διζωνική  Δικοινοτική  Ομοσπονδία, συγκλίσεις και δώρα στο εχθρό.  

Με Εκτίμηση
Άριστος Κακουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...