Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΙΣΤΑ ΛΑΝΚΑΡΤ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΞΕΠΛΥΜΑ, ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ Κ.Λ.Π

Οι κυπριακές αρχές πήραν επί τέλους μόλις πρόσφατα τη λίστα Λαγκάρτ (οι υπόλοιπες χώρες που τις αφορά, ζήτησαν και πήραν την λίστα από το 2010) που περιέχει ονόματα φοροφυγάδων που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Η λίστα που αφορά την Κύπρο περιέχει 490 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν καταθέσεις αρκετών εκατομμυρίων.


Άλλες χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και η Γερμανία έκαναν σωστή διαχείριση αυτής της λίστας και αφού αξιοποίησαν τις πληροφορίες που περιέχουν  κατάφεραν και έβαλαν αρκετά δις στα ταμεία τους από διαφυγόντες φόρους, αφού προηγουμένως έφεραν  τους φοροφυγάδες ενώπιον της Δικαιοσύνης και τους ανάγκασαν να πληρώσουν. Πιο συγκεκριμένα η Γαλλία έχει εισπράξει περίπου €1 δις εξετάζοντας μόνο τους 1.000 πιο σημαντικούς φακέλους, ενώ εξαιτίας της υπόθεσης κεφάλαια ύψους €7 δις επέστρεψαν στις γαλλικές τράπεζες. Η Ιταλία εισέπραξε €750 εκατ. Η Ισπανία υπολογίζεται ότι έχει εισπράξει γύρω στα €2 δις από άτομα που αναγκάστηκαν να πληρώσουν φόρους για τους παράνομους λογαριασμούς τους. Τέλος, η Βρετανία κατάφερε να ανακτήσει κεφάλαια ύψους €12 δις ενώ η Γερμανία μετρά εισπράξεις γύρω στα €200 εκατ.

Εξαίρεση από το παράδειγμα των πιο πάνω χωρών αποτελεί, μα ποίος άλλος; η Ελλάδα…..προς το παρών. Λέγω προς το παρών γιατί εκκρεμή ακόμη η περίπτωση της Κύπρου. Όπως είναι σ’ όλους γνωστό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κατηγορηθεί ότι παραποίησε και διέγραψε αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας ονόματα συγγενών του. Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ για την κατηγορία απόπειρας απιστίας κρίθηκε αθώος. Στο τέλος η Ελλάδα για λόγους ευνόητους δεν εισέπραξε ούτε σεντ φόρους από τα δις των Ελλήνων στην Ελβετία

Μόνο στις πτωχευμένες μπανανίες Ελλάδας και Κύπρου συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αν κρίνω δε και από την δήλωση του δικού μας υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι: ‘H λίστα είναι σε ακατέργαστη μορφή και θα πρέπει να τύχει επεξεργασίας, καθώς επίσης, ότι λόγω της τεχνολογικής δυνατότητας των υπηρεσιών του κράτους μας, δεν μπορούν να διαχειριστούν, όχι μόνο τη συγκεκριμένη λίστα, αλλά και τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που με αυτοματοποιημένο τρόπο λαμβάνονται ετησίως από άλλα κράτη’’, τότε καταλαβαίνετε τι προδιαγράφεται, μια που σίγουρα στην λίστα θα συμπεριλαμβάνονται αρκετά ονόματα του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και θα επιχειρηθεί να αλλοιωθεί όπως έγινε και στη Ελλάδα. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα.

Μίζα, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν οι κύριες αιτίες που Ελλάδα και Κύπρος έχουν πτωχεύσει. Αλλά ας μην νομίσει κανείς ότι επειδή πτωχεύσαμε έχει αλλάξει σήμερα κάτι σε αυτά τα θέματα στην ιδιαίτερη μου πατρίδα. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου πλέει μεσοπέλαγα και δηλώνει δημόσια ότι κάποιοι πολιτικοί παρεμβαίνουν στο έργο του και του βάζουν τρικλοποδιέςσε σχέση με την έρευνα για κατάρρευση της οικονομίας. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και δικάζεται χωρίς, άκουσων, άκουσων να παραιτηθεί που ενδέχεται να τον οδηγήσουν στην φυλακή. Με αυτά και με αυτά, το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που για δεκαετίες έχει θυσαβρίσει καταστρέφοντας την Κύπρο και το λαό της είναι με τον έναν η τον άλλο τρόπο στην εξουσία και μετέρχεται ανενόχλητο τις ίδιες μεθόδους.

Σαν επαγγελματίας Λογιστής-Ελεγκτής είμαι σε θέση να γνωρίζω απίστευτες καταστάσεις που συνέβαιναν και ακόμη συμβαίνουν σε ότι αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής με εμπλοκή πολιτικών και όχι μόνον. Κάποτε κάποιος γνωστός μου, μου διηγήθηκε μια δική του περίπτωση, που από αφέλεια και επιπολαιότητα την διηγήθηκε και σε κάποιους άλλους που έτυχε να μου την μεταφέρουν αυτούσια, ακριβώς όπως την άκουσα από τον ίδιο, που ήταν η εξής:

‘’Μου ζητήθηκε και υπέβαλα ‘’Κατάσταση Κεφαλαίου’’ (Πόθεν έσχες) στο γραφείο Φόρου Εισοδήματος με βάση την οποία προέκυπτε οφειλόμενη φορολογία 135 χιλιάδες κυπριακές λίρες (€230.661.00). Έχασα τον ύπνο μου, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα βγάλω από την τσέπη μου τόσα λεφτά και να τα πετάξω… της κυβέρνησης. Επισκέφτηκα το φίλο μου...τον τάδε πολιτικό  του οποίου εξασφάλιζα σε κάθε εκλογικές αναμετρήσεις πολλούς ψήφους(μου ανέφερε το όνομα του, είναι γνωστότατος πολιτικός του οποίου άσκησα πολλές φορές κριτική τα τελευταία 15 χρόνια που αρθρογραφώ)και του είπα ότι θέλω την βοήθεια του αν θέλει να συνεχίσω να τον στηρίζω. Ο φίλος μου ο….τάδε πολιτικός κινήθηκε αμέσως και πέτυχε σε μερικές ημέρες, η φορολογία να πέσει στο 25% του αρχικού ποσού του φόρου, μαζί δε με τις μίζες που πλήρωσα στον ίδιο, στο κόμμα του και σε άλλους…. καθάρισα με το μισό του αρχικού ποσού του φόρου, είδες φίλε μου άμα έχεις φίλους πολιτικούς πως καθαρίζεις…..;’’

Είναι γνωστός ο ρόλος κάποιων πολιτικών, που διαθέτουν και δικηγορικά γραφεία, όχι μόνο στη φοροδιαφυγή αλλά και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το οποίο απεκόμισαν τεράστια ποσά τα οποία φυγάδευσαν σε φορολογικούς παράδεισους του εξωτερικού πριν το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτη του 2013.

Όμηρος Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ΕΛΑΜ τιμά και υπερασπίζεται το θεσμό της Οικογένειας

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διοργάνωσε την Κυριακή (20/05/18) εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα της Οικογένειας» στον εκδρομικό χώρο στα Πλ...