Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η Ημέρα των Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων

Διέλευση στίβου μάχης στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως της Σαμάρα, στα πλαίσια της αξιολόγησης οπλιτών για την απονομή του γαλάζιου μπερέ των Ρώσων αλεξιπτωτιστών. (Πηγή)
Από το 2006, επί προεδρίας Πούτιν, έχει θεσπιστεί στη Ρωσική Δημοκρατία ο εορτασμός  της Ημέρας των Ειδικών Δυνάμεων, στις 24 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Και αυτό για να τιμήσουν το προσωπικό των Ειδικών τους Δυνάμεων σε αναγνώριση της προσφοράς τους προς την πατρίδα τους.

Ιστορικά, οι πρώτες μονάδες ειδικών αποστολών, εμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου τους, μεταξύ μπολσεβίκων και αυτοκρατορικών. Ο "Ερυθρός στρατός", οργάνωσε τέτοια ειδικά τμήματα για εκτέλεση αναγνωρίσεων και προσβολών στα νώτα του εχθρού του.

Απονομή μπερέ και φανέλας στους επιτυχόντες την αξιολόγηση υποψήφιους αλεξιπτωτιστές.
Την περίοδο 1941-1945, κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ, υπήρξε μεγάλη "άνθηση" ειδικών δυνάμεων, όπως έγινε και στους υπόλοιπους συμμάχους και εχθρούς. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η ιστορία των Σπέτσναζ.

Επίδειξη αμφίβιων καταδρομέων κατά την 7η διεθνή ναυτική αμυντική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη το 2015. Η 8η , αναμένεται να οργανωθεί τον Ιούνιο του 2017.
Αλλά και στην ψυχροπολεμική περίοδο, οι τότε Σοβιετικοί, οργάνωσαν τις ειδικές δυνάμεις τους για την εκτέλεση αποστολών στα νώτα αντιπάλων για καταστροφές των πυρηνικών τους όπλων και όχι μόνο,  στην άλλη άκρη του ωκεανού!

Παράλληλα, η εμπειρία τους στον ανταρτοπόλεμο και τις δολιοφθορές από τον 2ο ΠΠ κατά των Γερμανών, αξιοποιήθηκε πολύ και στην αντιμετώπιση ανταρτών και κινημάτων, κατά της Σοβιετικής Ένωσης, ή των φιλικών καθεστώτων των χωρών του συμφώνου της Βαρσοβίας. 

Διμοιρία Αναγνωρίσεως μονάδος αλεξιπτωτιστών, σε χώρο αναπαύσεως μετά από επιχείρηση. (Πηγή)
Η κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος της Πράγας το 1968, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια πρώτη μεταπολεμική επιτυχής επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Τον Δεκέμβριο του 1979, η καταδρομική επιχείρηση στο παλάτι του Αμίν στο Αφγανιστάν, είναι ένα παράδειγμα της ταχύτητας ενεργείας τους, αφού κατόρθωσαν μέσα σε μια ημέρα να "ρίξουν" την τότε κυβέρνηση, κάτι που ούτε οι Κουβανοί επαναστάτες δεν μπόρεσαν να επιτύχουν.

Βόρεια Οσετία. 3 Σεπτεμβρίου 2004. Επιχείρηση διάσωσης στο Σχολείο Μπεσλάν. Η σκηνή μιλάει από μόνη της.
Υπήρξε όμως τα μετέπειτα χρόνια η μεγάλη αντίσταση των Αφγανών Μουζαχεντίν, (βοηθούμενοι από τους δυτικούς), όπου η τριβή του ανταρτοπόλεμου, προκάλεσε πολλές  απώλειες στις τάξεις τους.

Σήμερα, οι σύγχρονες ρωσικές ειδικές δυνάμεις, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, υπάγονται ανάλογα του σκοπού τους, στα υπουργεία εθνικής αμύνης, δικαιοσύνης, εσωτερικών και σε υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, πληροφοριών και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, γνωστές με τα ονόματα "Alpha", "Vityaz", Vympel", "Rus" κλπ. Αντιμετωπίζουν ασύμμετρες απειλές και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια αντάρτες αυτονομιστές Τσετσένους, φανατικούς ισλαμιστές και τον ...ISIS στην Συρία.

Βατραχάνθρωποι του ρωσικού Βόρειου Στόλου, σε επιχειρησιακή εκπαίδευση στην θάλασσα Μπάρεντς. Δείτε ΕΔΩ και ένα βίντεο με την εκπαίδευση υποβρύχιας βολής.
Τα ρωσικά ΜΜΕ, αφιέρωσαν άρθρα για τον εορτασμό του 2016, με βίντεο και φωτογραφίες από εκπαιδευτικές τους και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες. 

Ρώσοι πεζοναύτες του Στόλου Ειρηνικού, σε επίδειξη στην  πάλη σώμα με σώμα, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών αγώνων "Race of Heroes"  που οργανώνονται στο Βλαδιβοστόκ στην στρατιωτική εκπαιδευτική περιοχή του Γκόρνοστάι.
"Χρόνια Πολλά" λοιπόν, ή όπως το λένε οι Ρώσοι "много счастливых возвращений"! 

Μια καθόλου άσχημη ιδέα για την τόνωση του ηθικού! Τροφή για σκέψη στη δική μας ΔΔΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...