Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Louis Vuitton και η σχέση της με τους Ναζί


Image
Η γνωστή γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας Louis Vuitton, που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα λόγω της απόφασής της να αναζητήσει φορολογικό καταφύγιο στο Βέλγιο, γεγονός που πυροδότησε την έντονη κόντρα της με την εφημερίδα «Liberation», συνεργάστηκε με τους Ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, υποστηρίζει βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2004.



Στο βιβλίο με τίτλο «Louis Vuitton, ένα γαλλικό έπος» της Γαλλίδας δημοσιογράφου Στεφανί Μπονβινσί αποκαλύπτεται πως η συνεργασία της εταιρείας με το σκληρό και απολυταρχικό καθεστώς Βισύ ήταν υπεύθυνη για την απέλαση των Γάλλων Εβραίων σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το βιβλίο, μέλη της οικογένειας Vuitton υποστήριξαν ενεργά τη φιλογερμανική κυβέρνηση του Γάλλου στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, προσκομίζοντας σημαντικά κέρδη από τη συνεργασία τους με τους Γερμανούς.

Η συγγραφέας αποκάλυψε τα στοιχεία αυτά στη διάρκεια έρευνάς της για τη ζωή του ιδρυτή της εταιρείας, με αφορμή την 150η επέτειο γέννησής του το 2004. Αρχικά, η εταιρεία δήλωσε διαθέσιμη να παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία για την έρευνά της, όταν όμως ρωτήθηκε για τις πρακτικές της στη διάρκεια του πολέμου, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως όλα τα εταιρικά αρχεία της περιόδου 1930-1945 έχουν καταστραφεί σε πυρκαγιά.

«Η στάση τους άλλαξε εντελώς από τη στιγμή που αναφέρθηκα στα χρόνια του πολέμου. Από εκεί που με βοηθούσαν στην έρευνά μου, σταμάτησαν να μου απαντούν σε ερωτήσεις», δήλωνε η συγγραφέας στη βρετανική Guardian λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου.

Από ιστορικά αρχεία, η Μπονβινσί ανακάλυψε πως η Louis Vuitton είχε ένα κατάστημα στο ισόγειο ενός εξαιρετικού κτιρίου, του Hotel du Parc στο Βισύ, όπου ο Πεταίν εγκαθίδρυσε την «κυβέρνηση – μαριονέτα» του. Ενώ όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην πόλη, μεταξύ αυτών και οι κοσμηματοπώλες «Van Cleef & Arpels» αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, μόνο στους Vuitton επετράπη η συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματός τους.

Η Μπονβινσί μίλησε με μέλη της οικογένειας που βρίσκονταν ακόμη στη ζωή και ανακάλυψε πως ο εγγονός του Vuitton, Γκαστόν, ο επικεφαλής της εταιρείας στη διάρκεια του πολέμου, είχε συμβουλέψει τον μεγαλύτερο γιο του, Ανρί, να αποκτήσει δεσμούς με το καθεστώς Πεταίν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το κατάστημα στη Βισύ. Ο Ανρί, συχνός πελάτης τοπικού καφέ όπου σύχναζε η Γκεστάπο, ήταν ο πρώτος Γάλλος που τιμήθηκε από τη στηριζόμενη από τους Ναζί κυβέρνηση για την πίστη του και την υποστήριξή του στο καθεστώς.

Η οικογένεια όμως κατηγορείται επίσης και για το άνοιγμα εργοστασίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή αντικειμένων που δόξαζαν τον Πεταίν, μεταξύ αυτών περισσότερες από 2.500 προτομές του. Το στοιχείο αυτό δεν αναφέρεται σε κανένα αρχείο της εταιρείας.

«Εν μέρει η συνεργασία αποδίδεται στην εμμονή της οικογένειας με την επιβίωση της επιχείρησης. Άλλος ένας λόγος είναι η βέβαιη συμπάθεια που έτρεφε στις δεξιές απόψεις του καθεστώτος», υποστηρίζει η συγγραφέας.

[Πηγή: tvxs.gr]

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...