Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τάχθηκαν οι πολίτες της Αυστρίας


γ
Το 59,8% των πολιτών της Αυστρίας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Η Αυστρία θα συνεχίσει και στο μέλλον να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εννέα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (μαζί με Κύπρο, Ελλάδα, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία) με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεσμευτικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε σήμερα, το 59,8% των πολιτών της Αυστρίας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της εξάμηνης υποχρεωτικής θητείας έναντι 40,2% που υποστήριξε την καθιέρωση επαγγελματικού στρατεύματος.


 Η πλειοψηφία των Αυστριακών πολιτών θεωρεί πως η κατάργησή της στρατιωτικής θητείας θα προκαλούσε αύξηση των αμυντικών δαπανών και θα αποτελούσε ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και εγκατάλειψη του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της που ισχύει από το 1955. Καθοριστική υπήρξε η δημόσια παρέμβαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Edmund Entacher, ο οποίος προειδοποίησε ότι αλλαγή στο ισχύον καθεστώς θα προκαλούσε “μη αναστρέψιμη μείωση σε ποιότητα, αριθμούς και επιχειρησιακή ικανότητα”. Ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίστηκε βαθιά διχασμένος στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) να ζητεί τον τερματισμό της υποχρεωτικής στράτευσης και το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) να υποστηρίζει το ισχύον σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...