Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τουρκικές αντιδράσεις για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ» ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Δεν ανησυχούν εντόνως μόνο οι ντόπιοι γραικύλοι, για την πανηγυρική είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Σφόδρα ανησυχούν και οι τουρκαλάδες, για το ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά στην πολιτική του «σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω», που ακολουθούσε μέχρι τώρα το σάπιο μεταπολιτευτικό κατεστημένο. Ιδού κάποιες από τις πρώτες αντιδράσεις:

Εφημερίδα  ZAMAN: «Η αβεβαιότητα, η αστάθεια και η άνοδος εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μετά τις εκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις κάλπες, ενισχύοντας την άκρα Δεξιά και την άκρα Αριστερά. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανόδου του ελληνικού νεο-ναζιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, και του εθνικιστικού, δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σαφώς και δεν θα είναι θετικές για τις σχέσεις με την Τουρκία».


Στην ίδια εφημερίδα, δηλώνει σχετικά ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών και Διεθνών Μελετών της Κωνσταντινούπολης: «Η είσοδος ακροδεξιών κομμάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία».

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και επαυξάνει ο Ερχάν Τουρμπεντάρ, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής: «Αν και είναι απίθανο να μπουν τα περιθωριακά κόμματα στην κυβέρνηση, η πρωτόγνωρη δύναμή τους στην ελληνική πολιτική ήταν σαφώς μια ανεπιθύμητη εξέλιξη». 


Χ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...