Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ούτε κουβέντα για τον ρατσισμό των Νοτιοαφρικανών σε βάρος μεταναστών, επειδή δεν προέρχεται από λευκούς

Ούτε κουβέντα για τον ρατσισμό των Νοτιοαφρικανών σε βάρος μεταναστών, επειδή δεν προέρχεται από λευκούς

Ένας καθόλου βολικός για τους πάσης φύσεως ψευτοανθρωπιστές ρατσισμός αναβιώνει στη Νότιο Αφρική. Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε συστημική εφημερίδα
«Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Αφρική λόγω των συνεχιζόμενων ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν προκαλέσει από τις αρχές του μήνα τη δολοφονία 8 μεταναστών, τον τραυματισμό δεκάδων και τον εκτοπισμό χιλιάδων ακόμη. 

Το Σάββατο, έπειτα από μια ακόμη νύχτα λεηλασιών και βίας στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και επισκέφθηκε τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι αλλοδαποί έχουν θέση στη χώρα. Χθες το βράδυ ο βασιλιάς της φυλής των Ζούλου Γκούντγουιντ Ζουελίνι, ο οποίος θεωρείται εκ των ηθικών αυτουργών των επιθέσεων μετά τη δήλωσή του στις αρχές Απριλίου ότι «οι ξένοι πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους», έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας. Χιλιάδες ξένοι μετανάστες εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι με λεωφορεία τη Νότια Αφρική. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, 6 λεωφορεία με 390 πολίτες του Μαλάουι εγκατέλειψαν χθες το Ντέρμπαν και άλλα πέντε με ακόμη  320 αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα Τρίτη τη συνοικία Αλεξάντρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου στοιβάζονται 400.000 άνθρωποι και έχουν βανδαλιστεί δεκάδες καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς. Ακόμη χθες 400 πολίτες της Ζιμπάμπουε εγκατέλειψαν τη χώρα με έξι λεωφορεία κι ένα φορτηγό με προορισμό την πατρίδα τους, ενώ οι αρχές έχουν συλλάβει τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον 300 άτομα για μια σειρά εγκληματικών πράξεων εναντίον των μεταναστών».
Όπως καταλαβαίνει όποιος διάβασε τα παραπάνω ο ρατσισμός που επικρατεί σήμερα στη Νότια Αφρική έχει τόσο ως θύτες όσο και ως θύματα τους μαύρους. Το «Απαρτχάϊντ» αποτελεί παρελθόν εδώ και 25 χρόνια περίπου, οι Λευκοί αποτελούν μια μειονότητα χωρίς την παραμικρή εξουσία πλέον, αλλά ο ρατσισμός έχει επιστρέψει για τα καλά.
Ο Βασιλιάς των Ζουλού (του πολυπληθέστερου Έθνους της χώρας) προκάλεσε με τα λεγόμενά του ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον των μεταναστών, οι οποίοι έντρομοι απομακρύνονται από τη Νότια Αφρική. Την ώρα που ο μονάρχης των Ζουλού μίλαγε στο γήπεδο «Moses Mabhida» τα πνεύματα είχαν ήδη ανάψει, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας ασπίδες και όπλα τον επευφημούσαν, τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια και φώναζαν κραυγές πολέμου… «Αυτό είναι το έθνος μας, δεν χρειάζεται να το μοιραστούμε με άλλα έθνη» φώναζαν σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο οι συγκεντρωμένοι, διαμαρτυρόμενοι για τους ξένους που τους «κλέβουν», όπως λένε, τις δουλειές. Η ανεργία στη Νότια Αφρική αγγίζει το 25% σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πραγματικές τιμές ωστόσο θεωρούνται πολύ υψηλότερες. Η οργή ξεχειλίζει και η βία έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με συμμορίες ενόπλων να πυρπολούν και να λεηλατούν καταστήματα μεταναστών.
Πριν από μερικούς μήνες η αστυνομία είχε προχωρήσει στην δολοφονία αρκετών εργατών, προκαλώντας την κατακραυγή στο εσωτερικό της χώρας, ενώ στο εξωτερικό το όλο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με αμηχανία, καθώς το στερεότυπο του «κακού λευκού ρατσιστή» έχει εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια και έτσι δεν μπορούν να κατηγοριοποιήσουν την ρατσιστική συμπεριφορά αποκλειστικά προς μια και μόνο κατεύθυνση. Γι αυτό, άλλωστε, και η καταγγελία των όσων γίνονται σήμερα στη Νότια Αφρική έχει πολύ χαλαρό περιεχόμενο και ανάλογους ρυθμούς.
Γιώργος Μάστορας


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-apartchaint-efuge-o-ratsismos-metaju-maurwn-pia-paremeine-sth-notia-afri#ixzz3Y72IhggP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...