Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Παλαιός οίνος σε ακόμα παλαιότερους ασκούς Γ. Λιλλήκα


Οι πολίτες έχουν έκδηλα κουραστεί και μπουχτίσει με τον παλαιοκομματισμό και την κομματοκρατία. Έχουν αηδιάσει με την πελατειακή συναλλαγή και την ψηφοθηρική πρακτική. Αναζητούν φρέσκες ιδέες, καινούργιες προτάσεις, δυναμικές εισηγήσεις και ρεαλιστικές προσεγγίσεις στα τεράστια προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζει ο τόπος. Οι περισσότεροι πολίτες σκέπτονται. Δεν παρασύρονται από συνθήματα ούτε αποδέχονται πια φληναφήματα και ωραιοποιημένες, σοροπιασμένες διακηρύξεις προθέσεων, που πόρρω απέχουν από την ωμή πραγματικότητα. Οι πολίτες θέλουν νέο αίμα στην πολιτική, ώστε αυτή να αποκτήσει άλλη διάσταση και προοπτική, και να συμβαδίζει με τον πολίτη στον 21ο αιώνα. Πρακτικές παρωχημένων εποχών απορρίπτονται με αποστροφή και κατακραυγή. Ο Γ. Λιλλήκας είναι νέος πολιτικός. Είναι γνωστή η διαδρομή του σε διάφορους πολιτικούς και κομματικούς χώρους. Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με τις πολιτικές μεταλλάξεις του. Θα μείνουμε στη θέση του ότι θέλει να σαλπίσει μιαν επανάσταση, ώστε ο τόπος να ξεφύγει από τον παλαιοκομματισμό και την ασύδοτη κομματοκρατία.

Θα ανέμενε, λοιπόν, κανείς ότι θα αναζητούσε νέα πρόσωπα και άριστους. Προπάντων, θα απέρριπτε πρακτικές του ’60, καθώς και κομματικούς και πολιτικούς του ’60 (όπως παλαιότερα είχε κατηγορήσει τον μ. Τάσσο, που σήμερα θέλει να είναι ο… εκφραστής της πολιτικής του). Θα ανέμεναν οι πολίτες να δουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, αποδεχτής αξιοσύνης, διακεκριμένου πανεπιστημιακού βεληνεκούς, ειδικούς σε ζωτικούς τομείς, εμπειρογνώμονες, νέους με τρανταχτά πτυχία και ειδικότητες. Μόλις πρόσφατα ο Γ. Λιλλήκας είχε διακηρύξει ότι είναι απαράδεκτο οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό και να μην αξιοποιούνται από τον τόπο τους. Θα ανέμεναν, τέλος, οι πολίτες ότι, τουλάχιστον αυτός, θα έκανε το τολμηρό βήμα να απαγκιστρωθεί από τα κόμματα για να επιτύχει την «κοινωνική ενότητα». Αυτό διασάλπισε στο Λονδίνο (7/12/2012): «Απευθύνθηκα στους πολίτες καλώντας τους να εγκαταλείψουν τις πινακίδες, της ταμπέλες, τις σφραγίδες», είπε. 
Διακήρυξε ακόμα στεντόρεια: «Όχι κατανομή υπουργείων, μέσα από κατανομή ανά κόμμα, αλλά συμμετοχή των αρίστων, ανεξάρτητα πού ανήκουν. Και άριστοι υπάρχουν παντού». Περίεργο! Ο Γ. Λιλλήκας κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν πινακίδες, ταμπέλες, σφραγίδες, και εννοούσε ακριβώς τις κομματικές, αλλ’ ο ίδιος πρόθυμα εγκλωβίστηκε σε κομματικούς φραγμούς! Διαβάστε τα ονόματα όσων αποτελούν την Πολιτική Επιτροπή του επιτελείου του, που ανακοινώθηκαν προχθές: Πέραν βουλευτών και εκπροσώπων της ΕΔΕΚ, που τον στηρίζει, υπάρχουν πρώην βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, ο συνιδρυτής του ΕΥΡΩΚΟ Ν. Κουτσού και άλλα στελέχη που, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Κομματικοί, νεοκομματικοί, παλαιοκομματικοί, αποχωρήσαντες, εκδιωχθέντες ή απογοητευμένοι από κόμματα. Ένα συνονθύλευμα.
Πού είναι η απαγκίστρωση από τα κόμματα; Πού είναι το νέο πνεύμα; Μάλλον, η προαναγγελθείσα επανάσταση αναβλήθηκε… Εμφανώς, η ανάγκη διατήρησης ισορροπιών και η ικανοποίηση φιλοδοξιών υποχρέωσαν τον Γ. Λιλλήκα να παρουσιάσει ένα δήθεν πολυκομματικό πράγμα, για να δώσει την εντύπωση ότι είναι υποψήφιος των πολιτών. Ποιων πολιτών; Αυτών που ανήκαν σε διάφορα κόμματα και, απογοητευθέντες, τώρα βρήκαν στέγη στο κίνημα Λιλλήκα. Ανέκαθεν, όπως και σήμερα, οι επαναστάσεις και οι καινοτόμες αλλαγές, ειδικά στην πολιτική, δεν γίνονται με παλαιόν οίνον σε πεπαλαιωμένους ασκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...