Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκαλύψεις για τον αμερικανικής προέλευσης οπλισμό στην ΚύπροΟ Τουρκικός Στρατός ζητούσε την απομάκρυνση εξοπλισμού της ΕΛΔΥΚ από την ελεύθερη Κύπρο.
Αποσπάσματα από το βιβλίο που έγραψε στη φυλακή ο πραξικοπηματίας Στρατηγός ε.α. Ergin Saygun δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Vatan, με αποκαλύψεις για τον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών, την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ αλλά και την Κύπρο. Ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς περιγράφει τις τακτικές επαφές που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Francis Ricciardone, όπως στην υπόθεση των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.


Συγκεκριμένα, αναφέρει στα απομνημονεύματά του πως το ελληνικό λόμπυ ασκούσε πιέσεις στο Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της παρουσίας πληθώρας οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης σε υπηρεσία με τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Ο Saygun γράφει ότι η Άγκυρα επέδωσε στον Αμερικανό πρέσβη μία λίστα με τα αμερικανικά όπλα στην (ελεύθερη) Κύπρο, ζητώντας από τις ΗΠΑ ισότιμη μεταχείριση. Και οι δύο αναφορές υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, προκαλώντας “έντονες αντιδράσεις από το ελληνικό λόμπυ και τους υποστηρικτές του” με την ελληνική πλευρά να ισχυρίζεται πως “δεν υπάρχουν στην Κύπρο αυτά τα όπλα και ο εξοπλισμός”. «Αυτή την φορά δώσαμε στους Αμερικανούς τις φωτογραφίες των αναφερομένων όπλων στα σημεία που βρίσκονται. Οι Έλληνες που δεν είχαν πλέον να κάνουν τίποτα μετά από λίγο διάστημα γνωστοποίησαν πως αποσύρθηκαν τα όπλα. Μετά την έρευνα που κάναμε γνωστοποιήσαμε και εμείς στους Αμερικανούς ότι δεν αποσύρθηκαν. Αυτήν την φορά οι Αμερικανοί ετοίμασαν έκθεση που έγραφε ότι αποσύρθηκαν όλα τα όπλα και εμείς είπαμε ότι ένα μέρος αποσύρθηκε αλλά αυτά που έμειναν δόθηκαν στην Εθνική Φρουρά»…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι κλέφτες, οι ψεύτες και η Χρυσή Αυγή!

Άρθρο της διευθύντριας της "Εμπρός", Ειρήνης Δημοπούλου στην στήλη "Εγέρθητι" Στο περασμένο φύλλο της ΕΜΠΡΟΣ κα...